Bukavu, Øst-Kongo 20181005.
Denis Mukwege blir hyllet på Panzi-sykehuset i Bukavu i Øst-Kongo etter beskjed om at han er tildelt Nobels fredspris 2018.
Foto: Kirkens Nødhjelp / NTB scanpix
Bukavu, Øst-Kongo 20181005. Denis Mukwege blir hyllet på Panzi-sykehuset i Bukavu i Øst-Kongo etter beskjed om at han er tildelt Nobels fredspris 2018. Foto: Kirkens Nødhjelp / NTB scanpixVis mer

DENIS MUKWEGE

Da nobelprisvinneren kom hjem, var døtrene hans i livsfare

En høstkveld i 2012 opplevde nobelprisvinner Denis Mukwege marerittet hjemme i sitt eget hus.

Det var i kveldingen, torsdag 25. oktober 2012, at marerittet ble virkelighet for Denis Mukwege.

Da holdt hans nitide arbeid mot voldtekt som våpen i krig på å få konsekvenser for legen selv og hans familie. Da Mukwege legen kom hjem til huset sitt, i Bukavu i den urolige Sør-Kivu-provinsen øst i DR Kongo, var nemlig hans aller nærmeste i livsfare.

VINNERNE: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris på Nobelinstituttet fredag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VINNERNE: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris på Nobelinstituttet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Døtrene som gisler

Fire tungt bevæpnede menn hadde tatt seg inn i huset, og holdt døtrene hans som gisler. Mukweges livvakt Joseph «Papa Djef» Bizimana grep umiddelbart inn - hvorpå angriperne åpnet ild.

Livvakta ble skutt og drept. Mukwege selv ble også beskutt, men fikk kastet seg ned på bakken og unngikk skuddsalven.

- Han var som et barn for meg. Han var en virkelig modig mann. Han ofret sitt liv for å redde mitt, sa Mukwege til New York Times etter angrepet.

Han oppfattet at angriperne gikk tom for ammunisjon, og derfor valgte å stikke av:

- De skjøt mot meg, så hoppet de i bilen og stakk av.

Han var livredd, og forlot landet kort tid etter angrepet. Ingenting ble stjålet i angrepet, og flere spekulerte etter hendelsen på om motivet ikke var personlig vinning - men å skremme Mukwege til taushet.

Amnesty var blant dem som raste mot håndteringen av angrepet mot Mukwege.

Kritiserte regimet

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å nå Mukwege fredag - uten hell. Han lot seg i 2009 intervjue av Dagbladet.

Da han ble angrepet hadde den erfarne legen lenge vært en høylytt kritiker av både det kongolesiske regimet og flere opprørsgrupper sin strategi i den grufulle borgerkrigen i Øst-Kongo.

Både soldater fra den kongolesiske hæren og de ulike opprørs- og terrorgruppene som er og har vært aktive i Øst-Kongo har i stor stil brukt voldtekt som våpen. Det er få som har jobbet så hardt mot denne grufulle strategien som Denis Mukwege.

Da han returnerte til Kongo, omkring tre måneder etter angrepet, fikk han en velkomst en helt verdig.

Kritisk

I et intervju med The Atlantic raste han mot hvordan kvinner blir sett på i krig.

- Jeg aner ikke hvor lenge jeg kan holde på uten å miste forstanden. Folk sier at det er bare kvinner, at det handlet om et seksuelt forhold. Nei! slår han fast. Da han i 2012 snakket til FN sa han at han ikke kunne si han var stolt av å representere DR Kongo.

- Jeg skulle likt å se at var stolt av det. Men det kan jeg ikke. Hvordan kan jeg være stolt av å representere et land uten forsvar, som rives opp av krig internt, som er gjennomplyndret og maktesløst ser på at 500 000 av sine jenter blir voldtatt, og seks millioner av sine sønner og døtre blir drept i løpet av 16 år med krig?

Danset av glede

I kjent stil var legen inne på operasjonsstua da han ble tildelt nobelprisen i dag. Til VG sa Mukwege i ettermiddag han var inne på operasjonssalen da det plutselig ble masse bråk utenfor.

- Så kom det folk inn i rommet og fortalte meg nyheten. Du kan se for deg hvor glad jeg er, sa en lykkelig fredsprisvinner.

Videobilder fra Panzi-sykehuset i Øst-Kongo hvor Mukwege jobber, viste en jublende folkemengde som feirer tildelingen, sammen med fredsprisvinneren.

- Da vi fikk vite det, så ropte alle høyt. Folk danset og var glade. Vi ble veldig glade. Men jeg er på jobb nå så jeg kan ikke snakke. Det er veldig travelt her, sier Crispin Kashale, som er kommunikasjonssjef for sykehuset til NRK.

Han mener tildelingen er viktig for å fremme situasjonen til kvinner som blir utsatt for seksualisert vold.

- Disse kvinnene og hele situasjonen i Kongo vil nå komme fram i lyset på grunn av denne prisen, sier Kashale.