VALGKAMP: Irland hyret inn det irske bandet U2, bestående av Bono, The Edge, Adam Clayton og Larry Mullen for å opptre i Madison Square Garden. Foto: NTB Scanpix
VALGKAMP: Irland hyret inn det irske bandet U2, bestående av Bono, The Edge, Adam Clayton og Larry Mullen for å opptre i Madison Square Garden. Foto: NTB ScanpixVis mer

Beinhard valgkamp om plass i Sikkerhetsrådet:

Da Irland hyret inn U2 for å sjarmere FN, svarte Norge med en praktikant-DJ

- Det ble århundrets suksess, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

NEW YORK (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er kommet til New York for å delta på den årlige FN-toppuka. Det er verdens kanskje viktigste møteplass for verdensledere og diplomater. For de norske toppolitikerne er en av de viktigste oppgavene i år å drive valgkamp for at Norge igjen får en plass i Sikkerhetsrådet.

- Det er mye av grunnen til at vi har mange bilaterale møter, kanskje særlig med de landene vi ikke treffer så ofte i EU- og Nato-sammenheng. Det gjennomsyrer alt vi gjør her, sier Søreide når hun treffer Dagbladet og annen norsk presse.

Verdens lengste valgkamp

De driver dermed det som trolig er verdens lengste valgkamp. Allerede for ti år siden ble det klart at Norge ønsker et av de ledige setene i perioden 2021-22. Da vil det være 20 år siden vi sist hadde en plass i det sentrale FN-organet. Sammen med Irland og Canada, konkurrerer Norge om to plasser.

VALGKAMP: utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg er i New York og driver valgkamp for å skaffe Norge en plass i Sikkerhetsrådet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VALGKAMP: utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg er i New York og driver valgkamp for å skaffe Norge en plass i Sikkerhetsrådet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Vi har to veldig gode konkurrenter om de to plassene. Om det er Canada eller Irland, som er den sterkeste konkurrenten, kan jeg ikke si. Men vi er i den situasjonen at mange mener dette er den tøffeste konkurransen som har vært på så lenge man kan huske. Vi er tre land som ikke har en veldig forskjellig profil, sier Søreide.

- Vi har en god sjanse basert på vår historie og aktive engasjement. Dessuten er det veldig mange land i verden som er opptatt av de sakene vi er opptatt av. For eksempel vårt havengasjement, mener statsminister Erna Solberg.

Nå skal hun og utenriksministeren drive en sjarmoffensiv de nærmeste dagene.

- Det blir mange møter med utenriksministeren og meg, så får vi se om vi er sjarmerende nok da, sier Solberg.

Danset uten sko

Kampen mellom Irland, Canada og Norge om å overbevise FNs medlemsland er beinhard. Irland hyret like godt inn verdensstjernene i U2 til å holde konsert i Madison Square Garden. Norge svarte ikke med å hyre inn a-ha eller andre norske band til den norske lanseringsfesten i juni.

- Irene kalte inn U2 til Madison Square Garden. Vi hyret inn DJ Adipop, som jobber som praktikant på den norske FN-delegasjonen. Det ble århundrets suksess. Det var utrolig bra. Jeg endte opp med å danse uten sko. Det er et veldig godt tegn, forteller Søreide.

Statsministeren understreker at Norge er mest opptatt av innhold ikke innpakning.

- Vi har først og fremst tenkt å tilby et mangeårig arbeid for multilaterale løsninger, og for å styrke FN og FNs måte å fungere på gjennom reform. Vi tror innholdet, ikke innpakningen er det viktigste. Vi skal selvsagt bidra til at folk får et positivt bilde av Norge, men det skal skje ved at vi er med på å bidra til globale løsninger til gode for veldig mange land i verden, sier Solberg.

I FN: Statsminister Erna Solberg jobber for at Norge skal få en plass i FNs skkkerhetsråd. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I FN: Statsminister Erna Solberg jobber for at Norge skal få en plass i FNs skkkerhetsråd. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- En plikt

Hun erkjenner at det kan bli tøffe tak i Sikkerhetsrådet når de skal diskutere sanksjoner, krig og sikkerhet.

- Vi har en plikt til å ta på oss oppgaver og ansvar også i vanskelige saker. Det er ikke bare glade dager når man sitter i Sikkerhetsrådet. Det er mange vanskelige saker, men tror man på de internasjonale organene og folkerettens betydning og sikkerhetsrådets betydning for fred, må man også være med på å ta belastningen ved å delta i beslutningsorganet, forklarer statsministeren.

Norge bruker mye penger på søknadsprosessen.

- Alle penger kan brukes på noe annet, men er det noe som er bedre enn å være med på å bidra til fred og sikkerhet framover. Det må vi jo spørre oss om. Dette er helt grunnleggende også for vår sikkerhet og trygghet, sier Solberg.

Frykter ikke Solheim-skade

Norges tidligere utviklingsminister, Erik Solheim, er nå sjef for FNs miljøprogram. Han har den siste tida blitt refset av FNs internrevisjon for å ta for lite hensyn til miljø, regelverket og budsjett. På de 22 månedene som miljøsjef har han registrert 529 reisedøgn og sendt inn reiseregninger på 4,1 millioner kroner.

Solberg understreker at han er ansatt direkte av FN, og at hun ikke tror dette vil skade Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet.

- Jeg tror ikke det skader Norges kandidatur til sikkerhetsrådet. Jeg tror man er i stand til å se forbi det i de landene vi søker støtte fra, sier Solberg til Dagbladet.