- Da hun gjorde det slutt, begynte livet hans å falle fra hverandre

Breivik mistet livsgnisten, hevder bestekameraten og hans eks-kjæreste. - Helt feil, svarer Breivik.

MISLYKKET FORHOLD: Breivik kom via et datingselskap i kontakt med Natscha i 2004. Han besøkte henne i Hviterussland, og de ble kjærester. Foto: Privat
MISLYKKET FORHOLD: Breivik kom via et datingselskap i kontakt med Natscha i 2004. Han besøkte henne i Hviterussland, og de ble kjærester. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen (27) var i flere år kjæreste med Anders Behring Breiviks bestevenn (32). I Oslo tingrett fortalte hun i dag om hvordan Breivik sakte men sikkert forandret seg etter det mislykkede forholdet til hviterussiskse Natascha.

- Sto sterkt i gjengen Den tidligere venninna sier at hun i etterkant av 22. juli har tenkt på at da hun møtte Breivik i 2003 var han den i vennegjengen som kanskje sto sterkest.

- Han hadde egen bedrift og var liksom mer seriøs enn de andre. Etterhvert begynte de andre gutta i gjengen å studere, få seg kjærester og kjøpe seg leilighet. Mens han sto stille, sier hun.

Det førte ifølge ham til at han endret væremåte.

- Siste forsøk på date Det første tegnet fikk hun da Breivik ikke fikk det til med kjæresten fra Hviterussland.

- Livet hans begynte å falle fra hverandre. Det begynte med at han møtte en hviterussisk kvinne i 2005-2006. Han besøkte henne, og så besøkte hun ham, sa 27-åringen.

- Jeg reagerte litt på det. Jeg kjente ingen andre som hadde gjort det på vår alder. Tenkte det kanskje var hans siste forsøk på å date jenter slik alle andre gjorde, sa hun i retten.

Fascinert av den velkledde Dagbladet har tidligere møtt kvinnen vitnet uttalte seg om, hviterussiske Natascha:

- Jeg var fascinert av den høye, kraftige nordmannen. Han var velkledd og fra et fint strøk i Oslo, sa hun til Dagbladet.

Men hun endret forholdsvis raskt syn på Breivik.

- Han var en mannssjåvinist. Jeg følte at han ikke tok meg på alvor.

- Ille å tenke på i dag Natascha, som i dag er i slutten av 20-åra, fikk besøk av Anders Behring Breivik i mars 2005. Da hun bodde hun i hjembyen Minsk i Hviterussland. Seinere den våren reiste hun til Norge, der hun bodde sammen med Breivik i hans leilighet i Oslo.

Breivik hadde funnet henne gjennom et østeuropeisk sjekkenettsted. Hun var en av 20 kvinner Breivik betalte til sammen 100 euro - ca 800 norske kroner - for kontaktinformasjon til.

PÅ SJEKKER'N: Anders Behring Breivik plukket ut disse tre og 17 andre kvinner på et nettbasert datingnettsted. Ifølge en venninne av Breivik var det kanskje hans siste forsøk på å få en kjæreste. Foto:Privat
PÅ SJEKKER'N: Anders Behring Breivik plukket ut disse tre og 17 andre kvinner på et nettbasert datingnettsted. Ifølge en venninne av Breivik var det kanskje hans siste forsøk på å få en kjæreste. Foto:Privat Vis mer

- Han kontaktet meg på nettet, og det var spennende å møte ham. Nå er det ille å tenke på at jeg i det hele tatt har hatt noe med ham å gjøre, sier Natascha.

«Han trenger hjelp» I Oslo tingrett fortalte bestevennens eks-kjæreste i dag hvordan Breivik i tiden etter bruddet isolerte seg mer og mer. Året er 2006 og Breivik har tatt sitt mye omtalte «sabbatsår» med spillet World of Warcraft. Ifølge henne hadde Breivik tjent så mye penger at han kunne ta seg råd til et friår.

- Han ble etter hvert stillere og litt mer spak. Energien og smilet ble borte. Han framsto som blekere og tynnere. Og det var vanskeligere for min ekskjæreste og de andre vennene å få ham med på sosiale ting, sa 27-åringen om utviklingen hun så hos Breivik.

- Jeg sa at jeg trodde han var blitt spillegal. Da han flyttet hjem til moren så jeg på det som det eneste alternativet.

- Jeg husker jeg sa til min ekskjæreste at «Jeg tror han er syk, spillegal, og at han trenger hjelp», sa den 27 år gamle kvinnen.

- Livsgnisten forsvant Både kvinnen (27) og Breiviks bestevenn (32) mener de så «livsgnisten hans bli borte.»

Dette fikk Breivik til å reagere. Etter vitnemålene tok han ordet i retten:

- Det som ble sagt om at livsgnisten ble borte, det handlet om sabbatsåret hvor jeg spilte. Aktor forsøker å gi inntrykk av dette varte over en lang periode, men det var bare det ene året. Og det stemmer, da skjøv jeg bort nesten all sosial kontakt, sa Breivik.

Også vennene mener de så en forbedring hos Breivik på et seinere tidspunkt. Sommeren 2008 møtte 27-åringen Breivik to ganger.

- Han var forandret, litt tilbake til sitt gamle jeg. Han hadde fått energien sin tilbake. Og det var da han begynte å snakke om boken sin, sa hun.

- ATTRAKTIV MANN: Natascha har fortalt Dagbladet hvordan hun likte Breivik godt, men fort fant ut han var en mannssjåvinist. Hun avviste ham og reiste hjem. Foto: Privat
- ATTRAKTIV MANN: Natascha har fortalt Dagbladet hvordan hun likte Breivik godt, men fort fant ut han var en mannssjåvinist. Hun avviste ham og reiste hjem. Foto: Privat Vis mer

Breivik hadde det fått det for seg å skrive en bok, som seinere skulle dukke opp som hans manifest.

- Han så meg I utgangspunktet hadde kvinnen et godt inntrykk av Breivik:

- Han så meg og hørte på meg, sier 27-åringen.

- Mer enn de andre gutta, spurte aktor Inga Bejer Engh

- I større grad enn gutter i den alderen var han interressert i å høre hva jeg og de andre kjærestene hadde å si om ulike tema.

Men hun syntes også Breivik var litt rar:

- Han hadde alltid en god grunn for det han gjorde. Han trengte ikke fullføre for han visste allerede hva han skulle gjøre, og han hadde lest seg opp så han hadde så og så mye kunnskap selv om han ikke hadde gått på skolen.

- Hva tenkte du om det?

- At han var litt rar.

- Du sa at Breivik hadde reflektert over tema andre ikke reflekterte over. Kan du si mer om dette, spurte aktor Inga Bejer Engh

- Jeg husker best noen samtaler eller diskusjoner vi hadde om religion eller kristendommen. Han snakket også mye om frimurerordenen. Jeg syntes det var litt spesielt for en på hans alder, sier 27-åringen.

TO ÅR TIDLIGERE: Her er Breivik fra en videofilm på fest med medlemmer av Fremskrittspartiets Ungdom i 2002. To år senere kontaktet han et datingselskap. I 2005 ble han dumpet av Natascha. Foto: Privat
TO ÅR TIDLIGERE: Her er Breivik fra en videofilm på fest med medlemmer av Fremskrittspartiets Ungdom i 2002. To år senere kontaktet han et datingselskap. I 2005 ble han dumpet av Natascha. Foto: Privat Vis mer