Da myndighetene tok kyrne til Cliven Bundy, kom flere hundre sinte demonstranter med våpen

Rancheieren fikk kyrne sine tilbake etter massiv mobilisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STAND-OFF: Det ble en real duell mellom de væpnede demonstrantene og myndighetene. Foto: REUTERS/Jim Urquhart
STO PÅ SITT: Cliven Bundy ga seg ikke, og fikk dermed kuene sine tilbake. Det spørs derimot om han får fred fra myndighetene framover. Foto: George Frey/Getty Images
ENIG OG TRO: Demonstrantene sa klart i fra hva de mente om myndighetenes opptreden. REUTERS/Jim Urquhart
I SIKKERHET: Ifølge Reuters var flere av demonstrantene bevæpnet. Flere skal også ha vært militær- og sikkerhetsfolk. (AP Photo/Las Vegas Review-Journal, John Locher)
ILLSINTE: Demonstrantene samlet seg foran BMLs innhegning. REUTERS/Jim Urquhart
BEVÆPNET: Eric Parker fra delstaten Idaho hadde vakthold på en veibro med rifla si. REUTERS/Jim Urquhart
KONFRONTERTE: Stemnigen ble så amper at BLM så seg nødt til å levere tilbake Bundys kveg. Foto: (AP Photo/Las Vegas Review-Journal, Jason Bean)
SEIER: Bundy-tilhengerne så på dagen i dag som en seier. Foto: (AP Photo/Las Vegas Review-Journal, Jason Bean)
STØTTE: Cliven Bundy fikk massiv støtte. Foto: (AP Photo/Las Vegas Review-Journal, Jason Bean)
VAKTHOLD: Mange av Bundys tilhengere bar våpen. Foto: (AP Photo/Las Vegas Review-Journal, Jason Bean)
POPULÆR: Både nettsiden og Facebook-siden for tilhengere av Cliven Bundy har stor trafikk. Foto: (AP Photo/Las Vegas Review-Journal, Jason Bean)

(Dagbladet:) At amerikanerne er glad i friheten sin, er det ingen tvil om. Svært mange amerikanere har et uttalt ønske om å leve fritt, helst uten noe statlig innblanding i det hele tatt.

En slik kamp har rancheieren Cliven Bundy kjempet i over 20 år. Denne helga kulminerte det i en heftig demonstrasjon, skriver nyhetsbyåret Reuters.

Konfliktkuer I 1993 startet konflikten, da amerikanske myndigheter, nærmere bestemt Bureau of Land Management (BLM), etaten som forvalter de føderale eiendommen i USA, ville fjerne Bundys kyr.

Årsaken var vernet av en sjelden skilpaddeart som holder til utenfor byen Mesquite i delstaten Nevada.

Det var altså de føderale myndighetene som da avgjorde at kyrne til Bundy ikke kunne beite i området. Dessuten ville ikke Bunden betale beiteavgift til staten. Han har ikke betalt denne avgiften, som koster 1,35 dollar per ku, siden 1993. Rancheieren anså ikke eiendommen som føderal, og dessuten så han ikke myndighetenes handlinger som legitime.

Ifølge myndighetene skylder Bundy staten én million dollar. Mormonerfamilien hans har holdt ranchen i nærheten av småbyen Bunkerville siden 1870-tallet.

Bundy skal ha hatt over 900 kyr på beite på myndighetenes eiendom i perioden. Forrige uke bestemte derfor Bureau of Land Management at de skulle inndra dyrene til Bundy.

400 av Bundys kyr ble fraktet til BLMs egen innhegning. Da ble det bråk.

Møtte med våpen Mange amerikanere mente saken illustrerte hvordan staten kan tyrannisere vanlige folks liv med for mye overstyring, og lot seg virkelig engasjere i Bundys sak.

Saken ble såpass anspent at myndighetene faktisk så seg nødt til å gi Bundy alle kuene tilbake, som følge av de massive spenningene og uroen demonstrasjonene mot myndighetene førte med seg, skriver CBS.

Flere hundre mennesker samlet seg nemlig rundt eiendommen til Bundy. Sammen organiserte de en protest mot det de mente var maktmisbruk fra myndighetene.

Blant demonstrantene var en rekke personer med håndvåpen, jaktrifler og andre våpen.

Disse våpnene hadde de tatt med seg for å vise styrke og hva de mente med protestene.

- Hvis vi ikke stiller opp overalt er det ikke noe poeng i å stille opp i det hele tatt. Jeg er klar til å trykke på avtrekken hvis noen skyter mot meg, sier en mann Reuters har snakket med, som går under navnet Scott. Ifølge nyhetsbyrået var han kamuflert og bevæpnet med en AR-15-rifle.

Opphauset Det har også vært enormt engasjement på Bundys egen fanside på Facebook. Gruppa sier seg også villig til å reise flere steder i USA for å bli med på protester for å sørge for at enkeltmenneskene ikke skal bli overkjørt av myndighetene.

Det er vel lite trolig at myndighetene ønsker scener som denne uka, da for eksempel rundt 30 mennesker - flere av dem med våpen - forsøkte å bryte seg inn i BLMs innhegning og stjele Bundys kuer tilbake.

Samtidig blokkerte demonstrantene en riksvei i området mens de viste sin avsky for myndighetenes handlinger. Da BML i dag bestemte seg for å gi kveget tilbake, var det glede å spore i Bundy-leiren.

- Vi har vunnet kampen, sier Ammon Bundy, en av sønnene til Cliven Bundy.

BLM varsler at de uansett vil følge opp Bundys sak i rettssystemet.