DØMT TIL LIVSTID: Erlis Chaisson (47) ble i slutten av august dømt til livstid i fengsel. Foto: Texas Department of Public Safety
DØMT TIL LIVSTID: Erlis Chaisson (47) ble i slutten av august dømt til livstid i fengsel. Foto: Texas Department of Public SafetyVis mer

Da «Hannah» var åtte år gammel, forgrep Erlis seg på henne. 19 år senere klarte hun omsider å ta ham

- Hvordan skal jeg klare å beskytte andre om jeg ikke engang klarer å beskytte meg selv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da «Hannah» var åtte år ble hun for første gang seksuelt misbrukt av Erlis Chaisson, som på tidspunktet var i 30-årene.

Chaisson skal ha vært i familie med Hannah, og overgrepene mot henne startet på midten av 90-tallet. Han hadde kort tid før sluppet ut av fengsel, dømt for overgrep mot en annen åtte år gammel jente, skriver The Daily Beast.

Det er The Daily Beast som har gitt henne navnet Hannah, fordi hun ikke ønsker å stå fram med sitt eget navn.

Møttes ansikt til ansikt

Overgrepene skal ha pågått i fire år - fram til Hannah var tolv år. Senere utdannet hun seg og begynte å jobbe i politiet.

Det tok lang tid før Hannah åpnet opp om overgrepene, men i 2014 bestemte hun seg for å fortelle.

The Daily Beast skriver at hun i detalj betrodde seg til en kollega. Hun fortalte hvordan han hadde gnidd penisen sin til innsiden av lårene hennes og fått henne til å utføre oralsex på ham.

Det var etterforsker Brad Bond ved politiet i McLennan som først fikk høre om de seksuelle overgrepene. Senere la hun en plan. Hun ville snakke med Chaisson.

Etter en telefonsamtale ble de enige om å møtes ansikt til ansikt. Chaisson hadde ikke lyst til å diskutere saken over telefon.

- Alltid to sider av en sak

- Vi må sette oss ned og snakke ansikt til ansikt. Så kan du forklare og jeg forklare. Det er alltid to sider av en sak, sa han til Hannah.

- Hvordan kan det være to sider?, spurte hun tilbake.

- Alt har to sider. Hvis du vil møtes, kanskje vi kan gå gjennom noen scenarioer og sette en strek for alt sammen.

Senere samme dag møttes de i Granbury i Texas.

Waco Tribune-Herald skriver at hun tok med seg en opptaker, som hun gjemte i BH-en. Ikke langt unna sto en annen politibetjent, klar til å gripe inn dersom noe skulle gå galt.

La skylda på Hannah

Opptaket ble to timer langt.

- Han snakket som om han snakket med bestevennen sin. Han innrømmet det seks ganger i løpet av den første halvannen timen, sier hun til The Daily Beast.

Tidligere i år ble Erlis Chaisson siktet for å ha seksuelt misbrukt Hannah i mellom tre og fire år.

I retten ble opptaket lagt fram som bevis. Juryen fikk høre alt. Chaisson la deler av skylda på Hannah selv.

- Du trenger å kontrollere nysgjerrigheten din. Det var ikke meningen at jeg skulle være vennen du kunne leke skittent med, sa han blant annet.

Hannah prøvde selv å si at det ikke var hennes feil, og at det heller ikke var riktig å legge skylda på et barn som var mellom åtte og tolv år gammelt.

- Jeg holdt deg jomfru, gjorde jeg ikke? Kjære, du var så ung og nysgjerrig, og jeg var gammel nok til at jeg burde visst bedre, men for ung til å bry meg. Det er det eneste jeg kan si.

- Uvanlig

Hannah vitnet selv i rettssaken. Hun forklarte at hun etter at hun var blitt politi, innså at hun var nødt til å ta ham.

- Jobben min handler om rettshåndhevelse. Det forventes mer av meg. Jeg vil bare beskytte folk, og hvordan kan jeg gjøre det om jeg ikke engang klarer å beskytte meg selv, sa hun i retten.

Aktor i saken, Gabrielle Massey, sa at det var uvanlig for overgrepspersoner ikke å vise anger i det hele tatt og snakke om hendelsene som han gjorde i opptaket.

Dømt til livstid

I slutten av august ble Chaisson dømt til livstid i fengsel, for seksuelle overgrep mot Hannah. Han ble også dømt til to ganger syv års fengsel for to hendelser som beskrives som uanstendig kontakt med barn.

47-åringen kan dermed ikke søke om prøveløslatelse før om 42 år.

Andre som selv forklarte at de hadde opplevd liknende hendelser i Chaissons nærvær skal ha meldt seg under etterforskningen. Et annet offer skal ha vitnet i retten.

- Jeg føler at jeg har hjulpet dem som ikke har anmeldt ham, jeg har hjulpet dem med å sette strek. Jeg føler også at jeg har hjulpet til med å beskytte dem som i framtida kunne blitt ofre, sa Hannah (27) etter rettssaken.