<div><br></div><div>- HADDE ERDOGAN I SIKTET: F-16-jagerfly fløyet av kuppmakerne skal ha hatt tyrkias president Recep Tayyip Erdogans fly i sikte under kuppforsøket natt til lørdag, ifølge Reuters. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix</div>

- HADDE ERDOGAN I SIKTET: F-16-jagerfly fløyet av kuppmakerne skal ha hatt tyrkias president Recep Tayyip Erdogans fly i sikte under kuppforsøket natt til lørdag, ifølge Reuters. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
Vis mer

Da kuppforsøket var på sitt mest intense, skal F-16-fly ha låst siktet på Erdogans fly

- Hvorfor de ikke skjøt er et mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det mislykkede militærkuppet var på sitt aller mest intense, skal F-16-jagerfly fløyet av kuppmakerne ha låst siktet sitt på tyrkias president Recep Tayyip Erdogans privatfly og to jagerfly som skulle beskytte ham.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Det melder Reuters og siterer en anonym tidligere militæroffiser med kjennskap til hendelsene.

Erdogans fly ble aldri beskutt, og han landet senere uskadd i Istanbul da kuppmakerne var i ferd med å bli bekjempet både i Istanbul og Tyrkias hovedstad Ankara.

- Minst to F-16-jagerfly forstyrret Erdogans fly mens det var i lufta og på vei til Istanbul. De låste siktet på flyet og jagerflyene som beskyttet ham, sier den tidligere militæroffiseren til Reuters.

ARRESTERT: Den tyrkiske admiralen Nejat Atilla Demirhan blir her arrestert. Admiral er en av de høyeste gradene innenfor sjøforsvar/ på krigsflåte. Video: CNN Vis mer

- Hvorfor de ikke skjøt er et mysterium, legger han til.

Utbrytergruppe i militæret

Kuppmakerne slo til natt til en lørdag, da presidenten var ute av hovedstaden på ferie. De tok kontroll over hovedflyplassen, stengte ei bru over det viktige Bosporos-stredet i Istanbul, sendte tanks til parlamentet i hovedstaden Ankara og fikk raskt ut en melding på statskringkasteren om portforbud.

ANGIPER SOLDATEN: Her blir en soldat brutalt spraket på av en sivil mann lørdag, etter kuppforsøket som startet kvelden før. Til slutt blir soldaten reddet ut av en politimann. Video: CNN Vis mer

Kort tid etter de første meldingene om militærkuppet kom fredag kveld, gikk statsminister Binali Yildirim ut på TV og sa at det dreide seg om et forsøk på statskupp.

- Vi anser dette som et opprørsforsøk. Vi kommer ikke til å tillate at de (utbrytergruppa journ. anm) lykkes, sa statsminister Yildrim.

- Tyrkia vil aldri tillate «initiativ som bryter demokratiet», sier han videre og lovte at gjerningsmennene ville betale en høy pris.

HØYT SMELL: En politiker sendte direkte fra et møte i parlamentet da en bombe traff parlamentsbygningen. Video: Periscope/aysesula via Storyful Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble landets øverste militære general som gissel.

I dag steg dødstallet til minst 290 etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, opplyser utenriksdepartementet.

Stridsvogner tok stilling ved flyplassen

Etter at kuppforsøket var et faktum, tok stridsvogner oppstilling utafor Atatürk flyplass i Istanbul. Like etter landet to norske småbarnsfamilier på flyplassen. De ante ikke at landet de skulle mellomlande i, var utsatt for et kuppforsøk.

Etter hvert kom også et stort antall demonstranter til flyplassen. Bilder tatt i løpet av natta viser jublende mennesker som omringer stridsvognene. En stor folkemengde kom seg også ut på flyoppstillingsplassen og tok imot president Recep Tayyip Erdogan da han landet på Atatürk sent på natten.

Erdogan var på familieferie sør i landet da kuppet startet.

MILITÆRET: Militærpoliti i Istanbul løfter hendene sine i været mens de går bortover Bosporus-brua. Video: CNN Vis mer