Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Da jeg gikk ut døra mot porten som ledet til min frihet, visste jeg at dersom jeg ikke lot bitterheten og hatet ligge igjen, ville jeg for alltid være i fengsel»

Nelson Mandelas 27 sammenhengende år i fengsel.

46664: Nelson Mandela, her i 2005, under et banner som viser tallrekken som var hans identitet under det 18 år lange oppholdet på Robben Island. Tallrekken brukes i dag av  Nelson Mandela Foundation i forbindelse med kampanjen deres for å øke den globale bevisstheten om aids- og hiv. Fredsprisvinneren fra 1993 døde i går, torsdag 5. desember, etter at hans helse har vært svekket i flere år. Foto: KIM LUDBROOK / EPA
46664: Nelson Mandela, her i 2005, under et banner som viser tallrekken som var hans identitet under det 18 år lange oppholdet på Robben Island. Tallrekken brukes i dag av Nelson Mandela Foundation i forbindelse med kampanjen deres for å øke den globale bevisstheten om aids- og hiv. Fredsprisvinneren fra 1993 døde i går, torsdag 5. desember, etter at hans helse har vært svekket i flere år. Foto: KIM LUDBROOK / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I det Nelson Mandela finner fram talen han på forhånd har skrevet - for mange sørafrikanere de første ordene de hørte fra Mandela - innser han at lesebrillene ligger igjen i fengselet.

Han låner brillene til kona Winnie Madikizela-Mandela, som han noen timer tidligere forlot Victor Verster-fengselet utenfor Cape Town sammen med, hånd i hånd, begge med den andre neven knyttet og hevet over hodet, i en hilsen til de mange tusen som ventet utenfor den dagen, 11. februar 1990.

På torget utenfor rådhuset i Cape Town har 100 000 svarte sørafrikanere samlet seg. På en balkong over dem står Mandela og peker ut retningen han gjennom et 27 år langt fengselsopphold har bestemt seg for å gå i. Han taler til sine egne:

- Kamerater, alle sørafrikanere. Jeg hilser dere i freden, demokratiet og frihetens navn. Jeg står foran dere ikke som en profet, men som en ydmyk tjener av folket, sier han.

- I dag har majoriteten av sørafrikanere, svarte og hvite, innsett at apartheid ikke har noen framtid. Den må ende med vårt avgjørende engasjement. Vi har ventet for lenge på vår frihet.

46664 I går døde Nelson Mandela, 95 år gammel. 27 av de årene ble han holdt sammenhengende i fengsel - 18 av dem på den isolerte Robben Island, fengselsøya en kort båttur utenfor kystlinja av Cape Town.

Gjennom 50- og 60-tallet ble Mandela en stadig mer markant frihetsforkjemper i opposisjon til det undertrykkende, hvite apartheidregimet i Sør-Afrika som fra 1948 rasekategoriserte befolkningen.

I denne perioden ble han stadig vekk fengslet for kortere perioder, før han i 1961 gikk under jorden etter at Den Afrikanske Nasjonalkongressen (ANC), som Mandela var sentral i, ble forbudt av myndighetene. Han ble leder av den væpnede greia av ANC, omtrent samtidig som ledelsen i partiet innså at ikke-voldslinja de hadde ført, med streiker og protester ikke førte frem.

I dette tv-intervjuet fra 1961, det første han gjorde, snakker han om nettopp det:

- Jeg mener, utfra de erfaringene vi har gjort oss, at det er på tide å vurdere hvorvidt de metodene vi har benyttet så langt, er tilstrekkelige, sier Mandela i intervjuet som ble gjort mens han lå i skjul for myndighetene.

Men allerede i 1962 ble han tatt og dømt til fem års fengsel, etter et raid apartheid-regimets sikkerhetsstyrker iverksatte mot en gård der ANC-lederne befant seg.

LES OGSÅ: Voldens bidrag til frihet, skriver Einar Hagvaag.

I løpet av 1963-64 ble han, sammen med ni andre ANC-ledere, straffeforfulgt og til slutt dømt til livstid i fengsel, blant annet for sabotasje.

Se den berømte talen Mandela holdt, kort tid før han fikk sin dom, her.

I juni 1964 overføres Mandela til Robben Island, får fangenummeret 466/64, og plasseres på en liten celle. Cella, med en bøtte som toalett og et ullteppe på gulvet til seng, var Mandelas hjem de neste 18 årene.

Nederst på rangstigen Fangene på øya ble, som i det sørafrikanske samfunnet forøvrig, kategorisert etter rase. Mandela havnet i D-klassen, lavest på rangstigen. De svarte fangene fikk mindre mat, og i tillegg bare kortbukser, for å markere at de var rangert under de andre fangene som fikk utdelt lange bukser.

På dagtid ble de innsatte satt til knallhardt arbeid i kalkbruddet på øya.

De politiske fangene fikk færre privilegier og ble dårligere behandlet. Et 30 minutter kort besøk og ett brev hvert halvår, var all kontakten Mandela hadde med omverdenen, har Mandela seinere fortalt, og han beskriver også de ti første årene som de verste.

18 ÅR: Så lenge satt Nelson Mandela på denne cella i fengselet på Robben Island. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo
18 ÅR: Så lenge satt Nelson Mandela på denne cella i fengselet på Robben Island. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo Vis mer

Under oppholdet på Robben Island ga en nitid rettferdighetskamp innenfor murene etter hvert resultater, og fangene fikk bedrede vilkår.

PBS Frontline har samlet en rekke perspektiver på Mandelas tid i fengsel, både gjennom hans egne ord, fra medfanger og de som sto ham nærmest.

- Han gjorde alltid et poeng ut av at hvis de sa vi skulle løpe, insistér på å gå. Hvis de ber deg gå fort, insistér på å gå sakte. Det var hele poenget. Vi skulle bestemme betingelsene, sier Neville Alexander som ankom fengselsøya kort tid etter Mandela.

Frihet I mars 1982 blir Mandela flyttet fra øya og inn på fastlandet, til høysikkerhetsfengselet Pollsmoor, hvor han blir sittende til desember 1988. Da flyttes han til Victor Verster-fengselet og blir plassert i isolasjon, men da i en enebolig egentlig ment for fangevoktere.

Etter at han ble flyttet fra Robben Island, ble det innledet en hemmelig og stadig mer omfattende kontakt med myndighetene. I 1985 ble han tilbudt løslatelse mot at han la ned kampen. Mandela avslo.

Mot slutten av perioden her har han flere sykehusopphold, hvor han behandles for tuberkolose som han pådro seg under årene på Robben Island.

I løpet av denne perioden frigis også flere av ANC-medlemmene som ble fengslet samtidig som, eller har sonet sammen med Mandela.  

Så i 1989 gjør nyvalgt president Frederik Willem de Klerk det klart at han kommer til å heve forbundet mot ANC, og løslate politiske fanger. 11. februar 1990 er Mandela, da 71 år gammel, igjen en fri mann.

- Livet begynte på nytt Hundrevis av journalister, tusenvis av fremmøtte, ventet utenfor Victor Verster-fengselet, og seansen der den frigitte Mandela hylles med kona ved sin side ble sendt direkte på tv over hele verden.

Seinere har Mandela skrevet om denne dagen:

FANGEØYA: En rekke politiske fanger ble holdt på Robben Island. Samtidig som Mandela, ble ti andre ANC-ledere dømt og fengslet på øya. Her er gangen på B-blokken med Mandelas celle helt til høyre.Robben Island er i dag vernet for sin betydnmingsfulle status i Sør-Afrikas historie. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo
FANGEØYA: En rekke politiske fanger ble holdt på Robben Island. Samtidig som Mandela, ble ti andre ANC-ledere dømt og fengslet på øya. Her er gangen på B-blokken med Mandelas celle helt til høyre.Robben Island er i dag vernet for sin betydnmingsfulle status i Sør-Afrikas historie. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo Vis mer

- Da jeg sto midt i folkemengden og hevet knyttneven, ble jeg møtt av et brøl. Jeg hadde ikke hatt mulighet til å gjøre det de siste 27 årene, og det ga meg en følelse av styrke og glede.

- Da jeg endelig passerte portene og skulle sette meg i en bil på den andre siden, følte jeg - selv om jeg var blitt 71 år - at livet mitt begynte på nytt.

Nelson Mandelas begravelse blir søndag 15. desember, opplyser Sør-Afrikas president Jacob Zuma i dag.