Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Kåre (71) la seg i går, trodde han alt var borte. Så fikk han sitt livs gladmelding

- Dette var en uvanlig bursdagsgave.

UNNSLAPP FLAMMENE: Kåre Fossvik (71) trodde først huset hans hadde brent ned. I dag fikk han den glade meldingen om at det fortsatt stod urørt. Foto: Torgeir Krokfjord / Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UNNSLAPP FLAMMENE: Kåre Fossvik (71) trodde først huset hans hadde brent ned. I dag fikk han den glade meldingen om at det fortsatt stod urørt. Foto: Torgeir Krokfjord / Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAUVSNES (Dagbladet): Kåre Fossvik (71) er oppvokst i Åkvika - mellom Hasvåg sentrum og Småværet. Fossviks bror og søster bor i Åkvika nå. Og der ligger familiens stolthet, et stort sommerhus med familieminner tilbake fra 1934.

- Det siste som skjedde i går kveld var at et søskenbarn av meg ringte med ei trasig melding. Noen hadde vært ute i båt, og sett at to hus var brent ned i Åkvika. Det var huset mitt, og det var huset hans, sier Fossvik til Dagbladet.

Fossvik forberedte seg på at alt var borte, og tok de tunge telefonene til slekt og venner.

Det er rundt 20 hus og hytter i Småværet - 5 står igjen, ifølge Redningsselskapet.

Da gladmeldinga kom - Jeg var forberedt på at det var nedbrent, og hadde snakket med slekt og familie om det. Så fant jeg fram forsikringspapirene og reiste hit til Lauvsnes i dag for å møte forsikringsselskapets representant her, sier Fossvik.

Det har på Zanzibar Inn i Lauvsnes i dag vært et allmøte for de evakuerte etter storbrannen, der kommuneledelsen, politiet, brannvesenet og forsikringsselskapene har vært til stede.

- Plutselig var jeg en av dem det angikk. Men etter briefingen her, snakket jeg med kommuneingeniøren. Han hadde vært ute i Åkvika i morges. Og han fortalte at huset mitt står - og at huset til broren og søsteren min står, sier Kåre Fossvik.

- Men huset til søskenbarnet mitt, som meldte fra til meg - det er borte, pluss et hus til. Så det stemte at det var to hus som var borte, men det var ikke mitt.

71-åringen feirer sågar bursdag på fredag.

- Dette var en uvanlig bursdagsgave, sier han.

Gleder seg til akevitt - Hva gikk gjennom hodet ditt da?

- Jeg klarer ikke å si det. Det er en spesiell situasjon. Det er hjemhuset mitt, hvor vi har samlet historie og bilder. Det er gammelt hus fra 1934, som jeg har restaurert til den forfatning det var.

Mens Fossvik snakker med Dagbladet går det en kompis av ham forbi.

- Du har hørt at huset mitt står, roper Fossvik, og får til svar:

- Ja, jeg hørte det. Det er fantastisk. Da har vi et sted å drikke akevitt til sommeren.

Så ler de sammen.

- Minnene fra 70 år tilbake er der. Vi har hatt det huset som familiested.

Også Fossviks sønn hadde forberedt seg på at mye var borte.

Levebrødet består - Sønnen min har et sommersted på Hårstad, det er flott sted, som jeg har bygget opp og som han har arvet. Han hadde fått beskjed om at de ikke visste hva som skjedde på Hårstad, de regnet med at det var borte. Vi har vært sammen i går, hele familien,  og forberedt oss på at alt var borte, sier Fossvik.

- Gjennom media har vi hørt at det var hus på Hårstad som hadde brent ned. Så viser det seg at huset hans står. Hele husmannsplassen, med naust og uthus - alt står. Jeg har drevet og ringt gledesmeldinger rundt omkring i dag.

Fossviks svigersønn var en av de aller første som var med på å kjempe mot flammene.

- Hans hus forsvant. De har levebrødet sitt der ute, han er byggmester og trebåtreparatør, med både treverksted og mekanisk verksted. Han trodde også at verkstedene hadde gått. Men det var bare huset og garasjen som var borte. Levebrødet er i behold.

55 hus gikk tapt i brannen Brannsjef Hans Petter Haukø har vært på befaring i den brannherjede området på Sørnes-halvøya. 55 hus har gått tapt i brannen, som startet mandag i 22.30-tida. 

- Vi må ta et lite forbehold når det gjelder antallet, men det ser ut til at det er 55 hus som har gått med i brannen. Det er Småværet som har fått de største skadene, sier brannsjef i Namsos og Fosen, Ståle Ruud, til Dagbladet. 

Det er et betraktelig mindre antall enn først fryktet. Tirsdag formiddag opplyste Nord-Trøndelag at de regnet 139 hus som tapt. Tallet ble deretter nedjustert til 90.

- Det var et inferno Bildene som kommer fra Hasvåg viser flammenes ødeleggelse.

- Det var et inferno. Jeg har aldri opplevd liknende, sier varabrannsjef Halvor Trefjord (59) i Flatanger til Dagbladet.

Han kom tett på flammene da brannmennene planla å rekognosere i Hasvåg i 01.30-tida i natt for å få et innrykk før eventuelt slukkearbeid. 

- Men da vi kom fram, skjønte vi fort at slokking var nytteløst. Vi måtte bare redde oss selv, sier Trefjord.

LYNGBRANN: Her brenner det i Flatanger i går. Foto: Terje Næss
LYNGBRANN: Her brenner det i Flatanger i går. Foto: Terje Næss Vis mer
Hele Norges coronakart