TILSTO: Eddie Tipton hadde ansvar for sikkerheten til lotteriet i USA. Her forklarer han hvorfor han sørget for at lotteri-pengene gikk i egen lomme. Video: CNN Vis mer

Da lottomillionene begynte å renne inn hos Eddie (54)s familie, skjønte arbeidsgiveren at noe var fryktelig galt

Innrømmer at han tuklet med programmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Programmerer Eddie Tipton fikk mye ansvar da han ble sjef for sikkerheten i Multi-State Lottery Association.

Blant oppgavene var både å skrive et sikkert program som vilkårlig skulle velge ut vinnertallene i lotteriet, og drive vedlikehold på den samme koden.

I motsetning til slik det gjøres blant annet i den norske Lotto-utgaven, er det ikke baller som velger tallene i disse lotteriene, men en datamaskin.

Fristelsen ble imidlertid for stor for Tipton.

Ikke vilkårlig lenger

Ifølge KKCI i Des Moines, Iowa, sier påtalemyndigheten det ble funnet kode som var lagt til programmet. I stedet for å velge vilkårlig, ble vinnertallene valgt ut etter en bestemt algoritme.

– Jeg skrev software som også inkluderte kode som lot meg forutse vinnertallene. Jeg ga de tallene til andre som vant i lotteriet, som så delte pengene med meg, innrømte Tipton i rettssalen.

Dette systemet ga dem flere millioner dollar i premier i seks ulike stater.

Han sier selv at han trodde at han bare utnyttet smutthull i systemet og sier han ikke visste at det var ulovlig.

I 2010 tok det brått slutt, da staten Iowa nektet Tipton å ta ut en premie på 14 millioner dollar, rundt 117 millioner kroner.

– Dette er helt nytt for meg. I hele karrieren har jeg aldri sett noe sånt, uttalte David Jobes ved etterforskningsenheten i Iowa i april 2016 til CBS.

Broren fikk tallene

En av dem som også fikk tallene, var broren Tommy Tipton.

Dette bildet er fra 9. september 2015 da Tipton måtte stille i Polk County Courthouse in Des Moines, Iowa. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB Scanpix
Dette bildet er fra 9. september 2015 da Tipton måtte stille i Polk County Courthouse in Des Moines, Iowa. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB Scanpix Vis mer

Han erklærte seg også skyldig, men med en mye mindre strafferamme. Aktor har bedt om 75 dager i fengsel.

Eddie Tipton kan få opptil 25 års fengsel.

Til gjengjeld for at han erklærer seg skyldig, får han sone straffene for Iowa og Wisconsin samtidig.

Etter at Tipton ble tatt, er hans tidligere jobb splittet i flere deler, slik at ikke samme person har ansvar for hele systemet.

Tipton-brødrene må betale tilbake 2,2 millioner dollar, og gi detaljer om hvordan de klarte å lure systemet.

- JEG HAR LØYET: I 2011 vant danske Poul Hjortbøl 15,1 millioner norske kroner i tipping, men han har ikke stått fram som vinner før nå. Her forteller han sine to sønner om gevinsten. Video: www.event4singles.dk Vis mer Vis mer