Da Mikal la ut bilen for salg fikk han svært generøse tilbud fra utlandet

Ifølge Finn.no er dette ikke en uvanlig måte å forsøke å svindle selgere på.

ANNONSEN: Det var denne bilen svindleren ønsket å betale 200 000 for. Skjermdump: Finn.no
ANNONSEN: Det var denne bilen svindleren ønsket å betale 200 000 for. Skjermdump: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Mikal Vassbotn fra Grimstad skulle selge bedriftens bil via Finn.no. Da annonsen var publisert, tok det ikke lang tid før han fikk en SMS fra et utenlandsk nummer.

- Jeg fikk meldingen midt på natta, og den var på dårlig engelsk, og det var fra noen som var interessert i å kjøpe bilen, sier Vassbotn. Det er ikke første gang han selger en bil via dette nettstedet, og det er heller ikke første gang han har mottatt en slik SMS.

- Jeg skjønte at dette sannsynligvis var en svindler, og bestemte meg for å sende en test, jeg skrev at han kunne få den for 200 000 kroner, selv om bilen i annonsen er verdt mellom 30 og 40 000, sier han.

Falsk PayPal Svaret han fikk gjorde at Vassbotn ble helt sikker på at tilbudet var useriøst.

«I'm quite satisfied with the condition and price of 200 000 NOK. I need to let you know that the shipping agent will be coming for the pick up as soon as the payment has been complete and approved by PayPal and the shipping agent will be the ones to help me handle all other necessary details to complete the deal when they get to your home address for the pick up.»

PAYPAL: Det er denne falske bekreftelsen han fikk da svindleren hevdet å ha satt over kjøpesummen.
PAYPAL: Det er denne falske bekreftelsen han fikk da svindleren hevdet å ha satt over kjøpesummen. Vis mer

Han oppga en falsk PayPal-ID til kjøperen, og fikk fort en bekreftelse fra noen som tilsynelatende var PayPal på at 225 000 var overført. De ekstra pengene var for transporten, sa kjøperen, som Vassbotn skulle føre tilbake.

- Det ser bra ut, men om du undersøker litt skjønner du fort at bekreftelsen er falsk.

- Vær skeptisk Lars Vinden, som har ansvar for forbrukertrygghet hos Finn.no, sier at de kjenner til flere slike tilfeller, og at det ikke bare gjelder salg av biler. Han forteller at grunnen til at svindelen ofte begynner med en SMS er at e-postene sjelden slipper igjennom filteret.

- Det er viktig å være skeptisk til tilbud fra utlandet, vi er ett av landene med høyest bilpriser, hvorfor skulle noen være interessert i å kjøpe en helt vanlig bil herfra i utlandet?, sier Vinden, som sier at den viktigste regelen når man skal selge noe er at du aldri skal overføre penger til noen når du prøver å selge noe.

- Du skal være den som mottar penger, sier Vinden.

- Skriv kontrakt Martin Skaug Halsos hos Forbrukerrådet sier at svindlere hele tida finner nye måter å svindle folk på, og ber alle være forsiktige om de kjøper eller selger noe på nett. Han anbefaler å selge til noen som er villig til å møte opp og gå igjennom produktet sammen.

TOK UTFORDRINGA: Mikal Vassbotn skjønte fort at han hadde blitt kontaktet av svindlere. Foto: Privat
TOK UTFORDRINGA: Mikal Vassbotn skjønte fort at han hadde blitt kontaktet av svindlere. Foto: Privat Vis mer

- Det beste man kan gjøre når man selger en dyr ting er å møtes og gå igjennom varen sammen med kjøperen, og å skrive kontrakt. Da sikrer man en tryggere handel, sier Halsos.

HENVENDELSEN: Ifølge Vassbotn er de fleste henvendelsene veldig like. Her er en av dem han har mottatt.
HENVENDELSEN: Ifølge Vassbotn er de fleste henvendelsene veldig like. Her er en av dem han har mottatt. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer