Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Da jeg leste saken tenkte jeg at «det var lenge siden jeg har sett Carl I. Hagen, men her er han igjen»

«Dårlig hukommelse», «uegnet for regjering» og «meningsløst». Slik reagerer topp-politikerne på Hagens islamisme-anklage.

- BIDRAR TIL POLARISERING:  Det sier Jonas Gahr Støre om Carl I. Hagens utspill i dagens Dagbladet. Foto: Scanpix
- BIDRAR TIL POLARISERING: Det sier Jonas Gahr Støre om Carl I. Hagens utspill i dagens Dagbladet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestor Carl I. Hagen går i dagens Dagbladet hard ut og navngir en rekke sentrale norske politikere gjennom de siste tiåra som han mener har skylda for at «islamistiske ekstremister får lov til å vokse frem i Norge».

- Mye av ansvaret for det Norge nå opplever ligger i naiviteten til Gro Harlem Brundtland, Kaci Kullmann Five, Ann Enger, Kjell Magne Bondevik, Erik Solheim, og dagens ledere som Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Kristin Halvorsen og Dagfinn Høybråten, sier Carl I. Hagen.

Utspillet setter sinnene i kok blant de anklagede politikerne.

- Hagens påstander faller på sin egen urimelighet, det ville vært like meningsløst om noen førsøkte å gi han ansvar for høyreekstremismen som ledet frem til hendelsene 22. juli, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

Støre: Slår inn åpen dør - Da jeg så det tenkte jeg at «det var lenge siden jeg har sett Carl I. Hagen, men her er han igjen». Dette er resirkulering av Hagens politikk, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

 Han mener Hagen slår inn åpen dør.

- Han tar avstand fra ekstremisme og terror, og der er alle enige om nulltoleranse. Jeg forutsetter at politi og deres tjenster gir dette full prioritet, sier Støre til Dagbladet.

 - UEGNET:  SV-leder Audun Lysbakken mener Carl I. Hagens utspill, som støttes av FRPs nåværende partileder Siv Jensen, viser at FRP er uegnet for regjeringsmakt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- UEGNET: SV-leder Audun Lysbakken mener Carl I. Hagens utspill, som støttes av FRPs nåværende partileder Siv Jensen, viser at FRP er uegnet for regjeringsmakt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Støre viser videre til det han mener er en generalisering fra Hagen side.

- Hagens politikk tar Norge i gal retning etter min mening. Han slår tusenvis av mennesker i hartkorn med noen få. Det er en aktiv integreringspolitikk som kan gjøre det trygt for minoriteten og majoriteten å leve sammen, sier han.

- Utspillet bidrar til polarisering som gjør det nødvendig for oss andre å si at den type ekstremistisk minoritet ikke er representativt for dagens magfoldige Norge.

- Får islamsk ekstremisme lov til å vokse i dagens Norge?

- Svaret på det er et absolutt nei. Virksomheter i strid med loven må bekjempes og blir bekjempet.

- Viser at FRP er uegnet for regjering Sv-leder Audun Lysbakken mener Hagens utspill «ikke tilhører en seriøs debatt om ekstremisme».

- Å påstå at Erna Solberg, Kristin Halvorsen og Gro Harlem Brundtland har ansvaret at vi i dag har fått et lite miljø av voldforherligende islamister i Norge viser bare at Frp er totalt uegnet for regjeringsmakt og ikke evner å delta i en seriøs debatt om hvordan vi skal bekjempe ekstremisme, skriver han i en epost til Dagbladet.

 TAUS:  Kjell Magne Bondevik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TAUS: Kjell Magne Bondevik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Hagen lider av svært dårlig hukommelse. Det han advarte mot på 80-tallet var ikke ekstrem islam, men at innvandring kom til å ødelegge Norge og norsk kultur. Der tok han feil. Alle norske politikere er enig om at vi må bekjempe ekstrem islam så der slår Hagen inn åpne dører.

Lysbakken sier at selv ikke det å bygge en mur rundt landet ville skjermet Norge for terrotrusselen.

- Derfor bør vi bruke kreftene våre på å diskutere hva vi kan gjøre for å bekjempe ekstrem islam. Hagen minner om dem som mente at amerikanerne hadde seg selv å takke for 11. september.
 
- Sluttet med politikk Kaci Kullmann Five, tidligere Høyre-leder, sier til Dagbladet at hun ikke vil kommentere Hagens utspill.

- Jeg har sluttet med politikk og kommenterer ikke sånt.

Heller ikke tidligere utviklingsminister Erik Solheim (SV), eller de tidligere statsministerne Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (Krf) ønsker å kommentere saken. Anne Enger, som nå er fylkesmann i Østfold, har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Høyre-leder Erna Solberg har så langt i dag ikke hatt anledning til å kommentere utspillet.

 - KOMMENTERER IKKE SÅNT  Kaci Kullmann Five, tidligere Høyre-leder, sier hun er ferdig med politikken. Foto: Scanpix
- KOMMENTERER IKKE SÅNT Kaci Kullmann Five, tidligere Høyre-leder, sier hun er ferdig med politikken. Foto: Scanpix Vis mer