ULVEANGREP: Hunter (3) ble angrepet av ulv under hjortejakt i Rendalen i Hedmark. Foto: Privat
ULVEANGREP: Hunter (3) ble angrepet av ulv under hjortejakt i Rendalen i Hedmark. Foto: PrivatVis mer

Angrepet av ulv:

Da Ole Christian så at GPS-signalet ikke hadde rørt på seg, gikk det kaldt nedover ryggen hans

- Det tyngste var å bære ham ut av skogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag morgen var Ole Christian Hveberg ute på hjortejakt med hunden Hunter (3).

Han forteller til Dagbladet at han slapp hunden rundt halv sju, da det fortsatt var skumring i skogen i Rendalen i Hedmark, og at det bare tok et drøyt kvarter før Hunter fikk los på hjort.

- Gikk kaldt nedover ryggen

Hunter, som var utstyrt med en liten GPS-sender, forsvant over en åskam. Hveberg mistet signalet og gikk opp på ryggen for å finne ut hvor hunden og viltet hadde tatt veien. Det var da han skjønte at noe var galt.

- Da jeg kommer opp på toppen, ser jeg at signalet nesten ikke har flytta på seg etter at jeg mistet det. Da gikk det kaldt nedover ryggen på meg, og jeg tok beina fatt og løp det jeg klarte.

Synet som møtte ham, var enhver hundeeiers mareritt. Han forteller at Hunter hadde store skader på både lår, frambein og i halsen. En eller flere ulver hadde gjort uhelbredelig skade.

- Det tyngste var å bære ham ut av skogen, sier en tydelig berørt Hveberg.

Selv skriver han på Facebook:

«Klokka 0645 i dag tidlig hadde du din første hjortelos. Klokka 0730 endte losen opp i grevet på ulv(ene). Den jævla berikelsen. Sitter igjen som et stort spørsmålstegn, med sorg og sinne i sentrum. Beklager at jeg lot deg drive med det du likte aller best, Hunter.»

Alltid i bakhodet

Hveberg sier at det er vanskelig å si noe om det var én eller flere ulver som gikk til angrep på hunden da det ikke var noen spor.

Han er varsom med å kritisere dagens rovdyrpolitikk, men er skeptisk til tankegangen som ligger bak å ha spesielle områder der ulven kan ferdes.

- Jeg sammenlikner dagens rovdypolitikk med å sette ut gjedde i et tjern. De vil ha ulven i en sone, men ulven kan ikke grenser. Det blir som å sette ut gjedde i et tjern, og be den holde seg til den ene enden av tjernet, sier han.

Han forteller også at han alltid har hatt muligheten for ulveangrep i bakhodet da han har sluppet hunden, men at man ikke kan slutte å ferdes fritt. Det gjelder både menneske og hund.

- Kanskje må det gå menneskeliv tapt før det skjer endringer.

Ulv skutt i juli

Så sent som i slutten av juli ble en ulv skutt i Rendalen, en ulv som hadde drept 90 sauer. Fellingstillatelsen ble forlenget fire ganger før ulven ble skutt.

- Etter at sauer og lam ble sluppet på beite i Rendalen har vi opplevd et blodbad uten like. Samtidig er det nesten helt umulig å få tatt ut ulvene der sommerstid. Dette til tross for fellingsløyve på ulv i Rendalen under nesten hele beitsesongen – og store ressurser brukt i hele sommer til å jakte på ulvene der, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Nationen så sent som i forrige uke.

I Rendalen har det vært ulv i beiteområdene siden i vinter, og i god tid før beiteslipp søkte sauebøndene om å få skyte ulven. Miljødirektoratet avviste søknaden fordi det ikke var noe skadepotensial så lenge det ikke var beitedyr i området.

Vedum krever at forskriftene endres, slik at det blir mulig å fjerne ulven, uavhengig av om det er dyr ute på beite.

REDNINGSAKSJON: Eierne til hunden Romeo skulle tilbake for å se til huset sitt. På veien dit hørte de og brannmennene som var tilstede bjeffing. De stormet raskt til og fikk reddet hunden. Den klarte seg begravet i ruiner, uten mat og drikke i 10 dager. Video: NTB / Reuters. Vis mer