Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da kreften rammet fikk ikke Marianne (39) ei krone: - Nav sviktet meg i en periode med dødsangst og fortvilelse

Måtte kjempe mot systemet midt i en livskrise.

KJEMPER MOT NAV: Nav var ikke mye til hjelp da Marianne Nøttum fikk påvist brystkreft i mars 2014. 
Foto: Nina Hansen
KJEMPER MOT NAV: Nav var ikke mye til hjelp da Marianne Nøttum fikk påvist brystkreft i mars 2014. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ikke i første rekke en tøff kamp mot Nav Marianne Nøttum så for seg da hun fikk påvist brystkreft på Uddevalla sykehus 3. mars 2014.

Preget av dødsangst og fortvilelse, opplevde hun likevel at kampen mot systemet skulle kreve det meste av hennes krefter i ei vanskelig tid.

39-åringen er norsk og jobbet i Norge, men bodde i Sverige.

Avslag etter 19 uker Fra Nav Internasjonalt fikk hun beskjed om at hun måtte forvente 14 ukers behandlingstid, noe hun i seg selv opplevde som svært belastende i den livskrisen hun hadde havnet i.

- Da jeg spurte om hvordan jeg skulle kunne leve uten økonomisk støtte i så lang tid, fikk jeg beskjed om å låne penger av arbeidsgiver, sier Nøttum som måtte gjennom en 15 måneder lang og tøff kreftbehandling.

- Det sier seg selv at det jeg hadde til overs av energi burde ha blitt brukt til å restituere meg og bli frisk, slik at jeg kan komme raskere tilbake i arbeidslivet. Isteden måtte jeg bruke all energi til å kjempe for mine rettigheter til sykepenger for å kunne overleve i hverdagen, sier hun.

Nav brukte langt mer enn 14 uker på å behandle saken. Etter rundt 19 uker mottok hun avslag på sykepenger. Nav kunne ikke se at det var dokumentert at Nøttum forut for diagnosen i noen måneder hadde vært fast ansatt som daglig leder i sin manns firma, som leverer private helsetjenester.

- Du går fra mars til august uten å få vite noen ting, og så får du avslag, sier hun.

- Drøyt Nøttum hevder at Nav underveis i prosessen ikke hadde etterspurt dokumentasjonen de trengte. Hennes mann og arbeidsgiver, Mike Off, sier at Nav aldri tok kontakt med firmaet i et forsøk på å bringe fakta på det rene.

Det viste seg at regnskapsføreren i mannens firma ikke hadde overholdt innmeldingsfrister, noe regnskapsføreren senere brakte på det rene i møte med Nav.

Advokat Anders Andersen, som representerer Nøttum, er svært kritisk til Navs opptreden i saken.

Han mener at «et oppegående system» ville gjort enkle undersøkelser for å avdekke at Nøttum faktisk jobbet i Norge.

- Nav kunne og burde på et tidlig tidspunkt tatt en enkelt telefon til den norske kommunen og spurt om det ikke var slik at hun faktisk jobbet der. I en svært vanskelig livssituasjon, trengte hun penger til sitt daglige brød. Men istedenfor å gjøre enkle undersøkelser, så avslår Nav hennes krav. Det er drøyt, sier Andersen.

- Vi beklager NAV Internasjonalt innrømmer at de brukte for lang tid på å behandle saken.

- Vi beklager lang saksbehandlingstid. Denne saken var vanskelig å få dokumentert slik at vi kunne ta en beslutning. I tillegg hadde vi på den tida en saksbehandlingstid på 14 uker. I dag er vi nede i 10 uker, sier direktør Thore Hansen i Nav Internasjonalt.

Først etter rundt 19 uker mottok Nøttum avslag på sykepenger. Nav kunne ikke se at det var dokumentert at hun forut for kreftdiagnosen i noen måneder hadde vært fast ansatt i sin manns firma.

- Det var en komplisert sak, og vi brukte lang tid på å innhente dokumentasjon på arbeidsforhold og inntektsopplysninger.

Nøttum klaget på avslaget, og først i april i år, mer enn et år etter at hun fikk kreftdiagnosen, får hun delvis medhold i sitt krav om sykepenger.

- Hun har fått sykepenger skjønnsbasert som selvstendig næringsdrivende fordi hun har jobbet i Frogn kommune, og dette er dokumentert og avklart med arbeidsgiver, sier Thore Hansen.

Krangler fortsatt 39-åringen og Nav er slett ikke enige om hvor mye hun har krav på i sykepenger, og saken er ikke avsluttet.

- Arbeidsgiver, firmaet til hennes mann, hadde ikke innmeldt henne i A-registeret, og lønn var ikke utbetalt før sykmelding og krav om sykepenger. Arbeidsgiver har utbetalt sykepenger og lønn etter at hun ble syk. Hun er også innmeldt i A-registeret etter at hun ble syk. På det grunnlaget kan vi ikke godkjenne sykepengeutbetaling. Det må være utbetalt lønn forut for sykdom for at et arbeidsforhold skal kunne godkjennes, sier Thore Hansen.

Advokat Anders Andersen er dypt uenig. Han mener en arbeidstaker ikke kan lastes for en feil begått av arbeidsgiver, og viser til at regnskapsføreren har innrømmet overfor Nav å være skyld i manglende papirarbeid.

- Foreløpige sykepenger som selvstendig næringsdrivende skulle ha vært utbetalt omgående i en sak som denne med alvorlig sykdom. Da sykepengene omsider ble utbetalt, skulle ytelsen ha vært beregnet som sykepenger for arbeidstager. På det tidspunktet hadde Nav hatt mer enn nok tid til å undersøke saken. Et sentralt poeng er at feil begått av arbeidsgiver ovenfor en ansatt, med hensyn til registreringer og innbetaling av forskuddskatt, ikke skal gå ut over den ansatte, sier advokaten.

- Føler meg utrolig sviktet Nøttum føler Nav sviktet da hun trengte det som mest.

- Jeg føler meg utrolig sviktet av systemet. Hele min sykemeldingsperiode har gått med til bekymringer, og jeg har ikke kunnet bearbeide sjokket over kreftdiagnosen. Jeg kjenner stor skuffelse over et system som sviktet meg i en periode med dødsangst og fortvilelse etter at jeg fikk kreftdiagnosen i mars 2014, sier Nøttum.

I løpet av prosessen har Nøttum sendt en rekke serviceklager til Nav.

- Jeg har sendt inn og sendt inn og sendt inn. Det eneste du får tilbake er en beskrivelse av hva du har klaget på og en oppsummering av hva du selv har skrevet. Et ordentlig svar med beklagelse fikk jeg først etter å ha sendt brev til statsråd Robert Eriksson og departementet som igjen oversendte mitt brev til serviceklagekontoret. Før det hadde jeg allerede klaget en rekke ganger, sier Nøttum.

KJEMPER SAMMEN: Ektemannen Mike Off er også Marianne Nøttums arbeidsgiver.
Foto: Nina Hansen
KJEMPER SAMMEN: Ektemannen Mike Off er også Marianne Nøttums arbeidsgiver. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!