Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Da kan renteoppgangen komme tidligere enn ventet

Dersom Norges Bank følger TBUs anslag for inflasjon og lønn kan rentebanen bli hevet allerede i mars.

RENTE: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets analyserer TBUs rapport for lønnsveksten. Foto: Are Haram / Finansavisen
RENTE: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets analyserer TBUs rapport for lønnsveksten. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Teknisk Beregningsutvalg (TBU) har mandag lagt frem sin foreløpige rapport, som skal danne grunnlag for inntektsoppgjøret i 2014. TBU anslår at lønnsveksten ble på 3,9 prosent i 2013.

- Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn i Norges Bank la til grunn i sin desember-rapport, skriver Kjersti Haugland i DNB Markets i en kommentar.

På grunn av høyere vekst i konsumprisene gikk reallønnsveksten ned fra 3,2 prosent i 2012 til 1,8 prosent i 2013.

Les: Så mye steg norske lønninger i 2013

Spår høyere prisvekst Utvalget legger til grunn en konsumprisvekst på 2,5 prosent i 2014. Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) anslås å øke med 2,7 prosent i 2014.

- Begge anslagene ligger høyere enn både Norges Banks og våre egne anslag, som er 2 prosent for både KPI og KPI-JAE, kommenterer Haugland.

Kan løfte rentebanen - Lønnsveksten var litt høyere enn både Norges Bank og vi anslo for 2013, men overhenget til 2014 var marginalt mindre enn det vi hadde lagt til grunn. TBU legger til grunn høyere inflasjon enn både Norges Bank og vi gjør for 2014. Et høyere inflasjonsanslag gir, alt annet like, rom for et høyere lønnsoppgjør, kommenterer Haugland.

- Dersom Norges Bank følger TBU, kan sentralbanken komme til å løfte rentebanen i marsrapporten, og indikere en tidligere renteoppgang, fortsetter økonomen.

Flere nyheter

Hele Norges coronakart