Da Høyre mistet dyden

Høyre er permanent i forbigående krise. Det skyldes at partiet har mistet seg selv, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skriv leserkommentar

Slik kommer du i gang med navn og bilde i debatten

STADIG MER ANDPUSTEN forsøker partileder Erna Solberg å dra Høyre oppover meningsmålingenes kurver. De politiske utspillene øker i antall, frekvensen er kjappere og innholdet stadig mer situasjonsbestemt. Dette er nytt, i hvert fall i et historisk perspektiv. Tradisjonelt kjennetegnes et konservativt parti ved langsiktighet og uvilje mot brå kursendringer, en arbeidsform som er ment å speile selve samfunnssynet. Nå har Høyre mistet både roen og dyden. Erna Solberg jager Fremskrittspartiets tilhengere og glemmer sine egne kjernevelgere.

EN GANG VAR Høyre tregt, trygt og lyseblått. Etter tiår som dominerende parti på borgerlig fløy, tok det sin lederstilling som en selvfølge. Langt inn på 80-tallet var Høyre og Arbeiderpartiet selve hovedmotsetningen i norsk politikk. Alt handlet om Gro (Harlem Brundtland) og Kåre (Willoch) – politikkens Tuppen og Lillebror. I Høyre var selvsikkerheten så sementert at man bare lo av rabulistene og de politiske amatørene på ytterste fløy, dvs. FrP og Carl I. Hagen. Det var Høyre ikke alene om, men det var de som fikk betale den høyeste prisen. Og verst av alt: Høyre betaler fremdeles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer