Da Hitler møtte veggen

Adolf Hitler var egentlig ikke særlig interessert i Norge, inntil det tyske skipet «Altmark» ble angrepet i Jøssingfjorden. Og da tyskerne tapte slaget om Narvik - deres første nederlag i 2. verdenskrig- fikk Der Führer panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjennomføringen av Operation Weserübung avslørte for første gang Adolf Hitlers sviktende evner som militær leder. Der Führer mistet fullstendig hodet da tyskerne ble presset til retrett i Narvik i april 1940. Selv om okkupasjonen av Norge var en suksess, kostet den Tyskland dyrt, skriver Ian Kershaw, professor i moderne historie ved universitetet i Sheffield, i det andre bindet «Nemesis» av sin Hitler-biografi som kom sist høst.

KERSHAW GIR HITLER SKYLDA for tabbene som okkupasjonsmakten gjorde, bl.a. ble det utvist en kraftig mangel på koordinasjon stridskreftene imellom. Kommunikasjonsstrømmen mellom den militære overkommandoen og marineledelsen, og spesielt mellom hæren og luftforsvaret, var dårlig.

I tillegg unnlot Hitler av personlige grunner å opponere mot mektige Hermann Göring og storadmiral Erich Raeder under strategimøtene. Alt dette, kombinert med hans sykelige trang til detaljstyring, førte til at gjennomføringen av Operation Weserübung ble langt vanskeligere og mer uoversiktlig enn den sedvanlige tyske nøyaktighet skulle tilsi.

Operation Weserübungs egentlige far var storadmiral Erich Raeder (1876- 1960), øverstkommanderende for den tyske krigsmarine. Det var han, som med henblikk på den forestående krig mot Storbritannia, overbeviste Hitler om at Norge hadde stor strategisk betydning. Raeder mente det var avgjørende å etablere tyske marinestøttepunkter langs norskekysten for å få tatt Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer