TYV: Sommeren er høysesong for boligtyverier. Foto: Politiet
TYV: Sommeren er høysesong for boligtyverier. Foto: PolitietVis mer

Da kvinnen kom ut fra badet etter fem-ti minutter, hadde tyven forsynt seg og dratt igjen

Politiet advarer mot å la vinduer og dører stå åpne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren er høysesong for innbruddstyver som ikke tar ferie. Politiet i Oslo melder om en rekke grove tyverier fra boliger  i Oslo siden sola smått begynte å varme på forsommeren.

- Innstigningstyveri er en modus som pågår og kommer til å være aktuell fram til kulda setter inn, sier politiførstebetjent Lars Håvard Holm ved Majorstuen politistasjon til Dagbladet.

Han jobber i etteretnings- og vinningsavsnittet og forteller om innstigngstyver som jobber sesongbasert.

- I forbindelse med varmt vær lar folk vinduer og verandører stå åpne, og da benytter vinningskriminelle muligheten til å snike seg inn og bortta gjenstander som ligger i umiddelbar nærhet, sier Holm.

Fant tyv på soverommet Det har blant annet vært et tilfelle der den fornærmede, en kvinne, var på badet i fem til ti minutter. Da vedkommende kom ut, var det blitt borttatt eiendeler fra bordet i nærheten av en åpen verandadør.

I et annet tilfelle kom fornærmede, også i dette tilfellet en kvinne, inn på soverommet sitt og oppdaget en uvedkommen gjest som hadde kommet seg inn via naborommet gjennom et vindu i lufteposisjon.

- Heldigvis ble gjerningspersonen like forskrekket som fornærmede og løp forbi fornærmede og tok seg ut igjen via det samme vinduet, forteller politiførstebetjenten.

Når huseiere har oppdaget innbruddstyver inne i boligen, har det i noen tilfeller også oppstått voldelige situasjoner, forteller leder for det samme avsnittet, Stig Vasbø, til Dagbladet.

- Derfor har vi priotert dette, og den store innbruddsbølgen, som vi opplevde for flere år siden, har lagt seg.

Nedgang i Oslo I hovedstaden har det vært en liten nedgang i antall grove tyverier fra boliger så langt i sommer.

Vasbø forteller at de har brukt store ressurser de siste åra på å ta de omreisende bander.

- Effektene av det er ganske klare: bandene velger å reise andre steder.

De som bor på gateplan i tettbygd strøk er mest utsatt for innsigningstyveriet, ifølge politiførstebetjent Holm.

- De bør være ekstra nøye med å ikke la dører og vinduer stå åpne uten tilsyn. Vi anbefaler å følge med i nabolag og rapportere til politiet dersom man registrerer noe man anser som mistenkelig.

- Innbruddstyver rekognoserer og spaner veldig ofte før de begår tyverier fra hus og leiligheter. I disse tider har de fleste en smarttelefon lett tilgjengelig, så ta også gjerne et bilde av mistenkelige personer eller biler, og noter ned aktuell informasjon som registreringsnumre, tidspunkter og beskrivelser