- Da har vi blitt spytta på, men heldigvis ingen steiner. Det er et framskritt

Slik gikk det da FpU-leder Himanshu Gulati ville kaste blitzerne på gata, og bygge studenthybler i Blitzhuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carl I. Hagen har gjort det. Christian Tybring-Gjedde har gjort det. Nå vil FpU-leder Himanshu Gulati - i god partiånd - holde en Frp-tradisjon i hevd: Yppe til bråk med de opprørske venstreaktivistene som siden 1982 har okkupert Pilestredet 30 i Oslo.

Lederen av Fremskrittspartiets ungdom (FpU) vil kaste blitzerne ut av Blitzhuset.

- I sommer så vi at 12 000 studenter sto uten noe sted å bo før studiestart. Blitzhuset ligger bare 200 meter fra Høyskolen i Oslo, eller et steinkast unna, som kanskje blitzerne selv ville sagt. Da tror jeg at dette huset kan brukes bedre, ved å gjøres om til studentboliger.

I stedet for å gjemme seg bak politiskjold, bestemte Gulati seg for å banke på døra og overtale dem på innsida til frivillig å flytte på seg og gjøre plass til Oslo-studenter på hybeljakt.

- Skritt i riktig retning - Blitzerne er kjent for å være anarkister uten særlig respekt for lov og orden. Pøbelvirksomhet har vært ganske vanlig ut fra dette huset. Da er det bedre at det brukes til noe mer samfunnsnyttig, sier Gulati.

Han medgir at en eventuell omgjøring av huset til studenthybler, ikke vil bøte nevneverdig på problemet med hybelløse studenter, men mener det er et skritt i riktig retning.

- Det vil absolutt ikke være nok, men bare man kan få 10-20 stydenthybler så er vi et godt steg på vei. Alle studenter som får et sted å bo, hjelper absolutt. Dette er en indrefilét av en tomt — midt i Oslo — midt mellom jusstudiet, Høyskolen i Oslo og så videre. Det kan brukes til et mye mer samfunnsnyttig formål enn å huse blitzere.

- Blitzhuset er et samlingssted med kulturaktiviteter og kafé. Når du nå foreslår at de skal forlate dette huset, har du noe forslag til hvor de skal dra?

- Jeg har ikke tenkt så mye på det. Det finnes mange andre ungdomshus i Oslo, og Blitzhuset er vel et av de mer belastede. Det er ikke mer enn halvannet år siden politiet hadde razzia her, der det ble funnet narkotika, kniver og andre ting. Så jeg tror studenthybler til folk som er framtidige skattebetalere er mye mer nyttig enn å bruke det til Blitzmiljøet, sier han.

- Nei, det kan det ikke Gulati gjør det klart at han ikke har noe i mot dem som holder til på Blitzhuset, og selv om det nå går lenger tid mellom kontroversene mener han likefullt at huset har mer samfunnsnyttige bruksområder.
 
- Jeg har ingenting imot Blitz, men jeg mener at dette kan brukes mer nyttig, og jeg håper de er villige til å ta en prat og diskutere det, istedet for å kanskje ty til den type midler de har gjort før.

På forhånd har Gulati forsøkt å komme i kontakt med noen i huset - uten at e-postene hans er blitt besvart. Og heller ikke når han møter opp personlig, lar det seg gjøre å få noen ut på gata for en prat. Det nærmeste han kommer er en lite hjertelig dialog men en som henger ut av et vindu i førsteetasje, og gjør det klart at han ikke har tenkt seg noe sted:

- Jeg tenkte meg at dette kvartalet kanskje kunne brukes til studentboliger, sier Gulati.

- Nei, det kan det ikke, er svaret.

FpU: Blitz gjør framskritt Det luskes bak flere vinduer oppover i etasjene i bygget som ble pusset opp i 2009, men ingen er villige til å gå i dialog med ungdomspolitikeren. Miljøet på Blitz har gjennom årene overlevd gjentatte forsøk fra Oslo kommune på utkasting, og trusler om både riving og salg. Blitzerne overlevde denne gangen også, men Gulati lover å følge opp saken politisk.

På vei fra huset med uforrettet sak, fra et halvåpent vindu noen etasjer over fortauet, får FpU-lederen med seg den kanskje klareste tilbakemeldingen - som et snev av gammel storhet:

- Da har vi blitt spytta på, men heldigvis ingen steiner. Det er et framskritt, sier han.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra noen på Blitzhuset, uten å lykkes.