<strong>BELTESENG:</strong> Norsk lov sier at man ikke har anledning til å bruke mekaniske tvangsmidler som belteseng på barn under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BELTESENG: Norsk lov sier at man ikke har anledning til å bruke mekaniske tvangsmidler som belteseng på barn under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Da Haukeland beltela en 15-åring i tre uker, brøt de loven i tre uker

Psykolog ved Universitetet i Bergen går hardt ut mot både sykehus og myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Psykolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Helge Holgersen, stiller seg sterkt kritisk til at Haukeland universitetssykehus i november 2010 beltela en 15 år gammel gutt i tre uker.  

- Her har det skjedd et brudd på loven i tre uker. Jeg klarer ikke å feste tillit til at det tar tre uker å avklare en slik situasjon. At folk gjør unntaksvise ting i nødrett er én ting, men tre uker med noe som ikke skal forekomme er kritikkverdig, sier Holgersen til Dagbladet.

- Jeg synes det er rart at sykehuset i denne saken ikke har funnet grunn til å beklage at de har ment seg tvunget til å utsette et barn for et slikt overgrep, fortsetter psykologen.

Frikjent av Helsetilsynet Helsetilsynet i Hordaland påpekte at det er forbudt å beltelegge pasienter under 16 år, men kom likevel til at sykehuset ikke har brutt loven i denne saken.

Etter det Dagbladet erfarer skal gutten ha vært storvokst, sterk og voldelig utagerende.

- Men det at et barn er truende, stor og sterk eller på andre måter annerledes enn de fleste andre barn skal ikke medføre at barnet er mindre beskyttet av loven mot beltelegging, sier Holgersen.

- Psykiatrien har en lang og lite aktverdig historie når det gjelder å definere pasienter og situasjoner som unntaksvise, fortsetter psykologen.

Viser til Fylkeslegen Kommunikasjonsdirektør Mona Høgli ved Haukeland universitetssykehus har tidligere sagt til Dagbladet at saken har vært til behandling hos fylkeslegen, og at sykehuset forholder seg til fylkeslegens rapport.

Sykehuset opplyser Dagbladet om at de ikke ønsker å svare på kritikken fra Holgersen.

- Overflytting til sikkerhetsavdelingen ble vurdert flere ganger under oppholdet, også under den perioden hvor pasienten ble beltelagt. Vi gjør oppmerksom på at dette var en svært spesiell sak, sa assisterende fylkeslege Signe Marit Tørressen Gajek da Dagbladet omtalte saken første gang.

<strong>KRITISK:</strong> Psykolog og førsteamanuensis Helge Holgersen ved Universitetet i Bergen har ikke mye til overs for beltelegging av barn. Foto: Privat
KRITISK: Psykolog og førsteamanuensis Helge Holgersen ved Universitetet i Bergen har ikke mye til overs for beltelegging av barn. Foto: Privat Vis mer

Ifølge Holgersen er ikke denne argumentasjonen god nok.

- Det er opprettet flere sikkerhetsavdeliger i landet som er laget for farlige pasienter. En av disse ligger bare et par kilometer unna Haukeland universitetssykehus. Mitt spørsmål er om det i denne saken er et ressursspørsmål som har avgjort begrunnelsen for å ikke overføre 15-åringen dit. Siden belteleggingen har foregått i tre uker har jeg vanskelig for å se at sykehuset har gjort alt i sin makt for å endre situasjonen, sier han og fortsetter:

Kritiserer myndighetene - Jeg stiller spørsmål både ved fylkeslegens og kontrollkommisjonens håndtering av denne saken. Fylkeslegen må altså ha vurdert at det her forelå en akutt situasjon hvor pasienten og eller personale utsettes for forhold som truer liv og helse i sammenhengende tre uker. Jeg har vansker med å se for meg at en 15 årig pasient skulle kunne være vedvarende i en slik tilstand over uker, og at en kompetent håndtering ikke skulle få situasjonen til å opphøre ganske raskt. Vi må også huske at det at de mener at de ikke har gjort noe galt er ikke det samme som at de har gjort noe bra og ønskverdig.

Psykologen ønsker videre å stille spørsmål ved at det i det hele tatt finnes belteseng på barne- og ungdomsavdeling.

- Hvor ofte blir den da brukt? Og ble denne senga fraktet fra voksenavdelinga, eller står det en belteseng på ungdomsavdelinga hele tida? spør han retorisk.

<strong>HER LÅ 15-ÅRINGEN:</strong> I november 2010 lå en gutt (15) tre uker i belteseng på Klinikk psykisk helsevern for barn og unge på Haukeland Universitetssykehus.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
HER LÅ 15-ÅRINGEN: I november 2010 lå en gutt (15) tre uker i belteseng på Klinikk psykisk helsevern for barn og unge på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Holgersen understreker at psykisk psyke barn og ungdom rettsmessig er blant de absolutt svakeste i landet. 

 - En typisk måte å forsvare seg på er å si at barnet var vanskelig så de ble nødt til dette. Jeg mener institusjonen selv burde meldt dette inn. I ettertid beskytter de seg med at de ikke har gjort noe galt fordi fylkeslegen har sett på saken. Det er imidlertid ikke det samme som at forholdet er fullt ut rettslig belyst, sier han.

- Uheldig lojalitetskultur - Her har leger, psykologer og miljøpersonale på avdelingen i ukesvis sett dette foregå uten å finne grunn til reagere. Jeg har vansker med å tro at fagpersoner ikke har følt et stort ubehag ved å være med på, og stilletiende  se, at dette skjedde over tid. Man kan lure på om det er en uheldig lojalitetskultur blant de ansatte på denne avdelingen. Jeg skulle tro at alle som har en tenåring, en 15 åring hjemme, lett ville kunne tenke hvilken krenkelse og trauma det ville være om ens eget barn skulle ligge fastspent på ryggen i tre uker uten å kunne røre seg.  

Kontrollkommisjonen for psykisk helse ved Haukeland slo alarm til Helsetilsynet i Hordaland om at 15-åringen i ukesvis ble holdt lenket til ei belteseng på Klinikk for psykisk helsevern for barn og unge ved Haukeland universitetssykehus.

- Vi konstaterte at belteleggingen var i strid med loven, og rapporterte derfor om saken til Fylkeslegen i Hordaland. Utgangspunktet er at det er absolutt forbudt å bruke mekaniske tvangsmidler mot barn under 16 år, sier kontrollkommisjonens leder Margareth Elin Christophersen til Dagbladet.

- Må redegjøre Holgersen mener det er for lett å argumentere for at ting er nødvendig i en slik situasjon, og kontrollkommisjonen bør be om om å få framlagt hvorvidt alternative måter å håndtere situasjonen er prøvd eller kan tenkes prøvd.

- Jeg er opptatt om sykehusets redegjør utfyllende for hvorfor de valgte å gjøre dette, men ikke redegjør tilsvarende for hva de kunne gjort annerledes. Jeg er redd kommisjonen ikke har følt seg kompetente nok til å overprøve andres - det vil si ansvarlig fagpersoners  beskrivelse og vurderinger av situasjonen.  Det er nok en vanskelig oppgave for kommisjonen, sier han.

- Hva er din kommentar til at Helsetilsynet har konkludert med at sykehuset ikke har gjort noe galt i denne saken?

- Dersom kontrollkommisjon, fylkeslege eller helsetilsyn har kommet til at det ikke er noe galt i at en 15 åring holdes tre uker fastspent i en seng burde ansvarlige helsepolitikere ta ansvar og undersøke om disse instanser opptrer i tråd med intensjonen. Vi må huske på at det ikke er kontrollmyndigheter som har bidratt til økt innsyn og redusert bruk av tvangsmidler som beltesenger i våre institusjoner, men snarer enkeltpersoner, så som Arne Skauen og Sissel Beniche Osvold i Dagbladet som ustanselig synligjorde de mest utsatte pasienter og barns situasjon, sier Holgersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer