- Da kan vi gå til verket

Jens Stoltenberg har startet arbeidet med å danne en ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De rød-grønne setter seg til forhandlingsbordet på konferansesenteret Soria Moria i Oslo 26. september.

- Vi tar sikte på å presentere et forhandlingsresultat i midten av oktober, sa landets kommende statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Dagens regjeringen legger frem sitt budsjett 14. oktober og kort tid etter vil Bondevik annonsere sin avgang. Deretter tar det noen dager før Stoltenberg utnevnes til landets nye statsminister.

Enige og uenige

- Forhandlingene skal være reelle, så noen absolutt garanti for at vi lykkes foreligger ikke. Det vil være dager hvor det er krevende, men det er bedre å ha krevende forhandlinger om et regjeringsgrunnlag som skal vare i fire år enn å møte partier ved hver eneste korsvei i Stortinget.

Stoltenberg understreker at Ap skal forhandle med respekt for de andre partiene, selv om hans parti er klart størst.

- Alle partiene må kunne sette sitt preg på resultatet, sier Stoltenberg.

Han innrømmer glatt at det er punkter partene ikke er enige om, men han mener det må være mulig å finne kompromisser, slik Bondevik-regjeringen gjorde før de la fram sin regjeringserklæring.

Alle rettigheter

I dag bestemte Arbeiderpartiets sentralstyre at ledelsen i partiet kan starte forhandlinger med Sp og SV.

- Det er partiprogrammet som skal brukes som forhandlingsgrunnlag. Partiledelsen har også fått fullmakt til å godkjenne et forhandlingsresultat, sier Stoltenberg.

Stanser lov

Noe av det første den nye regjeringen vil ta tak i er å stanse den nye arbeidsmiljøloven som trer i kraft 1. januar.

De tre partiene er enige om å omgjøre denne loven.

- Jeg forstår at det er praktisk og teknisk mulig å stanse den, sier Stoltenberg.

I tillegg vil flertallsregjeringen gå sammen om et alternativt budsjett i forhold til det finansminister Per-Kristian Foss legger fram 14. oktober.

- Regjeringen har jobbet med budsjettet i nesten ett år nå, så hva vi får til i løpet av noen få uker vil være begrenset i første omgang. Men vi vil sette vårt preg på det budsjettet, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.no.

Ber om fred

Stoltenberg vet så inderlig vel at ikke alt kommer til å gå på skinner i forhandlingene med Kristin Halvorsen og Åslaug Haga.

- Jeg vil ikke gå inn i selve forhandlingene og kommentere dem. Jeg vil heller ikke peke på hva som er mulige løsninger og ufravikelige krav. Det vil til tider være vansklige forhandlinger. Jeg vil ikke bidra til å gjøre det vanskeligere ved å forhandle i media, sier Stoltenberg.