TRANSPLANTASJON: Patrick Hardison gikk i 2015 igjennom verdens mest omfattende ansiktstransplantasjon. Nå snakker han ut om hvordan livet har endret ... Vis mer

Da hun så faren sin etter operasjonen, brast hun i gråt

Måtte motivere seg selv for å møte verden hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst gikk bildene av amerikanske Patrick Hardison verden rundt etter at legene utførte det som da var tidenes mest avanserte ansiktstransplantasjon på ham.

Nå snakker 42-åringen ut om hvordan han kan se, høre og puste normalt takket være det kirurgiske inngrepet.

- Før transplantasjonen våknet jeg opp hver dag, og motivere meg selv for å møte verden. Nå bekymrer jeg meg ikke lenger for at folk skal peke og stirre, eller at barn skal løpe gråtende vekk, sier han på en pressekonferanse ifølge britiske The Guardian.

Omfattende transplantasjon

Hardison var frivillig brannmann i Senatobia i delstaten Mississippi, men i 2001 gikk det galt. En bygning kollapset rundt ham, og han hadde 71 operasjoner allerede før den omfattende ansiktstransplantasjonen.

Det som gjorde 42-åringens inngrep mer omfattende enn alle andre, var at dette var den første transplantasjonen av hodebunn og fungerene øyelokk.

Legene har også i løpet av det siste året fjernet røret han brukte til å puste.

- Glad igjen

Han forteller også at et av de beste øyeblikkene i livet hans, var første gang han så barna sine etter operasjonen. Hans 21 år gamle datter Allison var til stede på pressekonferansen, og forteller at hun gråt da hun så ham.

- Etter skaden var han ikke normal på innsiden. Han var veldig ulykkelig. Nå er han fornøyd med seg selv, og glad igjen, sier hun.

Eduardo Rodriguez, lederen for avdelinga for plastisk kirurgi ved NYU Langone Medical Center sier at Hardison ikke har hatt noen problemer etter operasjonen, og mener det er på grunn av både medisinering, barna hans og hans egen styrke.

- Han er virkelig et bemerkelsesverdig individ, sier Rodriguez.