<strong>LENSMANN:</strong> Tidligere Ringsaker-lensmann Terje Krogstad på en pressekonferanse i perioden Janne Jemtland var savnet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LENSMANN: Tidligere Ringsaker-lensmann Terje Krogstad på en pressekonferanse i perioden Janne Jemtland var savnet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jemtland-drapet:

Da lensmannen reiste alene for å lete etter Jemtland, ante han ikke hva som ville møte ham

Terje Krogstad pågrep Svein Jemtland: - Trodde han skulle hoppe ut av bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Tidligere Ringsaker-lensmann Terje Krogstad fortalte i Hedmarken tingrett om episoden da han pågrep tiltalte Svein Jemtland (47) den 12. januar i år. Da hadde kona Janne Jemtland (36) vært savnet i over to uker.

Krogstad forteller at det den fredag ettermiddagen var to patruljer på politistasjonen som ble sendt ut for å pågripe Jemtland.

Rykket alene

Men betjentene som ble sendt ut visste ikke hvor den tidligere fremmedlegionæren var. Krogstad og kollegaen som satt igjen på kontoret skjønte at de måtte sikre de to adressene der Jemtlands sønner skal ha oppholdt seg.

Krogstad setter seg raskt inn i sin private Audi utenfor lensmannskontoret i Brumunddal sentrum og vender nesa mot den ene adressen.

TESTER PISTOLEN: Før Janne Jemtland døde ble hun skutt i hodet med en pistol. Mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet, men hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell. Nå testes våpenet i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Vi visste ikke hvor han var, og fikk tilbakemelding inn på kontoret at vi burde ha kontroll på to steder hvor sønnene hans var, forteller Krogstad.

Leiebilen

Krogstad parkerer et stykke unna huset og venter. Plutselig ser han leiebilen som Svein Jemtland har fått av politiet denne dagen. Årsaken var at etterforskerne gjennomgikk hans egne bil.

Leiebilen er på vei opp mot huset, og Krogstad følger etter da han skjønner at det er Svein Jemtland.

- Oppe foran huset bestemmer jeg meg for at jeg ikke kan slippe han inn i huset. Jeg visste ikke hvem som befant seg der, og det var viktig at jeg tok kontroll på Svein før han kommer seg vekk.

Krogstad forteller videre at han går ut av bilen og tar kontakt med tiltalte, og ber han komme bort i bilen sin.

- Jeg ser om han har noe i hendene. Det har han ikke, og han kommer bort i bilen min.

Politiinspektøren forteller at han ikke turte å la Svein Jemtland gå inn i huset der den ene sønnen befant seg fordi han ikke visste hva som befant seg inne i huset, og ville ha kontroll på ham.

«Er jeg pågrepet?»

Inne i bilen til politiinspektøren sitter nå den snart pågrepne Svein Jemtland i passasjersetet framme. Lensmannen selv kjører bilen og de andre patruljene er ikke i nærheten.

- Jeg kjører fra adressen, og ned mot sentrum. Samtidig melder jeg fra til de andre patruljene om at jeg har Svein i bilen, og at jeg kjører dem i møte, forteller Krogstad videre.

Ifølge Krogstad forteller da Svein Jemtland ham at han har det jævlig, og at barna heller ikke har det godt.

- Han spurte meg: «Er jeg pågrepet?». «Ja Svein, du er pågrepet», sa jeg, forteller Krogstad i retten.

- Hoppe ut av bilen

Det var på dette tidspunktet bilturen virkelig ble dramatisk.

- Han flytter beina bakover. Det ser ut som han gjør seg klar til å gå ut av bilen i fart, sier Krogstad.

Den robuste bygde-lensmannen forteller at han tok tak i Svein Jemtlands venstre arm.

- Jeg sier «slutt og tull». Videre drar Svein døra igjen, mens jeg holder i hans venstre hånd.

- Hvordan oppfattet du situasjonen? spør statsadvokat Iris Storås.

- Jeg oppfattet det som han skulle hoppe ut av bilen i fart, at han skulle prøve å rømme. Det var derfor jeg tok tak i hans venstre hånd.

- Var det andre ting i forbindelse med pågripelsen?

- Nei, etter at jeg tok tak i ham og han tok døra inntil igjen så satt han i ro til de andre politipatruljene kom, svarer han.

<strong>LETEAKSJONEN:</strong> Store samfunsressurser ble satt i gang på jakten etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LETEAKSJONEN: Store samfunsressurser ble satt i gang på jakten etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Straffeskjerpende

I de to ukene Janne Jemtland var meldt savnet ble det gjort omfattende søk, og satt i gang store samfunnsressurser i jakten på henne.

Påtalemyndigheten mener det er straffeskjerpende at Svein Jemtland på dette tidspunktet ikke bidro til å opplyse om saken.

Krogstad underbygger i retten hvor stor leteaksjonen var, med blant annet politihelikopter, Kripos og mannskaper på opptil 40 politibetjenter.

SENTRALT VITNE: Da Janne Jemtland ble savnet 29. desember 2018, bodde broren Terje Opheim hjemme hos familien hennes i to uker, før Janne ble funnet drept. Mandag vitnet Opheim i rettssaken hvor mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet på henne. Dette sa Terje Opheim i retten. Video: Hans Arne Vedlog / Christian Roth. Redigering: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

I dag er Krogstad politiinspektør i Innlandet politidistrikt.

Tidligere i dag la politioverbetjent Rikard Hansen i Kripos fram analyse basert på de tre aktuelle bilene. Den viste at Jemtland bare kan ha kjørt strekningen parets bolig til Eid bru den 2. januar 2018. Det står i strid til han egne forklaring hvor han sier at han dumpet kona i elva den 30. desember mellom klokka 02.00 og 03.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer