<strong>UTLEVERT:</strong> Han var lenge karakterisert som USAs «folkefiende nummer én siden Al Capone», men i januar i år ble han utlevert til USA fra Mexico. Foto: AP Photo / Eduardo Verdugo / NTB scanpix
UTLEVERT: Han var lenge karakterisert som USAs «folkefiende nummer én siden Al Capone», men i januar i år ble han utlevert til USA fra Mexico. Foto: AP Photo / Eduardo Verdugo / NTB scanpix Vis mer

Da narkobaronen ble arrestert, gikk drapstallene i været. I helga ble 30 drept i Sinaloa i Mexico

Grupperinger kjemper om narkotikafrakt og territorier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kampene mellom narkotikagjengene i den mexicanske delstaten Sinaloa toppet seg sist helg med 30 drepte.

Ifølge nyhetsbyrået AFP betyr det at denne helga har vært den dødeligste på flere år.

Sinaloa på Mexicos nordlige Stillehavskyst er hjemmebanen til landets mest aktive narkotikasmuglere. Etter en relativt rolig periode, har det siste året vært spekket med skyting, vold og drap.

Kamp mellom grupperinger

Fredag ble to menn skutt og drept ved en butikk i byen Villa Union.

Politiet rykket ut og kom over de mistenkte gjerningspersonene. Da brøt det ut en intens skuddveksling, som endte med at 17 antatte gjerningspersoner ble drept. Fem politibetjenter ble skadd.

I tillegg ble ytterligere 11 personer drept andre steder i Sinaloa i løpet av helga. Det inkluderer en mann i Culican som ble skutt av personer som tok seg inn på en klinikk mens mannen ble operert.

Den økte drapsraten tilskrives posisjonering mellom fraksjonene i narkotikakartellet i delstaten i kjølvannet av arrestasjonen av Joaquin «El Chapo» Guzman i fjor. Han ble deportert til USA i januar.

– Vi tror dette dreier seg om frakt av narkotika og kamp om territorier for områdene disse gruppene kjemper om, sa Genaro Robles Casillas, myndighetenes talsperson i Sinaloa på en pressekonferanse i helga.

Mektig narkobaron

«El Chapo» var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg på utrolige steder da han ble pågrepet i 2014.

Han ledet det mektige Sinaloa-kartellet, som ifølge amerikanske myndigheter har smuglet «hundretusenvis av kilo» kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

Formuen hans anslås til om lag åtte milliarder kroner. I januar ble han altså utlevert til USA, og da skjøt drapstallene i været.

Også i nabostaten Chihuahua og i staten Guerrero har det vært mange drap de siste dagene. I Guerrero ble seks menn drept i separate hendelser i tre byer, mens rundt 20 personer har blitt drept i Chihuahua siden torsdag.

Høye drapstall

Volden har altså blusset opp flere steder i Mexico og gjort årets maimåned til den dødeligste siden 1997, da den første drapsstatistikken ble ført, med 2.186 drap.

Så langt i år har 9916 personer blitt drept, en oppgang på 30 prosent fra i fjor.

Striden i Sinaloa står mellom Guzmans sønn og en gruppe anført av en av hans tidligere assistenter, Damaso Lopez Nunez, som nylig ble pågrepet og arrestert.

Men andre grupper skal også være involvert, inkludert Beltran Levya-kartellet og en gjeng ledet av Guzman bror Aureliano.

I forrige måned skrøt de føderale myndighetene i Mexico av at de hadde nøytralisert en 107 av de 122 personene de satt øverst på prioriteringslista da president Enrique Nieto kom til makta i desember 2012.

200 000 drept

Men ikke alle er sikre på hvor effektivt det er å gå etter narkobaronene.

– Mye av voldsøkningen kan tilskrives fragmenteringen av organiserte kriminelle grupperinger. Når lederne blir tatt så fragmenterer gruppene seg eller så sliter de med kampen om lederskapet, sier Tom Long, professor Universitetet i Reading til The Guardian.

I kjølvannet av at den daværende presidenten Felipe Calderón erklærte krig mot kartellene i 2006 og sendte soldater ut i gatene, har anslagsvis 200 000 personer mistet livet og 30 000 mexicanere er meldt savnet.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer