<strong>VAR AUF-LEDER:</strong> Jens Stoltenberg ble AUF-leder i februar 1985. Her på en Utøya-sommerleir sammen med Gro Harlem Brundtland året etter. Foto: Arne V. Hoem
VAR AUF-LEDER: Jens Stoltenberg ble AUF-leder i februar 1985. Her på en Utøya-sommerleir sammen med Gro Harlem Brundtland året etter. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

Da Jens ble AUF-leder var de mot Nato. - Min første politiske seier, sier han i dag

Og denne valgkampen var hans aller letteste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren for 29 år siden ble Jens Stoltenberg valg til ny AUF-leder. I tiltredelsesintervjuet i Aftenposten ble han spurt om sitt syn på Nato.

Det synet brøt nemlig litt med linja i ungdomspartiet.

- AUFs mål er å bygge ned blokkene, og norsk utmeldelse av alliansen. Men vi erkjenner samtidig at Norge sannsynligvis vil være medlem av Nato de nærmeste år. Derfor vil vi også stille krav til hvordan Norge skal opptre som alliansemedlem. Vi må kjempe for atomfrie soner og frys av atomvåpenarsenalene, sa han i intervjuet, hvor han ble karakterisert som «charmerende, intelligent og kjapp i replikken».

Lett valgkamp I ettermiddag, etter at det ble kjent at Stoltenberg til høsten blir ny generalsekretær i Nato, snakket han om fortida i «Nato-fiendtlige» AUF.

- Det var faktisk en av mine første politiske seire, å få AUF til å være for Nato. Men jeg ante selvfølgelig ikke den gang at jeg en dag skulle bli generalsekretær, sier Stoltenberg.

Etter utallige valgkamper med Arbeiderpartiet har han aldri kommet så kjapt og enkelt inn i en jobb som nå.

Ikke noe valgflesk, og ingen løfter.

- Jeg har aldri gjort så lite i en valgkamp noen gang, sier Stoltenberg med et smil.

- Brutal påminnelse Etter at Nato og nåværende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i dag offentliggjorde utnevnelsen, har gratulasjonene strømmet inn - fra hele verden. Også hans største politiske rivaler på hjemmebane - statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen - mener Nato har gjort et godt valg.

Selv vil ikke Stoltenberg si noe særlig om politikken han ønsker Nato skal føre. Ikke ennå, for det er først i oktober han inntar kontoret i Brussel.

Det er likevel liten tvil om at han går inn i militærkorridorene med store utfordringer. Russlands annektering av Krim-halvøya blir av mange karakterisert som den største utfordringen Europa har stått overfor siden den kalde krigen.

- Jeg opplever det som usedvanlig viktig å få bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel. Vi er på en brutal måte minnet på at landenes uavhengighet, suverenitet, grensenes ukrenkelighet, fred og stabilitet ikke er noen selvfølgelighet, sier den tidligere statsministeren.

- Det er en brutal påminnelse om hvor viktig Nato er.

<strong>NY NATO-SJEF:</strong> I dag ble det klart at Jens Stoltenberg i oktober begynner som generalsekretær i Nato. Foto: Øistein Norum Monsen
NY NATO-SJEF: I dag ble det klart at Jens Stoltenberg i oktober begynner som generalsekretær i Nato. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer