Da kvinnen kom ut fra badet etter fem-ti minutter, hadde tyven forsynt seg og dratt igjen

Politiet advarer mot å la vinduer og dører stå åpne.

TYV: Sommeren er høysesong for boligtyverier. Foto: Politiet
TYV: Sommeren er høysesong for boligtyverier. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sommeren er høysesong for innbruddstyver som ikke tar ferie. Politiet i Oslo melder om en rekke grove tyverier fra boliger  i Oslo siden sola smått begynte å varme på forsommeren.

- Innstigningstyveri er en modus som pågår og kommer til å være aktuell fram til kulda setter inn, sier politiførstebetjent Lars Håvard Holm ved Majorstuen politistasjon til Dagbladet.

Han jobber i etteretnings- og vinningsavsnittet og forteller om innstigngstyver som jobber sesongbasert.

- I forbindelse med varmt vær lar folk vinduer og verandører stå åpne, og da benytter vinningskriminelle muligheten til å snike seg inn og bortta gjenstander som ligger i umiddelbar nærhet, sier Holm.

Fant tyv på soverommet Det har blant annet vært et tilfelle der den fornærmede, en kvinne, var på badet i fem til ti minutter. Da vedkommende kom ut, var det blitt borttatt eiendeler fra bordet i nærheten av en åpen verandadør.

I et annet tilfelle kom fornærmede, også i dette tilfellet en kvinne, inn på soverommet sitt og oppdaget en uvedkommen gjest som hadde kommet seg inn via naborommet gjennom et vindu i lufteposisjon.

- Heldigvis ble gjerningspersonen like forskrekket som fornærmede og løp forbi fornærmede og tok seg ut igjen via det samme vinduet, forteller politiførstebetjenten.

Når huseiere har oppdaget innbruddstyver inne i boligen, har det i noen tilfeller også oppstått voldelige situasjoner, forteller leder for det samme avsnittet, Stig Vasbø, til Dagbladet.

- Derfor har vi priotert dette, og den store innbruddsbølgen, som vi opplevde for flere år siden, har lagt seg.

Nedgang i Oslo I hovedstaden har det vært en liten nedgang i antall grove tyverier fra boliger så langt i sommer.

Vasbø forteller at de har brukt store ressurser de siste åra på å ta de omreisende bander.

- Effektene av det er ganske klare: bandene velger å reise andre steder.

De som bor på gateplan i tettbygd strøk er mest utsatt for innsigningstyveriet, ifølge politiførstebetjent Holm.

- De bør være ekstra nøye med å ikke la dører og vinduer stå åpne uten tilsyn. Vi anbefaler å følge med i nabolag og rapportere til politiet dersom man registrerer noe man anser som mistenkelig.

- Innbruddstyver rekognoserer og spaner veldig ofte før de begår tyverier fra hus og leiligheter. I disse tider har de fleste en smarttelefon lett tilgjengelig, så ta også gjerne et bilde av mistenkelige personer eller biler, og noter ned aktuell informasjon som registreringsnumre, tidspunkter og beskrivelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer