Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Da jeg fortalte at jeg ble mobbet på skolen, fikk jeg kjeft

Den drapstiltalte Tranby-kvinnen (53) sitter bakerst i salen mens datteren (29) forklarer seg.

MOTPARTER: Aktor Trude Elisabeth Sparre vil få den 53-årige kvinnen dømt for overlagt drap. Forsvarer Anders Westeng vil tvert imot vise at den avdøde ektemannen tok livet av seg og plantet bevis for å få kona dømt. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
MOTPARTER: Aktor Trude Elisabeth Sparre vil få den 53-årige kvinnen dømt for overlagt drap. Forsvarer Anders Westeng vil tvert imot vise at den avdøde ektemannen tok livet av seg og plantet bevis for å få kona dømt. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - På barne- og ungdomsskolen ble jeg mobbet. Da jeg fortalte det til henne, fikk jeg kjeft. Hun trodde ikke på meg.

Dette forteller den 29-årige datteren av Tranby-kvinnen (53) som er tiltalt for å ha drept ektemannen Per Gunnar Asheim (57) for to år siden. Hun er brakt inn som aktoratets vitne for å tegne bildet av en hensynsløs og kontrollerende mor, som ofte henfalt til vold og trusler for å få det som hun ville.

- Hun truet mange ganger med å slå meg med et belte, sier den 29-årige kvinnen, som nå er bosatt på Vestlandet med egen familie.

Bruker bare fornavnet Under vitnemålet har moren samtykket til å sitte bak henne, bakerst i Drammen tinghus' største rettssal. Datteren forklarer seg langsomt, men bestemt; hele tida omtaler hun moren ved fornavn.

- Hvorfor omtaler du moren din ved fornavn? spør politiadvokat Vibeke Martins.

- Fordi hun ikke har hatt den morsrollen hun skulle hatt. Hun har ikke vært noen støttespiller, var ikke en person jeg kunne betro meg til og kunne gå til med problemer.

I tillegg til å være tiltalt for å ha drept Frontline-direktør Asheim med overlegg er den 53-årige seksbarnsmoren også tiltalt for å ha mishandlet barna på det groveste psykisk og fysisk i en årrekke. Tidligere i dag sa hun seg delvis skyldig i dette; forsvarer Anders Westeng utdyper at hun ikke vedkjenner seg den fysiske biten.

Sønnen døde Datteren forteller at samlivet mellom mor og far var turbulent, men understreker at ekteparet hadde sine prøvelser, med en sønn som døde 17 år gammel, og en annen datter som ble varig syk.

- Hun sa flere ganger til meg at jeg skulle dødd istedenfor, og hvor dårlig datter jeg var, sier 29-åringen.

Ifølge datteren gikk det en gang så langt at moren truet til seg et beløp på 50 000 kroner fra henne. Mye av beløpet var feriepenger, som moren oppdaget fordi hun ble varslet om kontobevegelsene hos datteren.

- Hun truet med å kaste meg ut hvis hun ikke fikk pengene, sier hun.

29-åringen forteller at selv om faren hadde en godt betalt jobb som direktør, måtte han stadig låne penger av henne.

- Hun har ingen styring på penger, sier datteren.

I pausen i forklaringen gråter moren på gangen. Forsvarerne Hilde Marie Ims og Westeng avviser å kommentere hennes reaksjoner på datterens vitnemål.

- Plantet bevis Ims og Westeng akter i sin bevisførsel å vise at Asheim slett ikke ble drept, men derimot tok livet av seg og plantet bevis for å felle kona.

- Vi skal oppklare et drap, men forhindre et justismord, sa forsvarer Anders Westeng i sitt innledningsforedrag.

Det er satt av seks uker til saken. Resten av denne uka går stort sett med til å spille av dommeravhør av de resterende barna.