I SYRIA: Den terrortiltalte 30-åringen Djibril Abdi Bashir avbildet i Syria. Bildet ble lagt fram i retten i går.
I SYRIA: Den terrortiltalte 30-åringen Djibril Abdi Bashir avbildet i Syria. Bildet ble lagt fram i retten i går.Vis mer

Da han ble konfrontert med denne e-posten avbrøt den terrortiltalte 30-åringen avhøret

Skrev at han ville at datteren «skulle vokse opp i et land av jihad».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eldste av de tre som sitter tiltalt for å ha vært med i eller støttet IS i syria, Djibril Abdi Bashir (30) fortsatte sin forklaring i Oslo tingrett i formiddag.

Blant punktene aktor Jan Glent bviet spesiell oppmerksomhet var en epost mellom Bashir og hans kone sendt 26. april 2013.

Ifølge aktoratet avbrøt Bashir avhøret da han ble konfrontert med denne eposten i avhør 13. august i fjor. Han har ikke latt seg avhøre siden.

Ifølge den tiltalte 30-åringen måtte han avbryte avhøret fordi han var dårlig i magen og hadde vondt i hodet.

I dag fikk påtalemyndigheten anledning til å konfrontere Bashir med innholdet i eposten.

- Land av jihad I eposten går det fram at Bashir jobber med å finne et egnet bosted for kona og datteren i Syria, men at dette er vanskelig. Han skriver videre at han vil at datteren skal «vokse opp i et land av jihad».

Han skriver videre at dersom han skulle dø, håper han at kona ikke gifter seg igjen, og at han møter både kona og datteren i paradis.

Eposten, sammen med bilder der Bashir poserer med våpen, er sentrale for påtalemyndighen fordi de kan underbygge at han har vært i Syria som fremmedkriger, ikke i en hjelpearbeider-rolle, slik han selv har beskrevet i retten.

Men Bashir ville ikke være med på at jihad, som han nevner i eposten, betyr hellig krig på den konvensjonelle måten.

- Jihad kan også bety streben, en streben etter forandring. Det er det jeg mener, at jeg vil at datteren min skal vokse opp i et land som er del av denne streben etter noe bedre, sa han i retten.

- Vanskelig å forstå 30-åringen nektet straffskyld etter tiltalen da rettssaken startet i går. Han innrømmer å ha vært med i IS, men beskriver sin rolle som sanitetsarbeider heller enn stridende.

Han mener også at det er urettferdig at han skal holdes ansvarlig for vedrenssamfunnets og den norske lovgivningens endrede holdning til IS i løpet av sitt Syria-opphold.

- Jeg har vært i landsbyer der drepte lå oppå hvernandre, der 98 prosent ikke hadde hode. Det ble gjort av regjeringen. Det er vanskelig for meg å forstå at jeg den ene måneden gjorde godt, og at jeg den neste måneden var terrorist. Det er vanskelig å forstå. Jeg har vært her i 25 år, jeg kom da jeg var fem år. Jeg håper jeg er en del av dette samfunnet. Det er så lett å peke på noen og bare si at han er terrorist, sier Bashir.