ARVESTRID: En usendt melding på den avdøde mannens telefon skaper arvestrid i Australia. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
ARVESTRID: En usendt melding på den avdøde mannens telefon skaper arvestrid i Australia. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Da mann (55) døde, trodde kona hun fikk arven. Så fant de en usendt tekstmelding

Kona kjempet imot det spesielle testamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesteretten i Brisbane i Australia har godkjent en usendt SMS som et offisielt testament.

Eieren av telefonen er en 55 år gammel mann, som tok sitt eget liv i oktober i fjor.

- Behold alt

På mobiltelefonen ble det i mappen for usendte meldinger funnet en tekst adressert til hans bror og nevø. Teksten består blant annet av en detaljert beskrivelse av hvordan man får tilgang til bankkontoen hans, og hvor man finner gjemte penger i huset.

«Behold alt dere vil. Legg asken min bak i hagen. Det er noen kontanter bak TVen og noen i banken», står det, ifølge ABC.

I meldingen skal det også ha stått at «Hun skal kun ta med sine greier. Hun har det bra. Hun har gått tilbake til eksen sin IGJEN.»

Det var en venn av den avdøde mannen som fant tekstmeldingen.

Kjempet i retten

I Queensland, hvor Brisbane er hovedstad, er regelen den at om en person dør uten et gyldig testament, går forvaltningen av arven til den nærmeste, i mange tilfeller ektefellen.

I loven står det også at et testament bare er gyldig om det er skriftlig, og signert foran to vitner som blant annet må være over atten år gamle.

Kona argumenterte for i retten at tekstmeldingen ikke kunne være gyldig, da den ikke engang var blitt sendt til noen. Men dommer Susan Brown, mente at meldingen var tilstrekkelig, da den avslutter med ordene «mitt testament.»

Hun skal likevel ha gjennomgått de ulike sidene av saken grundig.

Om sønnen og nevøen har hun ifølge ABC uttalt:

- Siden de drar nytte av det om tekstmeldingen blir anerkjent som et testament, så har jeg behandlet deres bevisførsel med varsomhet, og veid dem opp mot alt annet.

Hun tok også med i betraktningen at mannen og kona hadde hatt et ustabilt forhold.

- De hadde tatt ut separasjon flere ganger, og sist var bare noen dager før han tok livet sitt, uttalte dommer Brown.

Den spesielle avgjørelsen kan bunne i en endring i lovverket fra 2006, hvor det ble åpnet for at mindre formelle typer dokumenter kunne bli godkjent som testament.