Da Norge stemte «feil», fulgte USA med: - Nå får vi se hvor mye det betyr

USA-eksperter om det kommende møtet i Washington D.C..

TREFFES I WASHINGTON D.C.: Donald Trump og Erna Solberg. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix/Agnete Brun/Dagbladet
TREFFES I WASHINGTON D.C.: Donald Trump og Erna Solberg. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix/Agnete Brun/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 05.30: Oppdatert med svar fra postdoktor Hilmar Mjelde.

(Dagbladet): Onsdag meldte Det hvite hus at Donald J. Trump skal treffe Norges statsminister Erna Solberg den 10. januar.

«President Trump ser fram til å utveksle synspunkter angående de mellomnasjonale båndene mellom USA og Norge, og diskutere hvordan man kan samarbeide for å oppnå regional og global sikkerhet, samt økonomisk framgang», heter det i pressemeldingen fra amerikanske myndigheter.

Innfrir ikke Nato-målsetting

Der står det også at han og Solberg kommer til å diskutere «felles utfordringer og sikkerhetsmål innen Nato».

Tidligere har USAs president vært svært tydelig på at Nato-land må bidra mer - blant annet gjennom å bruke to prosent av eget bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024.

Det er en målsetting Norges andel på 1,56 prosent ikke oppfyller.

- Norge oppfattes som en relativt rik stat som bør kunne yte mer, mener Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.

- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering under en tale som skulle handle om 9/11-minnesmerket. Video: AP /Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Uforutsigbar

USA-kjenneren tror at statsminister Solberg, som har vært skeptisk til å måle verdien av bidrag til Nato i tall, kommer til å bli presset av Trump i forbindelse med Nato-samarbeidet.

Når det gjelder hvilken tone presidenten kommer til å ta, er han mer usikker.

- Trump er uforutsigbar. Man har jo eksempler på at Trump har opptrådt raust og gemyttlig. I andre tilfeller, som for eksempel da han traff Angela Merkel, har han hatt en helt annen tone, sier Melby.

- Det er ikke sånn at Trump har vært vennlig og forekommende mot USAs europeiske allierte og tøff mot sine motstandere. Det har ofte vært tvert imot, for eksempel da han holdt en tordentale i Europa, legger forskeren til.

Les også: Nato-lederne sto skolerett mens Trump refset dem

Noterte seg Norges stemme

Melby trekker fram at Norge, i likhet med 128 andre FN-land, stemte for å kritisere USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstaden.

Dette på tross av klar beskjed fra amerikansk hold.

- På torsdag kommer FN til å stemme om de skal kritisere oss. Og ja, USA kommer til å notere seg hvem som stemmer for hva, understreket FN-ambassadør Nikki Haley dagen før avstemningen.

Svein Melby mener at tonen Trump tar overfor Solberg vil være en pekepinn på hvordan USA har tenkt å følge opp FN-avstemningen.

- USA har gitt inntrykk av at de tar det personlig. Nå får de besøk av en alliert som stemte mot dem, så nå får vi se hvor mye det betyr, sier Melby.

SKRYTEVIDEO: Trump la selv ut denne videoen på Twitter, hvor han håner de tre foregående presidentene for å ikke ha levert på sine valgløfter om Jerusalem. Vis mer

Strategisk viktig for USA

På spørsmål om hvor godt rustet Erna Solberg er for å møte Trump, understreker Melby at Norges statsminister er en garvet politiker. Samtidig vektlegger Institutt for forsvarsstudier-forskeren på at Norge tradisjonelt sett har vært viktig for USA.

Natos sabelrasling med Russland den siste tida har ikke forandret på det.

- Etter Den kalde krigen fulgte en periode der Norge var mindre strategisk viktig for USA. Nå er den strategiske viktigheten økende igjen, sier Melby.

- At russerne ruster opp, blant annet gjennom økt sjømilitær aktivitet, gjør at vi blir en mer interessant stat for USA, forklarer Svein Melby om hvorfor forsvar kommer til å stå i sentrum for møtet mellom Erna Solberg og Donald J. Trump.

Bitteliten alliert

Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, sier til Dagbladet at han tror sikkerhetspolitikk kommer til å være på agendaen i møtet mellom Solberg og Trump.

- Norge er en bitteliten, men pålitelig alliert som pleier å stille opp med militære og sivile ressurser i internasjonalt sikkerhets- og utviklingssamarbeid. Nærheten til Russland, økt aktivitet i Nord-områdene og sikkerhetssamarbeid for øvrig gjør at Norge har en moderat strategisk viktighet for USA. Men det har veldig mange andre land også. Derfor møter president Trump et statsoverhode i Det hvite hus ca. en gang i uken, sier Mjelde.

Postdoktoren sier at vi ikke trenger å bekymre oss for at Trump kommer til å trekke USA mer tilbake fra vesten.

- Vi trenger ikke bekymre oss for at USA ikke kommer Vest-Europa til unnsetning, skulle behovet mot formodning oppstå.

På spørsmål om hvordan Mjelde tror Trump vil gå fram i et møte med Solberg, svarer han følgende:

- Donald Trump er ofte langt mer lavmælt og sympatisk i private settinger. Og Trump skiller mellom offentlig spilloppmakeri og kjekkaseri og seriøs business, som internasjonal politikk. Det vil bli et ordinært arbeidsmøte mellom to statsledere iht. diplomatisk protokoll, sier Hilmar Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer