Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
PREGET: Rolf Arne Letvik (64) er venn og nabo til antatt bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Han skjønte fort at noe var galt og er svært fortvilet over at det har gått så lang tid uten en løsning. Video: Jesper Nordahl Finsveen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis merVis mer

Milliardærkone antatt kidnappet:

Da naboen så varebilen, ble han urolig. Så ringte politiet

I november fikk han savnet-beskjeden. I dag fikk han sjokkmeldingen om at naboen og den gode vennen Anne-Elisabeth Hagen er trolig kidnappet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØRENSKOG (Dagbladet): Han hadde nettopp kommet hjem fra hytta da han la merke til noe rart foran eneboligen til milliardærekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen (68) i begynnelsen av november.

På varebilen som vekket hans mistanker, var det hvite skilter, ikke grønne, slik det burde ha vært. Da Rolf Arne Letvik (64) sjekket skiltene opp mot Statens vegvesens register, så han at noe var galt.

Skiltene tilhørte en Mazda personbil - ikke en varebil.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gammel venn

Han er en av de nærmeste naboene til ekteparet Hagens hus på Fjellhamar. Han er også en av ekteparets eldste venner. Fra verandaen til 64 år gamle Letvik kan man se rett ned på eneboligen hvor politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført 31. oktober i fjor.

Siden har ingen sett henne.

Men igjen i huset skal det ha vært et trusselbrev. I brevet skal det ha stått at Anne-Elisabeth Hagens liv var avhengig av at ektemannen ikke tok kontakt med politiet.

På gebrokkent norsk skal det også ha framkommet et løsepengekrav på ni millioner euro. Med daværende kurs tilsvarer det 85,9 millioner norske kroner. Pengene skulle betales i kryptovalutaen Monero, ifølge VG.

NRK skriver at det ble funnet flere ark med beskjeder inne i huset.

- Det har blitt hentet inn språkeksperter utenfor politiet for å undersøke beskjeden på arkene, sier en person med innsikt i etterforskningen til NRK.

VANSKELIG TID: Svein Holden er bistandsadvokat for familien til kidnappende Anne-Elisabeth Hagen, som har vært savnet i ti uker. Han forteller om en svært vanskelig og utfordrende sak. Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Spurte om vinningskrim

Noen dager i forveien, 1. november, hadde politiet ringt Letvik ut av det blå. Han forteller at politiet spurte ham om han kjente til mobil vinningskriminalitet som fenomen.

Naboen svarte bekreftende ja, og fikk til svar at området han bor i, var plaget av slik kriminalitet.

- Men jeg stussa litt på det. Jeg leser jo avisa, og hadde ikke sett noe om det der. Samtidig hadde jeg ingen grunn til å mistro politiet, sier Letvik.

Politiet ba ham så om å holde øyne og ører åpne, og ba ham om å ringe hvis han så noe uvanlig.

UNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer

Fortalte at Anne var savnet

I tillegg til varebilen, som han observerte et par dager etter den første telefonen fra politiet, så Letvik personer i hvite overtrekksdrakter på innsida av Hagen-parets enebolig.

Hvis det var malere, slik Letvik tenkte en liten stund, var det kanskje ikke «mors beste barn», tenkte han videre. Varebilen de kom i hadde tross alt skilter som tilhørte en personbil.

Derfor ringte han politiet, slik de hadde bedt ham om å gjøre. Deretter ringte han Tom, men traff en ukjent person i andre enden. Den ukjente takket Letvik for telefonen, og sa at han skulle videreformidle informasjonen til Tom.

Deretter ringte han Anne-Elisabeth, eller Lisbeth som han kalte henne, men fikk ikke noe svar.

Så tok det ikke lang tid før politiet ringte Letvik. De ville ha ham ned til avhør. Lisbeth var savnet, fortalte de ham.

De i hvite overtrekksdrakter var fra politiet. Politiet påla ham, i likhet med andre naboer Dagbladet har snakket med, taushetsplikt om avhørene.

Grepet av uvisshet

Men det var ikke før onsdag, da saken ble kjent, at Letvik fikk greie på at politiet antar at Anne-Elisabeth ble bortført fra sitt hjem 31. oktober.

Igjen sitter han i et nabolag som er grepet av uvisshet, og følelsene det medfører. Ingen naboer Dagbladet har snakket med og intervjuet klarer å begripe hva som har skjedd.

Letvik beskriver Hagens antatte bortføring som en gåte.

Sist gang Letvik traff henne var 25. oktober. Han var i ferd med å sette seg i bilen for å kjøre til hytta da hun kom gående med den nye valpen sin og ropte på Letvik.

- Hun var veldig dyrekjær, og det var noe vi hadde til felles, sier naboen, som selv har tre hunder.

Praten ble kort, men den var hyggelig og god. De ble enige om å snakke mer om Anne-Elisabeths nye valp når Letvik kom tilbake fra hytta.

Nå er det Letvik som venter på at hun skal komme hjem.

Gamle venner

Naboen har kjent ekteparet Hagen siden 1975. De har bodd ved siden av hverandre siden 1980. Da barna til ekteparet Hagen og Letvik var yngre, føk de på kryss og tvers over gata.

Han har bare lovord å si om forsvunne Anne-Elisabeth.

- Hun er en veldig hyggelig person. Veldig utadvendt, blid og familiekjær dame. Jeg har bare positivt å si om henne, sier Letvik.

- Vi er veldig preget av det som har skjedd, og håper selvfølgelig at hun skal komme til rette og at det ikke har tilstøtt henne noe. Men tiden går, så vi har blitt stadig mer og mer bekymret for henne, legger han til.

Han har selv ikke truffet Tom Hagen siden den første telefonen fra politiet. Han har heller ikke villet trenge seg på, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!