DIKTATOR I RØYKEN: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal ha begynt å røyke som tolvåring, ifølge en sør-koreansk sikkerhetsekspert. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
DIKTATOR I RØYKEN: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal ha begynt å røyke som tolvåring, ifølge en sør-koreansk sikkerhetsekspert. Foto: REUTERS/KCNA/NTB ScanpixVis mer

Nye opplysninger om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un

- Da kjæresten ba 15 år gamle Kim Jong-un om å kutte røyken, sprakk det for ham

Sikkerhetsekspert hevder å ha nye detaljer fra diktatorens hemmelige ungdomstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et møte i det konservative partiet Ny verden i Sør-Korea i dag delte sikkerhetsekspert Nam Sung-wook nye opplysninger om de hemmelige ungdomsåra til Nord-Koreas mektige diktator Kim Jong-un, skriver Newsweek.

Nam Sung-wook er professor ved Korea-universitetet i Seoul og tidligere leder av Institutt for nasjonal sikkerhetsstrategi i Sør-Korea.

Under møtet med det konservative partiet, uttalte sikkerhetseksperten at Nord-Korea vil fortsette sin provoserende linje så lenge Kim Jong-un sitter med makta.

- Eksplosivt temperament

- Mye av årsaken til den nåværende situasjonen skyldes Kim Jong-uns eksplosive temperament, er Nam Sung-wook sitert i lokale medier.

- Problemet vil ikke bli løst, med mindre Kim Jong-un blir eliminert, fortsetter han.

Under et hastemøte i FNs sikkerhetsråd mandag uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley at Kim Jong-un «trygler om krig» og understreket at verden nå må «sette inn de sterkeste virkemidlene» og forsøke alle diplomatiske løsninger etter Nord-Koreas atomprøvesprengning forrige helg.

Ifølge Nam Sung-wook skal det nærmest være umulig å forhandle med Nord-Koreas diktator.

«Sterk og kjepphøy»

Professoren beskriver ham som «sterk og kjepphøy» i et telefonintervju med Newsweek etter dagens møte i det konservative partiet i Sør-Korea..

Ifølge Daily Mail fikk Nam Sung-wook innblikk i hvordan Kim Jong-un skikket seg i ungdomsåra ved å sende ei gruppe medarbeidere til Sveits hvor diktatoren den gang gikk på Den internasjonale skolen i Bern.

Han trekker fram som eksempel hvordan den gang 15 år gamle Kim reagerte da kjæresten hans i en telefonsamtale foreslo at han skulle kutte ned på røykinga.

- Kim eksploderte og brukte et språk som sjokkerte henne. Han gjorde det klart at hun ikke var i posisjon til å gi ham råd, sier Nam Sung-wook og legger til:

- Hans grove oppførsel fikk meg til å tenke at det kommer til å bli komplisert den dagen han blir hersker over nasjonen.

- Stille fyr

Professorens uttalelser om Kim Jong-un kommer etter at Frankrikes forsvarsminister nylig gikk ut og hevdet at Nord-Korea snart vil kunne nå Europa med sine missiler.

Det bildet Nam Sung-wook tegner av Kim Jong-un som en sint og aggressiv ung skoleungdom, står i kontrast til det som tidligere har kommet ut om diktatorens ungdomstid i Sveits.

Kims tidligere klassekamerat Joao Micaelo fortalte Sunday Telegraph i 2010 at de to ble venner og tilbrakte mye tid på å snakke om basketball.

- For meg virket han bare som en vanlig tenåring, en ganske stille fyr som aldri snakket mye om hjemlandet eller politikk, uttalte Micaelo.

Ifølge Nam Sung-wook begynte Kim Jong-un å røyke da han var rundt 12 år gammel, en vane han arvet fra sin far, Kim Jong Il.

Røyking er vanlig i Nord-Korea, og er landets ledende dødsårsak. Siden 2010 har landet hatt den høyeste røykedødeligheten i verden.

Den nå 33 år gamle Kim Jong-un fortsetter å røyke, og et krystallaskebeger er ofte å se ved hans side på bilder publisert i Nord-Koreas statskontrollerte presse.