VIL HA FORVARING: Aktor Svein Holden og bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen i Nedre Romerike tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA FORVARING: Aktor Svein Holden og bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen i Nedre Romerike tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Da jeg tissa på meg ble han så sinna at han tok av seg beltet og piska meg

Ville ikke se moren og stefaren under forklaringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Den eldste datteren til kvinnen som er dømt i den mye omtalte Alvdal-saken avga i dag sin forklaring i Nedre Romerike tingrett hvor moren og stefaren er tiltalt for å ha forgrepet seg på henne

- Mamma møter en mann, og det tar ikke så veldig lang tid før han flytter inn til oss. I begynnelsen går det bra, vi lever på en måte normalt, men etter hver forandrer det seg. Det begynner med mye vold, han blir sint og slår, forklarer 27-åringen om tida da den nå tiltalte stefaren flytta inn. 

Mora og stefaren er også tiltalt for å ikke ha hindret at den andre forgrep seg på jenta.

Da overgrepene ifølge tiltalen startet i 1990 bodde den nå 27 år gamle kvinnen sammen med moren, stefaren og broren i Gjerdrum i Akershus. Fornærmede forteller at hun var mye alene hjemme sammen med stefaren i tidsperioden da overgrepene skjedde.

Ifølge 27-åringen fikk hennes et år eldre bror lov til å være nede sammen med moren og stefaren, mens hun alltid måtte gå opp på rommet sitt rundt klokka seks, sju på kvelden.

- Jeg var veldig redd for å legge meg til å sove. Jeg gjemte meg under dyna, og var redd for at noen skulle komme opp og gjøre noe, forteller hun.

- Jeg lurte på hvorfor jeg aldri fikk kos av mamma, eller fikk lov til å være sammen med de andre nede i stua.

- Var så redd  Hun forteller videre om en stefar som slo henne flere ganger i uka og ofte «gjorde narr» av henne. Hun var mye redd, og tisset ofte på seg om natta. 

En gang stefaren ble sint på henne ba han henne kle av seg og stille seg i hjørnet i gangen, forteller hun.

- Jeg ble så redd for at han skulle banke meg. Jeg ble nervøs og måtte tisse, men fikk ikke lov til å gå på do. Da jeg tissa på meg ble han så sinna at han tok av seg beltet og piska meg, forklarer 27-åringen. 

Kvinnen er usikker på eksakt hvor gammel hun var da de seksuelle overgrepene begynte, men forteller at hun ofte sov i samme seng som stefaren da moren var bortreist.

- I begynnelsen sov jeg bare sammen med ham. Etter en stund begynte han å ta på meg, forteller hun. 

FORKLARTE SEG: Alvdal-morens eldste datter forklarte seg i dag om overgrepene hun ble utsatt for av moren og hennes daværende mann. Foto: Marie Melgård / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Alvdal-morens eldste datter forklarte seg i dag om overgrepene hun ble utsatt for av moren og hennes daværende mann. Foto: Marie Melgård / Dagbladet Vis mer

I en bekymringmelding levert til helsestasjonen i Gjerdrum forteller en anonym melder om ting jentas et år eldre bror skal ha fortalt om. 

«Jeg er ikke mørkredd, men X (navn på stefar) må være mørkeredd han, for han vekker opp X (navn på jenta) midt på natta og sier hun skal ligge med han» skal gutten ha sagt. 

Filmet vold Kvinnen trekker fram en episode hvor stefaren banket henne på kjøkkenet, mens et videokamera som lå i mikrobølgeovnen skal ha filmet det hele. 

Da hun flere år senere besøkte moren i Alvdal fikk hun vite at flere andre hadde sett filmen hvor stefaren hennes banker henne opp.

- Ble du litt letta da du skjønte at noen andre hadde sett filmen? spør aktor Svein Holden.

- Ja, det ble jeg. Jeg tenkte: wow, det er noen som har sett den. Jeg har prøvd å forteller i flere år, og nå har noen sett hva jeg har blitt utsatt for, sier kvinnen.

Et vitne som skal ha sett videofilmet skal forklare seg senere i rettssaken. 

Selv om jenta ofte var alene hjemme med stefaren, var også moren tilstede flere ganger da hun ble slått, og 27-åringen er sikker på at moren visste hva som skjedde.

- Hun var der inne. Hun så det, sier hun.
 
Måtte flytte seg Før forklaringen ba den fornærmedes bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen om at de tiltalte skulle flytte seg slik at de ikke hadde øyekontakt med fornærmede under hennes forklaring.

- Hun er veldig redd de tiltalte. Vi anser moren som sterkt manipulerende, og frykter at hun skal stirre på fornærmede under forklaringen og paralysere henne, sa Bohinen i retten.

For den tiltalte moren nedla aktor Svein Holden påstand om forvaring med en tidsramme på 17 år, og minstetid på 10 år som fellesstraff med dommen fra Høyesterett i den forrige overgrepssaken fra 2011.

Både moren og den tidligere stefaren til den fornærmede nekter straffskyld. 

- Han nekter straffskyld og hevder han ikke har foretatt noen av de handlingene som er omtalt i tiltalen, sier Harald Stabell, som forsvarer 50-åringen til Dagbladet.

Mannen som nå er tiltalt er ikke den samme mannen som ble dømt i 2011. Mora ble dømt til 15 års fengsel for grove seksuelle overgrep på to av sine egne barn og to nabobarn. Det er satt av tre uker til saken i Nedre Romerike tingrett.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer 27-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer 27-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer