Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Justin fikk vite hvem 14-åringen på bildet var, trodde han ikke det var sant

Gutten på bildet er den 14 år gamle Jesse James, og fotografiet er verdt betraktelig mer enn de 80 kronene engelske Justin Whiting betalte for det.

14-ÅRING: Gutten på bildet viste seg å være den 14 år gamle Jesse James. Det ble en innbringende oppdagelse for eieren. Foto: Justin Whiting / SWNS / NTB Scanpix
14-ÅRING: Gutten på bildet viste seg å være den 14 år gamle Jesse James. Det ble en innbringende oppdagelse for eieren. Foto: Justin Whiting / SWNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det mystiske bildet fra 1800-tallet dukket opp på nettauksjonssiden Ebay, klarte ikke Justin Whiting fra England å la være.

Han betalte de 80 kronene selgeren etterspurte, og tenkte på kjøpet som han gjør med så mange andre av bildene han finner på nett. Han så på det som et skrapelodd eller en lottokupong.

Lite visste han at akkurat dette bildet skulle komme til å forandre livet hans fullstendig.

- Kunne være ekte vare

Whiting har i lang tid vært opptatt av de lovløse mennene som herjet i «Ville Vesten» på 1800-tallet, og en av de aller mest kjente av disse var Jesse James.

James, som sto bak en rekke bank- og togran på slutten av 1800-tallet, ble en legende i sin egen tid, og var blant ansiktene Whiting hadde lært seg å kjenne.

Han forteller selv at han synes bildet så kornete ut på nettsiden, men at det var mye klarere da han fikk det tilsendt i posten.

- Jeg tenkte at dette kunne være ekte vare. Jeg har vært besatt av historien knyttet til amerikanske lovløse i en årrekke. Jeg har lest en rekke bøker og studert hvordan de ser ut. Dette bildet var identisk med et av bildene i en bok jeg eier, sier han ifølge The Telegraph.

Kjent forbryter

Jesse James ble født i Kearney i delstaten Missouri i 1847, og sammen med broren Frank kjempet han på sørstatenes side under borgerkrigen.

Etter at krigen var over, tok han fatt på det som skulle bli en nærmest mytisk kriminell karriere, og i 1866 gjennomførte gjengen hans (James-Younger-banden) tidenes første bankran i Liberty i Missouri ifølge Store norske leksikon.

Han fortsatte med ran av banker, tog og diligenser til han i 1882 ble drept i sitt eget hjem av sine egne bandemedlemmer.

Hans liv og levnet har blitt gjenstand for en rekke filmer. Noen av de mest kjente av disse er «The Long Riders» fra 1980 og «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» fra 2007 med Brad Pitt og Casey Affleck i hovedrollene.

Trodde ikke det var sant

Etter å ha konferert med flere av vennene sine, tok Whiting kontakt med Will Dunniway og Kent Gibson. Dunniway er ekspert på fotografier fra det 19. århundre, mens Gibson er ekspert på rettsmedisin og har ved flere anledninger verifisert bevis for FBI.

Begge var klokkeklare i sin bedømmelse av bildet - det var ekte og viste en 14 år gammel James.

Whiting forteller at han nærmest mistet munn og mæle da han fikk høre hva det lille fotografiet i svart og hvitt var verdt.

- Jeg trodde ikke det var sant da de fortalte meg at det var ekte - og at det var verdt to millioner pund (22 millioner kroner).

Nytt liv

Bakgrunnen for den høye prisen, er at denne typen fotografier er særdeles sjeldne. For eksempel ble et bilde av Billy the Kid fra 1880 solgt for 18 millioner kroner i 2011.

Et annet bilde av Billy the Kid som spiller krokket foran en bygning i New Mexico i ble i 2015 verdsatt til så mye som 40 millioner kroner.

Nyhetsbyrået SWNS skriver at Whiting allerede har vært i kontakt med auksjonshuset Christie’s om å selge bildet.

Whiting har ikke vært i jobb siden 2003 på grunn av ryggproblemer, og har derfor hatt det vanskelig, men ser på dette som muligheten til å komme seg på beina igjen.

- Jeg skal definitivt selge bildet. Jeg vil kunne kjøpe meg mitt eget hus og min egen bil. Jeg kan nesten ikke vente, sier han.

Christie’s har foreløpig ikke verifisert kontakten med Whiting, og viser til at de ikke kommenterer gjenstander som ikke er lagt ut for salg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!