Da kom Baraks drepende hevn

JERUSALEM (Dagbladet): Statsminister Ehud Barak feide diplomatene til side og satte i gang militære angrep mot palestinerne. Nå vil han danne kriseregjering med fredsfienden Ariel Sharon, mannen som provoserte fram de siste to ukenes blodige sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krig uten vinnere

I går var det general Barak som tok fram jernhansken, etter drapene på to israelske soldater i Ramallah.

- Yassir Arafat og de palestinske myndighetene er ikke lenger en partner for fred, sa Barak i går kveld. Dermed har han begravd Oslo-prosessen. På dagen gikk israelske kamphelikoptre til angrep mot mål i Gaza by og Ramallah. I går kveld beskjøt helikoptre mål i Hebron og Nablus.

- Dette er å erklære krig, en vanvittig krig, utbrøt Saeb Erekat.

Kriseregjering

I løpet av de neste dagene vil Ehud Barak danne ei nasjonal kriseregjering. Ariel Sharon, lederen for høyrepartiet Likud, «er en seriøs partner, en mann som ikke kan overses i samtalene om å danne samlingsregjering», forklarte Barak.

General Sharon er en mann som ikke bør inneha kommando eller ansvar for nasjonal sikkerhet, ifølge en israelsk kommisjon som undersøkte hans rolle i Libanon-krigen. Nå tar Barak ham inn i varmen. Det var Sharon som utløste den pågående uroen.

- Dette er et vendepunkt i fredsprosessen, het det fra palestinske myndigheter i går.

Den palestinske forhandlingslederen Saeb Erekat apellerte til hele verden om hjelp til å stanse Israels militære angrep. Han minte om nesten hundre drepte palestinere de siste to ukene, ofre som nå synes glemt etter at to israelere ble drept.

Det så virkelig ikke ut som stedet for en fredsprosess i gatene verken i Ramallah eller Gaza i går. Det så rett og slett ut som en krig. Og det er det avgjort.

Løp i dekning

Folk i Ramallah løp i dekning, da helikopterne gikk inn for angrep og fyrte av sine raketter. Kraftige smell rystet byen. Et halvt dusin eller så israelske helikoptere sirklet rundt på himmelen som rovfugler over et bytte, etter hva vi kunne se fra en annen del av byen.