Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da jukse-selskapet stakk av med en gravemaskin, ledet GPS-signaler eierne til denne garasjen på Mysen

Så gikk eierne resolutt til aksjon. Nå har Dagbladet gått opp GPS-sporene.

FORNØYD: Erling Gulbrandsen i Leimax var overfornøyd da han i februar i fjor fikk sporet opp en minigraver av denne typen. Foto: Halldor Hustadnes/Dagbladet
FORNØYD: Erling Gulbrandsen i Leimax var overfornøyd da han i februar i fjor fikk sporet opp en minigraver av denne typen. Foto: Halldor Hustadnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSVINGER / MYSEN (Dagbladet): En dag i februar i fjor gikk alarmen hos utleiefirmaet Leimax i Oslo. En utleid minigraver, verdt et par hundre tusen kroner, hadde ikke blitt tilbakelevert.

Da satte Leimax i verk en redningsaksjon.

Takket være en innlagt GPS-sender, kunne de følge signalene til et industriområde på Mysen.

Få dager senere sto Leimax' styreformann Erling Gulbrandsen på gårdsplassen utenfor garasjen på bildet.

«Nei», skal garasjeeieren først ha sagt, da Gulbrandsen og en kollega sto der og ville vite om det var der maskinen sto.

Det kunne virke som at turen hadde vært helt forgjeves.

Lot seg ikke lure

Fra Leimax' folk troppet opp på Mysen, har det gått et år. Siden da har firmaet som leide maskinen, Aktiv Prosjektledelse, gått grundig konkurs. Tapene kom på over 3,7 millioner kroner.

KONTRAKTEN: En person som kalte seg «Steffen» hentet minigraveren. Underskriften forteller ikke stort om hvem han egentlig var.
KONTRAKTEN: En person som kalte seg «Steffen» hentet minigraveren. Underskriften forteller ikke stort om hvem han egentlig var. Vis mer

Aktiv Prosjektledelse er ett av fire firmaer som Dagbladet omtalte i en dokumentar på lørdag, som kan knyttes til den avskiltede revisoren Svein V. Korsgården.

Etter at Korsgården jekket opp inntektene så det virket solid, skiftet selskapet eiere flere ganger. Under nye eiere ble «kredittverdigheten» brukt til å få ut varer som aldri ble betalt for.

Leimax var blant dem som ikke lot seg lure.

Hadde graver likevel

Den vinterdagen i fjor, mens Erling Gulbrandsen sto foran en garasjeeier på Mysen, var det tydelig at mannen hadde mer å fortelle.

- Så begynte han å tenke, og sa: «Kanskje jeg har en her», forteller Gulbrandsen til Dagbladet.

Og der, inne på lageret, sto ganske riktig minigraveren.

- Hva slags forklaring hadde han?

- At det var noen som leide lokalet der maskinen sto.

Gulbrandsen fikk ikke vite hvem som leide lokalet. Han var så fornøyd med å ha fått tilbake maskinen at han lot saken ligge.

Nå har Dagbladet gått opp sporene etter graveren, til vi i enden av ruta identifiserte mannen som skal ha leid garasjen hvor den ble funnet på Mysen.

- Aner ikke

Etter at Aktiv Prosjektledelse hentet graveren var den onsdag 15. februar 2017 på Lillestrøm. Neste dag ble maskinen slått på igjen, mellom to adresser ved Granli utenfor Kongsvinger.

VAR INNOM HER: Minigraveren var i Dunderdalsvegen på Kongsvinger, men ingen vet helt hvorfor.
VAR INNOM HER: Minigraveren var i Dunderdalsvegen på Kongsvinger, men ingen vet helt hvorfor. Vis mer

Knapt noen ser ut til å ha lagt merke til den.

- En minigraver? Det aner jeg ikke noe om, sier en kvinne som var registrert bosatt på den ene adressen.

- Hvorfor skulle noen ha gravd der i februar? sier hun.

Omtrent samme svar får Dagbladet på flere andre adresser i området, blant annet Banenors anlegg ved Kongsvinger-banen, hvor graveren ser ut til å ha beveget seg rundt.

Deretter dro den sørover. Fredag 17. februar var minigraveren i Mysen i Østfold, ved en enebolig rett ved riksvei 22.

Der finner Dagbladet endelig noen som la merke til den.

- Jeg husker at det sto en sånn parkert nedenfor huset, på en kommunal parkeringsplass, sier Henrik Gjerstad, som eier huset. Han driver selv med gravemaskiner, og husker godt at den sto der på en tilhenger.

Så drar Dagbladet videre, til det som ble maskinens endestasjon: Garasjen på Mysen hvor Leimax' Erling Gulbrandsen oppsporet den.

UTENFOR MYSEN: Minigraveren var ved denne adressen. Eieren av huset sier den sto parkert på en parkeringsplass nedenfor huset.
UTENFOR MYSEN: Minigraveren var ved denne adressen. Eieren av huset sier den sto parkert på en parkeringsplass nedenfor huset. Vis mer

Overfor Dagbladet bekrefter eieren av stedet at det ble funnet en minigraver der i februar 2017.

- Den sto i en garasje jeg hadde leid ut, sier mannen.

Da Dagbladet spør etter ham som leide garasjen, får vi til svar at det kan bli vanskelig å få snakket med ham.

- Jeg tror han sitter inne og soner en dom, sier eieren av garasjen.

Ifølge ham var mannen som leide garasjen en 29-åring fra Mysen. I januar 2017 ble han dømt for tyveri og medvirkning til tyveri av verktøy og byggevarer for over 170 000 kroner.

Ifølge dommen fra Halden tingrett var mannen en medhjelper som holdt vakt og hjalp til med å kjøre utstyret vekk. Han ble også dømt for forsøk på å selge videre verktøy som stammet fra tyveriet, på Finn.no.

RUNDREISE: Slik var minigraverens rundreise på Østlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg
RUNDREISE: Slik var minigraverens rundreise på Østlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Men mannen slapp å sitte inne. Han ble bare dømt til 75 dager betinget fengsel, og slapp altså å sone.

Mannen har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Hans forsvarer i tyverisaken, Jan Kildahl, har heller ikke lyktes med å få tak i ham.

På papiret er det ingenting som knytter 29-åringen til noen av eierne i Aktiv Prosjektledelse. Dagbladet har ikke fått svar på gjentatte oppringninger til telefonnummeret oppgitt i leiekontrakten. Ingen navn er registrert på nummeret.

En «Steffen» som sto oppført på leieavtalen, er ikke å finne.

Snøscootere

Bobestyrer Thomas Christian Wangen konkluderte i sin boinnberetning etter konkursen i Aktiv Prosjektledelse med at «en eller flere av selskapets to siste styreledere» trolig har kjøpt varer og tjenester i selskapets navn, og beholdt dem selv, og at det ikke hadde vært reell drift i selskapet etter de to siste eierskiftene.

De av eierne som Dagbladet har fått kontakt med avviser befatning med slike ulovligheter.

Uansett hvem som sto bak: Erling Gulbrandsen i Leimax er mest lettet over at gravemaskinen kom til rette.

Ikke alle var like heldige som ham. To snøscooterne som ble handlet inn på selskapets regning er det for eksempel ingen som vet hvor er.

Ringte Korsgården

Da Dagbladet første gang snakket med Gulbrandsen i april i år, fortalte han at han hadde oppdaget noe, da han undersøkte saken om den forsvunne graveren:

Han som først sto som eier i Aktiv Prosjektledelse var en eldre mann. Gulbrandsen forteller at han ringte mannen, som da var bosatt på Kolsås.

- Vi var litt forbannet, og spurte ham: «Hvordan kan du selge et firma til sånne folk?». Han sa at han hjalp folk som hadde kommet litt utafor med å komme i gang med firmaer. Han husket ikke hvem han hadde solgt til, sier Gulbrandsen, som i farten ikke husket hva mannen heter.

Når Dagbladet spør, bekrefter han at mannen het Svein Vidar Korsgården.

Da Dagbladet oppsøkte Korsgården i april, avviste han blankt å ha kjent noe til hvilke planer de senere eierne hadde da han solgte Aktiv Prosjektledelse. Senere har han ikke ønsket å svare på Dagbladets spørsmål.

Har du tips eller informasjon til Dagbladet? Kontakt oss på hhu@dagbladet.no eller sme@dagbladet.no eller via Securedrop.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media