Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da hun fikk høre hvem som har rømt fra fengselet, fikk hun sjokk. «Slu, sofistikert og ekstremt voldelig»

- Herregud, de har sluppet ut Hannibal Lecter!

HANNIBAL LECTER: Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Tien Duong (43) rømte fredag fra fengselet i Santa Ana i California. Nayeri beskrives av statsadvokaten som «slu, sofistikert og ekstremt voldelig». Foto: REUTERS/Orange County Sheriff's Department/Handout via Reuters/NTB Scanpix
HANNIBAL LECTER: Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Tien Duong (43) rømte fredag fra fengselet i Santa Ana i California. Nayeri beskrives av statsadvokaten som «slu, sofistikert og ekstremt voldelig». Foto: REUTERS/Orange County Sheriff's Department/Handout via Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag rømte tre fanger fra fengselet i Santa Ana i California i en rømming som sammenliknes med den episke flukten i Frank Darabonts filmatiske mesterverk «Frihetens Regn».

Men der Tim Robbins karakter vekket sympatier, er det ikke nødvendigvis slik i dette tilfellet. Noe som godt illustreres av reaksjonen til statsadvokat Heather Brown da hun fikk høre hvem som hadde kommet seg ut i friheten. Det melder blant annet nyhetsbyrået Reuters.

- Herregud, de har sluppet ut Hannibal Lecter!, sier hun, og sikter med det til en langt mindre elskverdig karakter - den manipulative drapsmannen portrettert av Anthony Hopkins i «Nattsvermeren».

- Diabolsk Personen det her siktes til er Hossein Nayeri (37), en tidligere marinesoldat som i 2012 rømte fra USA til sitt fødeland Iran. Han satt bak lås og slå i påvente av en dom for en rekke alvorlige forhold.

Han er tiltalt for blant annet kidnapping, tortur og tyveri.

DUSØR: Allerede fredag ble det utlyst en dusør på 50 000 dollar for tips som førte til at de ble tatt. Denne ble mandag oppjustert til 200 000 dollar - tilsvarende 1,75 millioner kroner. Foto: Paul Rodriguez/The Orange County Register via AP/NTB Scanpix
DUSØR: Allerede fredag ble det utlyst en dusør på 50 000 dollar for tips som førte til at de ble tatt. Denne ble mandag oppjustert til 200 000 dollar - tilsvarende 1,75 millioner kroner. Foto: Paul Rodriguez/The Orange County Register via AP/NTB Scanpix Vis mer

Brown sier til Orange County Register at Nayeri var med på å kidnappe en doplanger i 2012, brant ham med en skjærebrenner og tvang en annen mistenkt til å skjære av fornærmedes penis. Alt for å få ham til å fortelle hvor han hadde gjemt en større sum penger.

- Han er diabolsk, sier hun, og beskriver ham også som «slu, sofistikert og ekstremt voldelig».

I fare Heller ikke de to andre fangene som rømte, er mønsterborgere.

20 år gamle Jonathan Tieu ble arrestert i oktober 2013 og er tiltalt for drap, drapsforsøk og gjengvirksomhet, mens 43 år gamle Bac Tien Duong er tiltalt for drapsforsøk, tyveri og en rekke brudd på våpenloven.

Brown er derimot klar på at både Tieu og Duong selv er i fare dersom de fortsatt er på rømmen sammen, og Nayeri ikke lenger ser nytten i dem.

FLUKT: Bilde av taket der de tre fangene firte seg ned i frihet ved hjelp av laken. Foto: AP Photo/Kevin Warn/NTB Scanpix
FLUKT: Bilde av taket der de tre fangene firte seg ned i frihet ved hjelp av laken. Foto: AP Photo/Kevin Warn/NTB Scanpix Vis mer

- De er bare en belastning for ham. Jeg garanterer at han ikke stoler på dem. Han er desperat og vil gjøre hva som helst for å slippe å bli satt i fengsel igjen, sier hun.

Spektakulær flukt Flukten til trioen ble som nevnt gjennomført på spektakulært vis. De ble sist sett klokka fem om morgenen fredag, men den neste rutinesjekken ble utsatt til ni om kvelden da et slagsmål brøt ut blant de innsatte.

Politiet mistenker at slagsmålet kan ha blitt startet for å dekke over flukten.

I mellomtiden hadde de tre kommet seg gjennom en vegg i salen der fangene oppholder seg og inn i fengselets avløpssystem. Derfra tok de seg ut på et ubevoktet tak, før de firte seg ned på bakken ved hjelp av laken de hadde knytt sammen.

Det er foreløpig uklart hvorvidt de tre fikk hjelp, men etterforskerne undersøker om noen kan ha gitt dem tegninger over fengselet.

Stor dusør Dave Sawyer, som jobber ved sheriffens kontor i Santa Ana, har kommet med oppfordringer til lokalsamfunnet om å komme med opplysninger dersom de kommer over noe som kan hjelpe politiet i jakten på rømlingene.

Allerede fredag ble det utlyst en dusør på 50 000 dollar for tips som førte til at de ble tatt. Denne ble mandag oppjustert til 200 000 dollar - tilsvarende 1,75 millioner kroner.

Dette er den første rømmingen fra fengselet på nesten 30 år. Anlegget ble bygget i 1968, huser omtrent 900 fanger og ligger omlag fem mil sørøst for Los Angeles.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media