Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da kapteinen på det statsløse slaveskipet skjønte at de var avslørt, startet en dramatisk jakt

Har brukt en rekke navn og flagg for å unnslippe myndighetene over store deler av verden.

STS-50: Fredag ble den etterlyste fiskebåten STS-50 beslaglagt i Indonesia. Foto: Antara Foto / Ampelsa / REUTERS / NTB Scanpix
STS-50: Fredag ble den etterlyste fiskebåten STS-50 beslaglagt i Indonesia. Foto: Antara Foto / Ampelsa / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at indonesiske myndigheter omsider har funnet og tatt kontroll over det statsløse slaveskipet STS-50.

Båten, som av blant annet NTB omtales som et slaveskip på grunn av sine kritikkverdige arbeidsforhold og lave eller ingen lønninger, har i lengre tid figurert på Interpols liste over etterlyste skip.

Men etter å ha stukket av fra myndighetene i både Kina og Mosambik, tok flukten en dramatisk slutt etter en jakt til havs utenfor Indonesias nordvestlige provins Aceh.

Landene i Sørøst-Asia ble torsdag varslet om at skipet var på vei mot deres farvann, og skipet ble fredag innhentet omlag ti mil fra den indonesiske kysten. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere navn og flagg

Båten, som ble sjøsatt i 1985, er 54 meter lang, veier 452 tonn og har på et eller annet tidspunkt utgitt seg for å være fra åtte forskjellige land.

Ved å til enhver tid kunne bytte mellom flaggene til Sierra Leone, Togo, Kambodsja, Sør-Korea, Japan, Mikronesia og Namibia, har skipet blitt ekstra vanskelig å spore.

Det har også brukt flere forskjellige navn.

«Sea Breeze», «Andrey Dolgov», «STD No. 2» og «Aida» er bare noen av navnene som har blitt tatt i bruk.

Ingen dokumenter

Achmad Taufiqoerrichman, som er talsperson for den indonesiske marinen, har ifølge Reuters sagt at mannskapet ikke hadde noen reisedokumenter.

De skal også ha vært til sjøs i lengre tid, og dette skal være en indikator på at de har vært utsatt for menneskesmugling.

Mannskapet, som består av 20 indonesiere, to ukrainere og åtte russere, er tatt inn til avhør.

Det er forløpig ikke kjent hva som blir mannskapets skjebne, men skipet vil etter alle solemerker bli senket eller tatt i bruk på annet vis. Det skriver The Jakarta Post.

Ulovlig fiske

Det er ikke bare de kritikkverdige arbeidsforholdene som gjør at STS-50 har vært ettersøkt. Skipet er nemlig utstyrt med en type nett som er forbudt i mange farvann.

The Independent skriver blant annet at Australia beskriver garnene som «en stor risiko for alt liv i havet, inkludert pattedyr». Dette på grunn av at det soper opp alt på sin ferd.

Avisa skriver også at garnene utgjør en fare for sjøfugler som den utrydningstruede albatrossen.

Indonesia har de senere årene gått i front i kampen mot ulovlige fiskebåter, og har siden 2014 senket flere hundre fartøy for å beskytte det biologiske mangfoldet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!