- Da jeg så presten stige ut av bilen, skjønte jeg at Camilla var død

Lillejulaften i 2007 døde datteren til Frode Tafjord av en overdose. I dag kjemper han for en verdig ruspolitikk.

OVERDOSE: Lillejulaften for tre år siden døde Camilla Tafjord (24) av en overdose GHB. Siden har faren Frode brukt all sin fritid på å fortelle familiens historie til skoleelever. I møtte han Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og overleverte 12 000 underskrifter han har samlet inn.
Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
OVERDOSE: Lillejulaften for tre år siden døde Camilla Tafjord (24) av en overdose GHB. Siden har faren Frode brukt all sin fritid på å fortelle familiens historie til skoleelever. I møtte han Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og overleverte 12 000 underskrifter han har samlet inn. Foto: Fridgeir Walderhaug/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Hun satt her i sofaen og sa at dette livet ikke var for henne. Da hadde hun vært rusfri i to år, men nye tilbakeslag i livet gjorde at hun ga opp, sier Frode Tafjord til Dagbladet.

Overdose GHB Lillejulaften for tre år stod han og spylte gårdsplassen hjemme i Ålesund da en bil stoppet framfor huset.

- Da jeg så det var presten, skjønte jeg at Camilla var død, sier han.

Datteren hans, Camilla Tafjord, hadde tatt en overdose GHB og dødd, 24 år gammel.

I helga var Tafjord i Oslo og overleverte 12 000 underskrifter for en bedre ruspolitikk til helse- og omsorgsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen og Frp-leder Siv Jensen.

Strålte av lykke Frodes datter slet med rusmisbruk i mange år. Familien fikk henne til slutt inn til rusbehandling med vellykket resultat. Men lykken varte ikke lenge.

- Vi fikk tilbake datteren vår, en datter som strålte og levde. Etter to år gikk det galt. Hun ble gravid og gledet seg voldsomt til å bli mor. Svangerskapet endte med at hun mistet barnet. Samtidig stoppet det offentlige å betale husleien hennes. Camilla måtte flytte til et hybelhus hvor mange brukte rus. Da hun satte seg i sofaen her hos oss og gråt. Hun ga opp, og det tok ikke lang tid før hun døde, sier han.
 
Vil ha tvang Flere tusen skoleelever har fått høre Frode Tafjord fortelle den gripende historien om Camilla, og hva han mener kunne blitt gjort for å redde henne og andre i samme situasjon.

- De må få høre det av folk som kjenner problemene på kroppen. Derfor mente jeg at jeg kunne bidra. Tilbakemeldingene fra elevene har vært fantastiske. De er alle invitert til å skrive ned sine tanker etter foredraget. Jeg sitter på flere hundre sterke historier fra unge mennesker i begynnelsen av livet. Dette materialet har Siv Jensen fått for å dele med sine kolleger på Stortinget.

Frode Tafjord ønsker tvungen rusomsorg.

- Foreldre blir ikke hørt. I dag må de skrive en uromelding når de er bekymret for barnet sitt. Da kan den rusavhengige bli tatt inn til et kort opphold. En må ikke glemme at dette er syke mennesker det offentlige burde tatt seg av med tvang slik at familiene slipper.

- Hva håper du på etter møte med Siv Jensen og Strøm-Erichsen?

- At de som politikere skal engasjere seg mer. Ikke bare svinge utenom og gripe tak i enklere saker.