Da Jens ble bedt om å ta over: - Jeg opplevde det som «Gudfaren»-aktig

Etter et elendig kommunevalg for Ap i 1999 innkalte LO-legenden Tor Aspengren Jens Stoltenberg til sitt kontor: - Du må ta over, var beskjeden.

GUDFAREN-AKTIG: Jens Stoltenberg ble etter kommunevalget i 1999 innkalt til tidligere LO-leder Tor Aspengren med beskjed om å "ta over" Arbeiderpartiet. Vinteren etter sa Thorbjørn Jagland at Stoltenberg måtte bli parlamentarisk leder og statsministerkandidat. Stoltenberg reflekterre i boka over sammenhengen. Foto: Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
GUDFAREN-AKTIG: Jens Stoltenberg ble etter kommunevalget i 1999 innkalt til tidligere LO-leder Tor Aspengren med beskjed om å "ta over" Arbeiderpartiet. Vinteren etter sa Thorbjørn Jagland at Stoltenberg måtte bli parlamentarisk leder og statsministerkandidat. Stoltenberg reflekterre i boka over sammenhengen. Foto: Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg opplevde det som «Gudfaren-aktig» og uvirkelig. Det var en spesiell opplevelse å sitte der på et så tradisjonspreget kontor med støvete papirer og valgplakater fra 60-tallet. Han sa at jeg måtte ta over, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Han skjønte at det var partiet det dreide seg om.

I boka skriver han at han fikk en følelse av at det «var selve historien som ga beskjed. Som om jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne si nei til.»

Lederdebatt

Det var murring i Ap i flere år etter Thorbjørn Jaglands 36, 9-ultimatum til velgerne i 1997. Da valgresultatet ble 35 prosent, gikk Jagland-regjeringen av. Å frivillig gi fra seg regjeringsmakt var for mange i Ap uhørt. Kommunevalget i 1999 gikk ikke bra, resultatet ble under 30 prosent. I boka forteller Stoltenberg om et «forferdelig landsstyremøte» på Gardermoen, der Jagland var forbannet over lekkasjer og forbød rådgivere og medarbeidere å gå på presseklubben Tostrup. Stoltenberg forteller i boka at det mer og mer gikk opp for han at det ville bli vanskelig å vinne nye valg med Jagland som fremste kandidat. Det var allerede en lederdebatt i gang, i partiet og mediene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer