<strong>INVALID:</strong> Legene oppdaget kreftsvulsten i ryggmargen til Uday Abd (41) altfor sent. Den livreddende akuttoperasjonen førte med seg enorme senskader. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
INVALID: Legene oppdaget kreftsvulsten i ryggmargen til Uday Abd (41) altfor sent. Den livreddende akuttoperasjonen førte med seg enorme senskader. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Da legene endelig oppdaget svulsten, sto ikke helsa til å redde

Uday Abd (41) venter fremdeles på erstatningspengene, seks år etter feilbehandlingen som har gitt ham et liv i forferdelige smerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Etter operasjonen kunne jeg ikke snakke på halvannet år. Jeg lå i senga i tre år, for jeg klarte ikke å sitte. Jeg ville se barna mine, men orket ikke. Det skar meg i sjelen, sier tobarnsfaren Uday Abd (41) som fikk helsa ødelagt som 35-åring.

Tirsdag denne uka skrev Dagbladet om Mai Sandvin (61) som ble kraftig invalidisert under en nakkeoperasjon som egentlig skulle gjort henne tilnærmet frisk.

Hennes sak er én av flere saker advokat Helge Husebye Haug har hatt den seinere tida hvor sykehusbehandling har påført pasientene store nevrologiske skader og hvor Pasientskadenemnda har gitt seg og vedgått erstatningsansvar først etter at det er tatt ut stevning og nye opplysninger i saken er hentet inn.

Saken til Uday Abd (40) er også en av disse sakene.

- Falt sammen Etter flere års kamp, snudde staten og aksepterte erstatningsansvar for den sene kreftbehandlingen som lenket ham til rullestolen.

- Felles for disse sakene er at pasientene etter sykehusbehandlingen er blitt invalide med lammelser og store skader på nervesystemet. Dette var på ingen måte et forventet utfall av behandlingen. Likevel ble deres erstatningskrav avvist i to instanser, først hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE), deretter i Pasientskadenemnda. De fleste slår seg til ro med dette og er således sjakk matt, sier advokat Helge Husebye Haug.

Uday Abd var en svært aktiv mann inntil han ble syk i 2007. Han hadde idrettsutdannelse fra Irak som han gikk på høgskole i Oslo for å få gjort godkjent i Norge.

Samtidig var han bare noen opplæringstimer unna 100 prosent jobb som rutebussjåfør i Oslo.

Akuttoperert Da 41-åringen ble akuttoperert for en kreftsvulst i ryggmargen 28. mars 2007, hadde han gjentatte ganger oppsøkt lege og legevakt med store helseproblemer, uten at det førte til undersøkelser som avdekket kreften.

- De må jo ha sett hvor dårlig jeg var, men gjorde ikke de riktige undersøkelsene. Det var så ille at kona måtte holde meg oppe i stående stilling for at jeg skulle få litt søvn. Legene sa det var muskulært og ga meg Voltaren. Jeg var idrettsmann og visste jo at dette ikke var muskulært, men de hørte ikke på meg, sier Uday Abd.

Hadde svultsen blitt oppdaget tidligere, ville han sannsynligvis unngått operasjonen som gjorde ham sterkt invalidisert. Han er i dag fullstendig avhengig av rullestol og sliter med sterke smerter.

Under føttene og på overarmene må han ha smerteplastre med sterke medikamenter for å takle hverdagen.

Snudde før rettssak Som i saken til Mai Sandvin, nektet staten erstatningsansvar for Udays skader gjennom vedtak i NPE og Pasientskadenemnda. Først etter at advokat Helge Husebye Haug tok ut stevning i saken og nye opplysninger ble hentet inn, snudde nemnda og erkjente erstatningsansvar 13. oktober 2011.

Pasientskadenemndas egen statistikk viser at de snur og gir seg før hovedforhandling i retten er gjennomført i 25 prosent av sakene det er tatt ut stevning i.

- Dette er på ingen måte et uttrykk for at pasientskadeordningen ikke fungerer slik den skal. Vårt mål er at pasientene skal få den erstatning de har krav på, og da er det også korrekt å gi seg når det foreligger nye sakkyndigeuttalelser som kaster nytt lys over en sak, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda.

I forliket med Uday Abd går ikke nemnda med på at det foreligger svikt i hvordan legen og legevakta håndterte saken. Men de erkjenner at det var svikt i behandlingen på sykehuset fra 23. mars 2007 til han ble operert først 28. mars samme år.

Advokat Haug understreker at dette bygger på pasientskadeordningens tolkning av en uttalelse fra en rettsoppnevnt sakkyndig.

Saken er nå tilbakeført NPE for erstatningsutmåling.

- Seks år forsinket - Dermed starter utmålingssaken nær seks år forsinket, sier advokat Helge Husebye Haug. Han mener pasientskadeordningen bør endres slik at staten raskt kan erkjenne og ta ansvar for påført merskade.

- Da vil staten kunne yte sårt tiltrengt økonomisk akutthjelp slik situasjonen er på andre samfunnsområder hvor man har erkjent at de som skades skal ha erstatning uavhengig av skyld, som ved yrkes- og trafikkskader, sier advokaten.

Seks år etter feilbehandlingen, har altså Uday Abd ennå ikke fått erstatningsoppgjøret sitt. I januar i år fikk han riktig nok utbetalt 300000 kroner fra NPE «for å redusere konsekvensen av ventetida».

Krever 8 mill. 17. august 2012 ble NPE presentert hans omfattende erstatningskrav. Advokat Haug har reist et erstatningskrav på rundt åtte millioner kroner for sin klient som ble skadd for livet allerede som 35-åring.

Et drøyt halvår seinere, i midten av februar 2013, tok NPE kontakt og sa at saken må utredes nærmere med hensyn til skadeomfang og tidspunkt for skade.

Nå skal saken vurderes av nok en medisinsk spesialist som vil levere sin erkæring rundt september. Når NPEs erstatningsutmåling vil være klar, gjenstår å se.

Beklager misforståelse Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i NPE sier det i snitt tar 10,5 måneder fra pasienten er tilkjent erstatning til siste krone er innbetalt

- I denne saken tar det dessverre lenger tid. Når vi nå skal fastsette erstatningen, må vi finne ut hvilke konsekvenser den forsinkete behandlingen på sykehuset har fått. Uday Abd har ikke blitt tilkjent erstatning for behandlingen hos fastlegen eller legevakten, og det er derfor viktig å finne ut hvilke av hans nåværende plager som skyldes forsinket behandling på sykehuset og hva som eventuelt skyldes sykdommen han kom inn til behandling for, sier Gulaker.
 
Er det rimelig at Abd må vente på erstatning i så mange år etter å ha blitt påført så store skader av behandlingen?

- I dette tilfellet har det vært en spesiell vei fram til at det ble klart at han har rett til erstatning. Først ble saken utredet med hensyn til behandlingen hos fastlege og legevakt. Forliket, der erstatningsansvar ble erkjent, satte imidlertid fokus på behandlingen på sykehuset. Denne utredningen tok dessverre lang tid, og vi har stor forståelse for at denne tidsbruken har vært belastende for Abd, sier Gulaker og utdyper:

- Dessverre oppsto det også en forsinkelse på grunn av en misforståelse mellom nemnda og NPE etter at forliket var inngått, slik at vi kom sent i gang med arbeidet med å fastsette erstatningen. Dette beklager vi på det sterkeste overfor Uday Abd.  

<strong>SMERTEPLASTER:</strong> Uday Abd (41) er helt avhengig av smerteplastre med sterke medikamenter under føtter og på overarmene for å komme seg gjennom dagene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SMERTEPLASTER: Uday Abd (41) er helt avhengig av smerteplastre med sterke medikamenter under føtter og på overarmene for å komme seg gjennom dagene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer