Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Friluftssykehuset

Da Linea (6) ble livstruende syk, kom ideen om sykehus i skogen

Landets første friluftssykehus åpnet - 30 til kan komme.

FRILUFTSSYKEHUS: Rikshospitalets pasienter får nå et annerledes tilskudd til behandlingen på sykehuset. 8. juni 2018 åpner Friluftssykehuset. Video: Stiftelsen Friluftssykehuset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ideen kom etter at Linea (6) ble livstruende kreftsyk for sju år siden. Mor og far var døgnet rundt på sykehus i Boston i USA, og i lang, lang tid på sykehus hjemme.

Nå er den første sykehushytta i skogen er klar til å ta imot pasienter og besøkende.

Skal finne fram, må du se etter noe helt annet enn den vanlige hovedinngangen på ditt vanlig sykehus.

FAR OG DATTER: Håvard Hernes (46) og Linea Hernes (13) har bedre opplevelser nå enn for sju år siden. Foto: Stiftelsen Friluftssykehuset.
FAR OG DATTER: Håvard Hernes (46) og Linea Hernes (13) har bedre opplevelser nå enn for sju år siden. Foto: Stiftelsen Friluftssykehuset. Vis mer

Med stua i skogen - eller friluftssykehuset - er det gjort alle mulige tiltak for at den ikke skal likne på det tradisjonelle sykehuset.

Og det skal være minst mulig utsikt fra hytta til det vanlige sykehuset, selv om nyskapningen bare ligger noen få minutter fra hovedinngangen.

55 kvadrat

For det er selve poenget: nyskapningen på 55 kvadratmeter skal være et tilbud til pasienter som trenger et pusterom for seg selv, sammen med behandler eller sammen med besøkende utenfor rommet eller sykehuskorridorene.

Helseminister Bernt Høie åpnet den første sykehushytta i dag på Rikshospitalet i Oslo.

Kommende fredag blir det identisk friluftssykehus på tomta til Sørlandet sykehus Kristiansand. Og seinere i år på området til Sykehuset Østfold Kalnes og St. Olavs Hospital i Trondheim.

Fem millioner

Målet til Stiftelsen Friluftssykehuset er at ca. 30 norske sykehus skal få muligheten til en slik gave.

Hytta, eller friluftssykehuset, er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og lagd av Lindal Treindustri i Vegårshei i Aust-Agder med eikematerialer innvendig og den norske treteknikk-patentet Kebony utvendig.

Prisen er fem millioner kroner pr. stk.

Da er det godt å ha hovedsponsorer som Bergesenstiftelsen, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Barnestiftelsen ved Oslo universitetssykehus og Stortinget.

Frisk og rask

Aller først: Linea Hernes (nå 13) er frisk og rask i dag, og klar for 9. klasse på Urianenborg skole.

Regelmessig medisinsk sykehusoppfølging etter angrepet av den sjeldne krefttypen rabdomyosarcoma fortsetter regelmessig til hun fyller 18.

Far og musiker, festivalarrangør og altmuligmann i musikkbransjen Håvard Hernes (46) er veldig glad for den første synliggjøringen av prosjektet, som skal komme alle sykehustrøtte pasienter til gode, uansett alder og sykdom.

Minner fra barndommen

FØRST PÅ RIKSHOSPITALET: slik er den nye sykehushytta på 55 kvadratmeter plassert på tomta på Rikshospitalet. Foto: Stiftelsen Friluftssykehuset.
FØRST PÅ RIKSHOSPITALET: slik er den nye sykehushytta på 55 kvadratmeter plassert på tomta på Rikshospitalet. Foto: Stiftelsen Friluftssykehuset. Vis mer

Håvard Hernes er leder i Stiftelsen Friluftssykehuset.

Ideen til en slik «frisone» er videreutviklet sammen med spesialpsykolog Maren Østvold ved Rikshospitalet. Far skryter av oppfølgingen Linea får der.

- De fleste av oss vet hvor viktig det er å få en pustepause i naturen eller på hytta når det røyner på. Enten vi velger å være alene eller sammen med noen. Det er ikke annerledes for pasienter og pårørende. Men der må forandringen skje rett i nærheten av behandlingsstedet, sier Håvard Hernes til Dagbladet.

Erfaringene fra datterens mest intense og langvarige sykehusopphold hadde grobunn fra hans egen barndom.

Faren var kreftsyk i 17 år. Mange sykehusbesøk, først på St. Olav, satt langt framme i hjernebarken.

INNENDØRS: slik ser det ut innendørs i Rikshospitalet-pasientenes nye frisone. Foto: Stiftelsen Friluftssykehuset.
INNENDØRS: slik ser det ut innendørs i Rikshospitalet-pasientenes nye frisone. Foto: Stiftelsen Friluftssykehuset. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media