Da kokainkongen Coke skulle tas ble det borgerkrig på Jamaica

Nå er han dømt til 23 års fengsel.

I VARETEKT: En mutt Christopher «Dudus» Coke blir vist fram av politiet etter at han omsider var arrestert, 23. juni 2010. Foto: Reuters/NTB Scanpix
I VARETEKT: En mutt Christopher «Dudus» Coke blir vist fram av politiet etter at han omsider var arrestert, 23. juni 2010. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christopher «Dudus» Coke (43) har erkjent å stå bak smuglingen av over tre tonn marihuana og 14 kilo kokain til USA, og fikk i går lokal tid sin dom på 23 års fengsel i New York.

Flere støttespillere, ledet av Cokes tante Angela Jackson - som møtte i retten iført designersolbriller og store gullsmykker - erklærte seg skuffet over dommen, overfor det frammøtte pressekorpset på rettstrappa.

Privat hær Gjennom narkohandel har Christopher Coke bygget seg opp til å bli en av Jamaicas mektigste menn. Og mengdene stoff han ble dømt for skal bare være en brøkdel av hva han har tjent seg rik på.

På samme måte må Coke ifølge dommen betale tilbake omkring ti millioner kroner - til tross for at hans reelle inntekter på dop er mange ganger så høye.

Hvor stor hans totale formue egentlig er, er det få eller ingen som vet. Men Coke har styrt en bydel i Kingston som sin egen, og han hadde en væpnet hær på 200 mann som drepte på hans kommando.

KAMPER: Slik så det ut i deler av Kingston mens politiet jaktet på narkokongen Christopher Coke. Foto: AFP/NTB Scanpix
KAMPER: Slik så det ut i deler av Kingston mens politiet jaktet på narkokongen Christopher Coke. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Da politiet begynte jakta på ham for alvor hadde Coke så mange som 2000 mann tilgjengelig til sitt forsvar.

Grusomheter Kokainkongens grusomheter er blitt rullet opp i retten.

Coke knyttes til over 1000 drap, etter at han ble født inn i narkohandel som sønn av Lester Lloyd Coke - kjent som Jim Brown, som gjorde seg styrtrik på andres nød på kokain på 1980-tallet.

Et vitne, Jermaine Cohen, har forklart under ed at han fant et hemmelig rom som framsto som Cokes eget torturkammer. Menneskerester, blod, avkappede hender og føtter - og et hode - skal ha ligget i rommet.

Dette benektet imidlertid Cokes advokater i retten.

Borgerkrig Et annet vitne - en ikke navngitt mann som jobbet for Coke - fortalte imidlertid retten om hvordan flere av narkokongens undersåtter hadde drept en konkurrerende narkoselger ved å binde ham og kappe ham opp med motorsag.

FULGTE RETTSSAKEN: Christopher Cokes tante Angela Jackson fulgte rettssaken i New York. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FULGTE RETTSSAKEN: Christopher Cokes tante Angela Jackson fulgte rettssaken i New York. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Flere titalls mennesker ble drept i kamper som ble utløst av politiets jakt på Christopher Coke.

Det herjet nærmest en borgerkrig mens tungt bevæpnet politi forsøkte å finne ut hvor Coke gjemte seg.

Cristopher Coke har sysselstatt mange i Jamaicas slum, og hans fall ville ødelegge mange liv i slummen i Kingstom - samtidig som hans virksomhet har ødelagt liv både USA, Canada og Europa.

Tette bånd Narkokongen ble til slutt arrestert i juni 2010, etter en amerikanskstøttet etterforskning som ikke minst avslørte narkokongens voldsomme posisjon i det jamaicanske samfunnet. Han var sågar var en personlig venn av statsministeren Bruce Golding.

Så tette skal forbindelsene mellom de to ha vært at Golding og andre i den jamaicanske makteliten nylig ble elektronisk avlyttet mens de snakket med Coke fra hans skjulested. En amerikansk rapport stemplet statsministeren som en «kriminell tilknyttet» Cokes nettverk.

IKON: Et kjent bilde av narkokongen Christopher Coke. Foto: Reuters/NTB Scanpix
IKON: Et kjent bilde av narkokongen Christopher Coke. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Cokes sentrale posisjon på Jamaica ble også brukt av hans forsvarere i retten.

Coke skrev også, ifølge nyhetsbyrået AP, et brev til dommeren, der han skrøt av å ha arrangert påskefester for de eldre, delt ut mat og utstyr til flere skoler, kjøpt julegaver til fattige barn og åpnet en skole der vanskeligstilte kunne lære data.

ENDELIG: Christopher Coke i politiets varetekt, etter at væpnede kamper hadde herjet på Jamaica i flere uker. Foto: AP/NTB Scanpix
ENDELIG: Christopher Coke i politiets varetekt, etter at væpnede kamper hadde herjet på Jamaica i flere uker. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer