Du leser nå Dagbladet Pluss

Da Norge forsøkte å ta over Grønland

I all hast plantet en gruppe fangstmenn det norske flagget på Øst-Grønland i 1931 og erobret dermed enorme havområder som tilhørte Danmark. - Heldigvis gikk det ikke sånn, mener norsk historiker.

«HEIS FLAGGET!»: Fangstmennene plantet flagget på Øst-Grønland og erklærte dermed området som en del av Norge. Her er Adolf Hoel avbildet ved Lilliehöökbreen i Svalbard i 1907. Foto: Norsk polarinstitutt/Wikimedia Commons.
«HEIS FLAGGET!»: Fangstmennene plantet flagget på Øst-Grønland og erklærte dermed området som en del av Norge. Her er Adolf Hoel avbildet ved Lilliehöökbreen i Svalbard i 1907. Foto: Norsk polarinstitutt/Wikimedia Commons.Vis mer

Med fangstmann Hallvard Devold i spissen, viftet fem menn med det norske flagget for 88 år siden, og overtok dermed i all stillhet en stor bit av Grønland.

Nærmest på eget initiativ hadde Devold, som tidligere økonom og nå fangstmann på Nordishavet, tatt på seg oppdraget om å utvide Norges område på Grønland.

Det ble ikke tatt gjennom byråkratiske forhandlinger og tradisjonell politikk, men i all hast og av en gruppe uredde fangstmenn etter oppdrag fra polarforsker Adolf Hoel og juristen Gustav Smedal.

- Norske næringsinteresser måtte sikres

Bakgrunnen til den oppsiktsvekkende erobringen var at Norge fryktet at Danmark skulle styrke sin stilling over hele Grønland.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.