Coronarestriksjoner

Da kan Norge åpne

Smittetrenden i Norge er synkende. Det er likevel for tidlig å si om dagens smitteverntiltak vil kunne lettes på etter 14. januar, forteller helseministeren.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer
Publisert

De nylig innførte nasjonale coronatiltakene skal etter planen vare til 14. januar. Disse tiltakene kan se ut til å ha en positiv effekt på delta-smitten, og kan samtidig ha sørget for at omikron-smitten ikke er like dominerende, som det FHI har anslått.

Gjennomsnittlig antall coronasmittede som er registrert de siste sju dagene, er noe lavere enn snittet for ei uke siden.

- Det er gledelig å se at smittetallene ikke øker. Det kan være et tegn på at tiltakene virker, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Dette avgjør

Regjeringen holder tirsdag en ny pressekonferanse. Etter det Dagbladet erfarer, vil det ikke presenteres ytterligere tiltak.

- Hva skal til for at tiltakene kan mykes opp?

- Nå har vi sagt at tiltakene skal vare tiltak til 14. januar, og så skal vi ta en ny vurdering. Vi ser at smitten ikke har økt de siste dagene. Vi må ha en mer sikker kunnskap om effekten av de kontaktreduserende tiltakene vi har innført, før vi eventuelt gjør endinger. Og vi holder på 14. januar, inntil videre, svarer Kjerkol.

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller at de følger nøye med på smitteutviklingen. Den vil være blant flere avgjørende faktorer som må vurderes ved eventuelle endringer eller oppmykninger av nåværende tiltak.

- Det aller viktigste nå er at vi ser hvordan utviklingen er, og at vi får mer kunnskap om omikron-varianten. Hvordan varianten oppfører seg i Norge, i en setting med de restriksjonene vi har på plass. Om restriksjonen gjør at vi får god kontroll. Hvis det er tilfellet, så kan det være at det er grunnlag for å løsne på tiltakene, sier Vold.

Hun understreker likevel at FHI sine anslag peker mot at omikron-varianten har en såpass stor spredningsevne at det vil komme en økning i antall smittede, før man eventuelt vil kunne se en ordentlig nedgang.

I tillegg vil sykehusinnleggelser og totalbelastningen for helsetjenesten, samt forholdsmessighetsvurderinger, spille inn når FHI vil gi nye råd til regjeringen.

- Det er også sånn at vi følger med hele tida, ikke bare på de gitte oppdragstidspunktene vi får av regjeringen. Hvis vi mener det er grunnlag for å gi nye råd, vil vi komme med det.

FHI anslår at omikron vil være den dominerende virusvarianten i Norge «innen kort tid». Hvor lenge dette er til, er fortsatt usikkert.

Forberedt på smitteøkning over jul

Basert på erfaringer fra i fjor, tror Vold at smittesituasjonen vil bli noe roligere gjennom jula, før omikron overtar.

- Vi ser for oss en viss utflatning av smitte gjennom jula.

Helse- og omsorgsminister Kjerkol jobber nå sammen med kunnskapsministeren og forsknings- og høyere utdanningsministeren for å planlegge en god skole- og studiestart over juleferien. De er forberedt på at smittetrenden kan snu etter at hverdagen er tilbake over nyttår.

- Vi følger med på det, og er klare hvis det er nødvendig. Men jeg håper selvsagt at det ikke blir nødvendig, og at folk etterlever de tiltakene vi har. De som handler om å holde avstand, bruke munnbind og begrense antallet nærkontakter. Jeg håper også at folk bruker romjula og dagene før jul til å ta den tredje vaksinedosen. Vårt mål er at alle over 18 år skal få tilbud om oppfriskningsdose innen utgangen av februar neste år.

Samtidig som den noe reduserte smittetrenden, er det en rask økning i antallet nordmenn som har fått sin tredje vaksinedose. Anslagsvis 1,2 millioner nordmenn er per 19. desember vaksinert med en tredje vaksinedose, ifølge tall fra FHI.

- Omikron vil gi utfordringer

Line Vold i FHI forteller at det er mye usikkerhet knyttet til hvordan situasjonen blir når våren og sommeren etter hvert kommer til landet.

- Den største utfordringen nå er omikron. Vi tror at den ganske raskt vil overta, og at den vil gi utfordringer med å holde pandemien under kontroll. Videre vet vi ikke sikkert om det kommer en ny variant, eller hvordan utviklingen blir.

Hun viser samtidig til varmere perioder vil kunne gi mindre smittespredning.

- Erfaringer viser at vi vil ha sesongvariasjon, sånn som med andre luftveisinfeksjoner. At vi trolig ser mer smitte gjennom vinteren, enn våren og sommeren, sier Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer