MÅLLØS: - Det er ikke ofte jeg blir målløs, men denne fisken tok pusten fra meg. Tenk at en mann godt inne i 40-årene kan glede seg så mye over en slik liten fisk. Det hadde jeg egentlig ikke trodd, men det er helt sykt. Jeg har fått mye fisk opp gjennom årene, men denne stiller i en helt annen klasse enn noe av det andre. Denne finnes jo bare i noen utvalgte fiskebøker, sier Florø-Larsen. Foto: Rudolf Svendsen
MÅLLØS: - Det er ikke ofte jeg blir målløs, men denne fisken tok pusten fra meg. Tenk at en mann godt inne i 40-årene kan glede seg så mye over en slik liten fisk. Det hadde jeg egentlig ikke trodd, men det er helt sykt. Jeg har fått mye fisk opp gjennom årene, men denne stiller i en helt annen klasse enn noe av det andre. Denne finnes jo bare i noen utvalgte fiskebøker, sier Florø-Larsen. Foto: Rudolf SvendsenVis mer

Da Johan Olav så hva han hadde fått på kroken, tok det pusten fra ham

- Denne stiller i en helt annen klasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et langstrakt land med det som er verdens nest lengste kystlinje, er det en naturlig konsekvens at det også dukker opp en og annen fiskehistorie nå og da.

Det siste tilskuddet står Stavanger-mannen Johan Olav Florø-Larsen for da han natt til torsdag var ute på jakt etter skrubbe. I stedet skulle han få den første glasstungen som noen gang er tatt på sportsfiskeutstyr i Norge.

- Det er ikke ofte jeg blir målløs, men denne fisken tok pusten fra meg. Tenk at en mann godt inne i 40-årene kan glede seg så mye over en slik liten fisk. Det hadde jeg egentlig ikke trodd, men det er helt sykt. Jeg har fått mye fisk opp gjennom årene, men denne stiller i en helt annen klasse enn noe av det andre. Denne finnes jo bare i noen utvalgte fiskebøker, sier Florø-Larsen til fiskenettstedet Hooked.

Glasstungen, som veide beskjedne 3,4 gram og målte 6,5 centimeter er ikke akkurat for en gigant å regne når det kommer til havets skapninger.

Da Johan Olav så hva han hadde fått på kroken, tok det pusten fra ham

Den står likevel for den største opplevelsen Florø-Larsen har hatt med en fiskestang. Det sier litt da mannen nå har notert seg for svimlende 117 fiskearter.

At fangsten er spesiell får støtte fra Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

- De tre siste årene har vi to registreringer av glasstunge i arkivene våre, og da snakker vi om mange trålfartøyer og enormt mye data. I 2012 ble det fanget et eksemplar av et norsk fartøy, men det kan se ut som om det er tatt vest for de britiske øyer, utenfor norsk sone, sier han.

- I 2013 ble det tatt et eksemplar på vestsiden av Norskerenna, litt nord for Bergen, mens det i 2014 ikke ble tatt noen glasstunger. Med bare to bekreftede funn de siste tre årene, kan vi trygt slå fast at dette er en ekstremt sjelden fangst.

Da Johan Olav så hva han hadde fått på kroken, tok det pusten fra ham