Coronavirus i Norge:

Da kan det bli portforbud

I en rapport gir Folkehelseinstituttet en pekepinn på hva som skal til for at det skal kunne bli aktuelt å iverksette et portforbud i Norge for å hindre spredning av covid-19.

INNGRIPENDE: Camilla Stoltenberg begrunner hvorfor hun mener portforbud vil være et inngripende tiltak. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+308.8K
døde 2 550 000 +10.4K
Se mer

Justisminister Monica Mæland sier til Dagbladet at portforbud vil være et ekstremt tiltak i en ekstrem situasjon. Helsedirektør Bjørn Guldvog forsøker å forklare hva som skal til for at det kan bli aktuelt å forby folk å forlate sin egen bolig i Norge.

- Det vil være regjeringen og Stortinget som må sette de kriteriene, men jeg har tenkt at dersom det viser seg at vi får problemer med å ivareta infrastrukturen i sivilsamfunnet, og at vi ikke klarer å gi de alminnelige pasientene våre god nok behandling og omsorg, og de andre tiltakene våre ikke er tilstrekkelige, så kan det være aktuelt enten lokalt eller i spesielle tidsperioder å treffe et sånt tiltak, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Men igjen så vil jeg understreke at dette er et tiltak som først og fremst må vurderes av regjeringen og Stortinget.

JUSTISMINISTER: Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
JUSTISMINISTER: Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Terskelen

I desember utarbeidet Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet en rapport hvor de utredet portforbud som tiltak mot smittespredning i Norge på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

FHI innledet med å understreke at de mener at det ikke er mulig å på forhånd beskrive hvilken situasjon som gir hvilket risikonivå og tilhørende tiltakspakke. Videre skriver de at det trengs en konkret vurdering, og bare da kan man sikre gode vurderinger av nødvendighet og forholdsmessighet.

Men, opplyser Folkehelseinstituttet i rapporten, de ser for seg at et delvis portforbud kan være aktuelt som en del av en tredje tiltakspakke når man har nådd risikonivå fem, altså en situasjon som nesten er verre enn risikonivå fem.

IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det er vanskelig å iverksette smitteverntiltak uten å hindre folk i å komme hit for å jobbe. Reporter: Frode Andresen. Video: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

Risikonivå fem

Risikonivå fem beskrives som «ukontrollert spredning i samfunnet og fare for å overskride sykehusenes kapasitet, samt akselererende insidens utenom kjente utbrudd. Mer enn 30 til 40 prosent har ukjent smittesituasjon. Smittesporing er ikke gjennomførbart for mange tilfeller på grunn av kapasitetsmangel». Folkehelseinstituttet mener at risikonivå fem er en alvorlig situasjon, som vi var nær i mars.

Disse kvantitative indikatorene pekes på som indikatorer for smittesituasjonen ved risikonivå fem:

  • 600 smittetilfeller per 100 000 innbyggere siste 14 dager
  • 10 prosent av dem som tester seg, tester positivt
  • R-tall på 1,5
  • 30 innleggelser per 100 000 innbyggere siste 14 dager
  • 2 dødsfall per 100 000 innbyggere siste 14 dager

Folkehelseinstituttet beskriver tre tiltakspakker med økende tiltaksbyrde ved risikonivå fem:

  • Nedstengning av en rekke steder og virksomheter og forbud mot arrangementer. Denne modellen kan sammenliknes med vedtakene som ble fattet 12. mars. Det bør også vurderes om man bør innføre strengere tiltak for handelsvirksomheten.
  • Nedstengning av alle virksomheter som ikke vurderes som essensielle. Sektordepartementene vurderer hvilke virksomheter som må kunne holde åpent. For at denne modellen skal fungere optimalt, bør det vurderes strengt hvilke virksomheter som skal kunne holde åpent. I tillegg gis det råd til befolkningen om at de i størst mulig grad bør holde seg hjemme.
  • Nedstengning av alle ikke-essensielle virksomheter og i tillegg innføre delvis portforbud. Det bør vurderes om grensene skal stenges helt.
FHI-DIREKTØR: Camilla Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
FHI-DIREKTØR: Camilla Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kritisk til portforbud

Av rapporten går det fram at Folkehelseinstituttet samlet sett mener at portforbud, selv i sin strengeste form, gir liten gevinst. Videre skriver de at de mener at det ikke er et tjenlig smitteverntiltak, og at det kan utfordre menneskerettighetene.

- Portforbud er et ekstremt inngripende tiltak, og man iverksetter det gjerne i helt desperate situasjoner hvor man allerede har satt inn veldig mange andre tiltak som går i samme retning, altså i retning av å begrense folks bevegelsesfrihet. Det betyr at den tilleggseffekten som portforbud får i slike situasjoner kan være liten, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Men det viktigste vi uttrykte i den rapporten var at dersom man skal åpne for portforbud som et virkemiddel som kan tas i bruk i helt desperate situasjoner, så må det lovhjemles, og vi anbefalte derfor sterkt at det skulle ut på høring, og at det skal være offentlig debatt om det.

UROLIG PERIODE: Bjørn Guldvog oppdaterer om smittesituasjonen. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Utfordrer

Stoltenberg understreker at hun synes at det er riktig av regjeringen å sende forslaget på høring. Justisminister Monica Mæland sier til Dagbladet at hun er enig i at et slikt tiltak utfordrer menneskerettighetene.

- Det er helt riktig at det utfordrer menneskerettighetene, og det er omtalt i den høringen som vi har ute. Portforbud vil være et ekstremt tiltak i en ekstrem situasjon. Vi er ikke der nå, og håper at vi aldri kommer dit. Men vi må gjøre jobben vår, forberede oss og gjennomgå regelverket, og det gjør vi, sier Mæland til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg har til gode å møte noen som ønsker et portforbud. Det gjør ingen av oss, men det handler om å være forberedt på det aller verste.

Stoltenberg mener at det er lite sannsynlig, og lite ønskelig, at portforbud iverksettes i Norge.

- Men det kan være nyttig at man har en beredskap, og grundig utredning og sikker lovregulering, slik at det er mulig å gjøre det dersom det blir aktuelt, sier hun.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer