Da nynazistene kom gående, stilte Tess (42) seg midt i veien

- Det kunne endt på hvilken som helst måte, sier fotografen.

FÅTT ENORM OPPMERKSOMHET: Etter at fotograf David Lagerlöf publiserte dette bildet fra den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon, har det spredt seg som ild i tørt gress. FOTO: DAVID LAGERLÖF / EXPO
FÅTT ENORM OPPMERKSOMHET: Etter at fotograf David Lagerlöf publiserte dette bildet fra den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon, har det spredt seg som ild i tørt gress. FOTO: DAVID LAGERLÖF / EXPO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildet av den 42 år gamle kvinnen som stilte seg foran over 330 nynazister under en demonstrasjon i Borlänge i Sverige har i dag fått enorm oppmerksomhet.

Fotograf David Lagerlöf var på plass under den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon 1. mai, da Tess Asplund plutselig stod midt i veien.

- Når man ser at hun går rett ut i gata og stiller seg foran lederen for bevegelsen, innså jeg at det kunne ende på hvilken som helst måte, forteller Lagerlöf til Dagbladet.

David mot Goliat Han tror at bildet skaper engasjement fordi det kan minne om kampen mellom David og Goliat - et lite menneske som står opp mot noe større.

- Hun stiller seg framfor en nazistorganisasjon som er kjent for å være voldsomme, og hun vil ikke flytte på seg. Det finnes en dramatikk i det øyeblikket som jeg tror berører mennesker.

Asplund skal ha sperret opp øynene i det gruppen av mennesker kommer mot henne. Hun og lederen av den nordiske motstandsbevegelsen skal ha stirret på hverandre helt til politiet førte henne ut på siden.

«Blikk-kamp» David Lagerlöf delte bildet på sin egen Facebook-side i dag.

«En ensom kvinne tar steget ut i gaten og stiller seg framfor Sveriges mest voldsomme nazistgruppe. Stedet er Borlänge 1. mai der nazistene holder demonstrasjon. Kvinnen hever deretter hånden i en gest og nekter å flytte på seg. «Hva tenker hun nå?» er min forbausede reaksjon mens jeg hever kameraet for å ta bildet. Foran henne nærmer organisasjonens ledere seg med alvorlig stillhet. Kvinnens blikk møter tilsynelatende mannen i midtens, lederen for nazistorganisasjonen, som ser ut til å stirre tilbake. Det blir en kort «blikk-kamp» før politiet griper inn og får kvinnen bort», skriver han selv om bildet.

I løpet av dagen er bildet blitt delt nesten 2000 ganger. Folk lar seg imponere av øyeblikket og skryter av Asplunds «modige» gest.

- De skulle ikke være der Lagerlöf forteller at han tidligere i dag måtte ta kontakt med 42-åringen for å sjekke at alt gikk bra med henne.

- Jeg fant henne på Facebook og skrev en melding til henne. Jeg sa at det var jeg som hadde tatt bildet og lurte på om alt gikk fint. Det fikk plutselig en enorm spredning og det kan bli mye.

Asplund skal ha svart at hun hadde lagt merke til delingen av bildet og fotograften forteller at gikk fram av samtalen at hun hadde det bra.

Til svenske P4 Dalarna sier Asplund at har kjempet mot rasisme i 26 år.

- Jeg kjente bare at de ikke skulle være der. Etterpå var det en av dem som stirret på meg og jeg stirret tilbake. Han sa ingenting, jeg sa ingenting. Så kom politiet og fikk meg bort.

Hun understreker imidlertid at hun ikke ønsker at folk skal se på henne som et symbol, selv om hun bare blir glad om bildet kan gjøre folk oppmerksomme på kampen mot rasisme og fremmedfientlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer