Da moren forlot bilen for å poste noen brev, ble Jakob (14) brutalt ranet med pistol

Nå takker han lydbok for at han kom seg unna.

RANET: Jakob Hardeberg Svensen ble ranet med pistol da han satt i bilen til sin mor. Nå vil han lage film om opplevelsen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
RANET: Jakob Hardeberg Svensen ble ranet med pistol da han satt i bilen til sin mor. Nå vil han lage film om opplevelsen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag i forrige uke ble Jakob Hardeberg Svensen (14) sittende i bilen da moren skulle inn på posthuset i Asker med noen brev. Bare sekunder etterpå åpnet noen bildøra og satte seg inn i førersetet.

- Kom deg ut, sa mannen til meg. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde før han trakk fram en pistol og rettet den mot meg. Så gjentok han at jeg måtte komme meg ut. Jeg vurderte om jeg skulle prøve å snakke ham til fornuft, men da jeg skjønte at han var ruset, gjorde jeg som jeg fikk beskjed om. Jeg visste ikke hva han kunne finne på, sier Jakob, som er tydelig preget av det brutale ranet.

Kraftig økning Jakob ble dermed et nummer i en statistikk som viser at antallet grove tyveri øker kraftig.

Tall som politidirektør Odd Reidar Humlegård la fram på en pressekonferanse onsdag viser at det i 2012 ble registrert 24 747 tilfeller av grove tyverier. Økningen fra 2011 til 2012 var på 21 prosent. I en femårsperiode utgjør det en økning på hele 73,9 prosent.

Den snartenkte 14-åringen rakk ikke å bli skikkelig redd og hevder han handlet så rolig fordi han har hørt på lydbøker av forfatteren Bjørn Sortland.

Gikk rolig ut - Han har en karakter i sine bøker som bestandig havner i trøbbel. Jeg prøvde å forestille meg hva han ville ha gjort i denne situasjonen. Derfor gikk jeg rolig ut av bilen, og løp inn på posthuset for å hente mamma, sier Jakob.

Sammen ringte de til politiet og en time senere var to personer pågrepet for ranet. Moren Marit Hardeberg Svensen opplevde hendelsen som forferdelig, og mener at folk kanskje er litt for naive.

- Denne hendelsen er en vekker for oss. At en 14-åring skal bli fratatt trygghetsfølelsen en torsdag ettermiddag midt i Asker sentrum, viser at samfunnet ikke er så uskyldig som vi liker å tro. Tidligere har jeg advart dem om farer når vi har vært på reise i utenlandske storbyer. Nå kjenner jeg at jeg blir litt skvetten her hjemme også, sier Marit Hardeberg Svensen.

Jakob opplevde ranet som svært ubehagelig, og har blitt mer skvetten etter at han ble ranet med pistol.

Våkner om natta - Jeg merker at jeg kikker meg over skuldra og jeg liker ikke hvis det blir store folkemengder rundt meg. Det har jeg aldri opplevd før. Da blir jeg stressa og får vondt i hodet. Det har også hendt at jeg har truffet på raneren på nytt i en drøm og våknet om natten av mareritt, sier Jakob.

Han er veldig opptatt av film, og ønsker å bli regissør eller jobbe med dokumentarfilmer når han blir større.

- Dette ranet skal ikke få ødelegge livet mitt eller ta fra meg friheten. Jeg vil bruke denne opplevelsen til å lage en film om det senere, sier 14-åringen som vil bruke hendelsen til noe konstruktivt.

- Det er nesten som å få slengt et manus i fanget. Det skal jeg bruke, sier Jakob.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer