Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da imamen oppfordret folk å stemme i det franske valget, raste den terrormistenkte ut av moskeen

«Vi muslimer stemmer ikke i dette landet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det er i denne moskeen, i forstaden Gennevilliers i Paris, at de to terrormistenkte brødrene ofte kom for å be.

Det forteller moskeens ledere til Dagbladet. 

Det er gått et døgn siden terrorangrepet mot det satiriske bladet Charlie Hebdo, som politiet mener brødrene Said og Chérif Kouachi står bak. Tolv mennesker ble drept, deriblant ti journalister. 
- Gale mennesker I dag pøsregner det utenfor moskeen. Én etter én kommer muslimer til Mosquée de Gennevilliers - til tross for flere angrep mot moskeer rundt om i Frankrike i dag.

- Det er gale mennesker som gjør noe sånt. Dette har ingenting med vår religion å gjøre, sier Mohammed Benali til Dagbladet. 

FRYKTER FOR ANGREP: Mohammed Benali er daglig leder for moskeen og er sjokkert over terrorhandlingen brødrene er mistenkt for å stå bak. Moskeen har mottatt trusler og Benali er redd for hevnangrep. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FRYKTER FOR ANGREP: Mohammed Benali er daglig leder for moskeen og er sjokkert over terrorhandlingen brødrene er mistenkt for å stå bak. Moskeen har mottatt trusler og Benali er redd for hevnangrep. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Han leder moskeen der om lag 3000 muslimer samles hver fredag. 

Brødrene kom alltid til moskeen sammen, forteller han. Det som trolig er den ene siktede brorens bolig, Cherif Kouachi, ligger rett rundt hjørnet.

Ifølge Mohammed har brødrene kommet regelmessig til moskeen siste to-tre åra. 

- De er ikke ofte her, men de kommer av og til - hovedsakelig for å be under fredagsbønnen, sier han.

- Han dro midt i bønnen Han kjenner ikke de to personlig, men Benali husker dem godt. Han forteller spesielt om én hendelse, der Cherif - den av brødrene som har vært mest i kontakt med politiet - stormet ut av moskeen.  
- Det var bønnedag, en fredag, og imamen inviterte alle til å registrere seg for å stemme, forteller Mohammed, og fortsetter: 

- Da dro han. Han gikk ut, midt i bønnen. Han var ikke enig. Han spurte «hvorfor ber imamen dem om å stemme? Vi, muslimer, vi stemmer ikke i dette landet», hevder han. 

Det er det eneste opptrinnet der den terrormistenkte 32-åringen skal ha vært involvert, ifølge moské-lederen. 

INGEN SKILT: Det er ingen skilt som leder til moskeen i forstaden Gennevilliers. Hit kommer tusenvis av muslimer for bønn og samhold. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INGEN SKILT: Det er ingen skilt som leder til moskeen i forstaden Gennevilliers. Hit kommer tusenvis av muslimer for bønn og samhold. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Utenom det hadde vi ingen kontakt med ham, sier han. 

- Hvordan framsto han? 

FRYKTER ANGREP: Moskéleder Mohammed Benali. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FRYKTER ANGREP: Moskéleder Mohammed Benali. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Forutet opptrinnet, er han ærlig talt en veldig snill, diskret mann. Vi hadde aldri problemer med ham. Han respekterte moskeens synspunkter, og vi hadde aldri noen problemer med ham. 

- Vi er redde Chérif Kouachi ble i 2008 ble dømt til tre års fengsel for å ha deltatt i et nettverk som rekrutterte folk til å dra til Irak for å kjempe mot USA. Han ble pågrepet før han selv skulle reise til Irak, og sonet 18 måneder av dommen før han ble satt fri igjen.

Han skal ha blitt radikalisert da han møtte den religiøse lederen Farid Benyettou, som hadde stor innflytelse i det 19. arrondissementet i Paris og blant annet forherliget selvmordsbombing og hellig krig.
Nå er Mohammed og de andre i moskeen redd for angrep mot moskeen. 

- Selvfølgelig er vi redde. Vi er veldig forsiktige, vi er redd for represalier, spesielt for det vi ser på internett sier han. 

Han holder opp telefonen sin og viser Dagbladet en Facebook-melding som oppfordrer til terror mot moskeen vi står inne i. 

- Vi er engstelige, vi er mellom to ekstreme sider: de høyreekstreme og de ekstreme islamistene på den andre siden. I tillegg blir vi sett på som forrædere. Vi blir sett på som mennesker som ikke praktiserer religion på riktig måte, sier han. 

- Ikke enig i karikaturene Han er oppgitt.

- Alle muslimene her er sjokkert. Vi bor i et land der ytringsfrihet er noe alle har. 

Hva synes du selv om Charlie Hebdos karikaturer?  
-  Selvfølgelig er vi ikke enige i karikaturene deres. Vi synes ikke det er greit, men selvsagt har vi respekt for loven og for reglene i den franske republikken, sier han.  

- Selvsagt fordømmer vi det som har skjedd. Man skal ikke bruke vold. Dette er en kriminell, feig og barbarisk handling, sier moskélederen. 
 
LES OGSÅ: Ble foreldreløse som unge, røyket marihuana og hatet USA: Dette er familiecellen bak terroren i ParisJaktes av 3000 politifolk. 

- Vil bli her Terrortrusler til tross: hverken imamen, moskélederen eller de beende har tenkt til å forlate moskeen.

- Selvfølgelig vil vi bli her. Jeg er ikke redd. Vi har sagt til medlemmene våre at vi må mobilisere, vi må ta vare på det vi har. Men vi er varsomme, sier Mohammed til Dagbladet.