Da Ole og Irene så nyhetene, ble de inspirert til å hjelpe flyktninger - lot syriske Elijah flytte inn

- Det har gått over all forventning, sier Ole Bakken, som har tatt i mot flyktningen Elijah Hansen.

FAMILIETRYGGHET: Elijah Hansen fant tonen med Ole Bakken og Irene Ebbestad med én gang han møtte dem til middag i september. Én uke etter at Ole og Irene hadde sendt mail til Drammen kommune, hadde Elijah flyttet inn. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen
FAMILIETRYGGHET: Elijah Hansen fant tonen med Ole Bakken og Irene Ebbestad med én gang han møtte dem til middag i september. Én uke etter at Ole og Irene hadde sendt mail til Drammen kommune, hadde Elijah flyttet inn. Foto: Benedicte Tandsæther-AndersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en søndag morgen i september da vi for alvor tok innover oss hvor ille flyktningsituasjonen var nå. Så vi sendte en epost til Drammen kommune, i og med at vi hadde et ledig rom og gjerne ville hjelpe en flyktning, forteller Ole Bakken.

Det tok bare et par dager før de fikk svar; eposten hadde blitt sendt videre til Introduksjonssenteret i Drammen, der avdelingslederen Safia Hussein Ali Grand kunne fortelle dem om Elijah Hansen. Etter det gikk det halvannen uke før den syriske 26-åringen hadde flyttet inn.

Hansen er én av flere tusen flyktninger som har kommet til Norge i løpet av de siste månedene. UDI har regnet ut at omtrent 25 000 asylsøkere skal komme til Norge i år. Det totale antallet asylsøkere som har kommet til Norge i perioden januar - oktober 2015 er 21 946. Det er anslått at 30 000 skal komme i 2016.

- God respons Safia Hussein Ali Grand, avdelingsleder ved Introduksjonssenteret i Drammen, forteller at tilbudet om å ta i mot flyktninger har fått gode tilbakemeldinger i Drammen. Kommunen har fått tilbud fra både familier og enslige voksne med tilbud om å leie ut til flyktninger. I dag har to av disse familiene flyktninger som er blitt en del av familien. Elijah er én av disse to.

I tillegg har kommunen kommet i kontakt med flere som ønsker å enten leie ut rom eller hybel, men har også blitt nødt til å takke nei til noen utleietilbud. Det har vært fordi husleien har var for høy.

- Kommunen er fornøyd med responsen fra drammensere som er rause og ønsker å stille opp. En del ringer og ønsker å gi bort møbler eller klær. Vi har fått et titalls nye flyktningguider i regi av Røde Kors. En ungdomsorganisasjon har tatt kontakt og spurt om hva de kan bidra med, sier Grand på telefon til Dagbladet.

Svært mange ønsker å hjelpe flyktningene som kommer til landet, men ikke alle vet hvor de skal henvende seg. Da kan det hende at noen tar saken i egne hender, og på egenhånd finner en flyktning som vil flytte inn. Presserådgiver i UDI, John Olav Kroken, sier UDI setter pris på at mange ønsker å hjelpe, men vil oppfordre folk som har innkvarteringsmuligheter til å bidra med å bosette flyktninger etterhvert, og ikke i den innledende fasen av tiden i Norge.

- Vi ser etter overnattingstilbud til større grupper, helst 100b eller mer. Grunnen til dette er at vi raskt må kunne nå ut med informasjon og organisere transport for asylsøkere. Logistikken i dette arbeidet blir vanskeligere hvis vi har små grupper spredt på mange steder. Derfor må vi dessverre takke nei til tilbud om innkvartering hos privatpersoner, sier Kroken til Dagbladet.

På UDIs nettsider finnes det tips til hva man kan gjøre om man ønsker å hjelpe flyktninger på annen måte enn å la dem flytte inn til seg. Det finnes også retningslinjer for hva man skal gjøre hvis man kan tilby 100 overnattingsplasser

Syv måneder Også Ebbestad og Bakken skryter av hvor godt tilbudet fungerer, og at de fikk muligheten til å bli kjent med Hansen over en middag i september.

- Jeg synes det har gått over all forventning. Vi tenkte vel egentlig ikke så mye over at vi tok inn et helt fremmed menneske i huset, for det gikk så fort, sier Bakken.

NATUR: Elijah Hansen slår ut med armene på fjellet Koppang i Hedmark. Irene Ebbestad og Ole Bakken forteller at de har gjort flere ting sammen utendørs, blant annet vært på sykkeltur og gått tur i skogen. Foto: Privat.
NATUR: Elijah Hansen slår ut med armene på fjellet Koppang i Hedmark. Irene Ebbestad og Ole Bakken forteller at de har gjort flere ting sammen utendørs, blant annet vært på sykkeltur og gått tur i skogen. Foto: Privat. Vis mer

Syriske Elijah Hansen flyktet fra landsbyen Tartus i Syria da den syriske regjeringshæren innkalte ham til militærtjeneste. Det var ikke aktive krigshandlinger i Tartus, men det var flere soldater der, og det uroet Hansen. For 18 måneder siden var han fortsatt i Syria, og han tror fristen for å melde seg til militæret var i desember 2015. Derfor hadde han liten tid før han måtte flykte.

Hansen er svært fornøyd med å bo i Drammen sammen med Ebbestad og Bakken. Da han møtte dem for første gang, ble de enige om at de måtte vurdere om de skulle bo sammen hvis kjemien ikke stemte helt. Dette har overhodet ikke vært et problem, ifølge de tre som sitter rundt kjøkkenbordet. 

- De er veldig snille og morsomme mennesker. Det er et fint nabolag å bo i, og huset er pent, sier Hansen.

Hansen trives godt i Norge, og har mye å gjøre her. Han får blitt med på mange forskjellige ting, men han savner familien sin. 

- Jeg savner foreldrene mine. Jeg savner ikke vennene mine, fordi alle de vennene mine som lever nå, er i Europa. Mange av dem er i Norge. Men noen av vennene mine har blitt drept i krigen, sier Hansen.

Etter at Eljiah Hansen kom til Norge, har han skiftet etternavn fra Alsaleem til Hansen.

Har fått to jobber Han har bodd totalt syv måneder i Norge, og mye av tiden har han brukt på å lære seg norsk på egenhånd. Noen ganger må Bakken og Ebbestad forklare ham hva norske ord og uttrykk betyr, men ellers går det greit.

- Til å begynne med snakket vi litt mer engelsk, men nå snakker vi norsk hele tiden. Han lærer jo veldig fort, sier Ebbestad.

- Det er veldig bra å bo hos en norsk familie, man lærer norsk lettere da, sier Hansen.

- For da blir man korrigert hele tiden, tilføyer Bakken.

FREDELIG: Katten Nøste er en del av Elijah Hansens familie i Drammen. Foto: Privat.
FREDELIG: Katten Nøste er en del av Elijah Hansens familie i Drammen. Foto: Privat. Vis mer

Hansen har bodd hos Ebbestad og Bakken i nesten to måneder nå. Nå går han på norskkurs hos Introduksjonssenteret, og har allerede fått seg to jobber.

- Jeg jobber på Oslo Business Memo, der jeg skriver økonomiartikler, det aller meste om innvandring. Også er jeg støttekontakt for en 15 år gammel palestinsk gutt som har vokst opp i Syria. Jeg er sammen med ham åtte timer hver uke. Det var Safia ved Introduksjonssenteret som tipset meg om at jeg kunne bli støttekontakt, forteller Hansen. 

Hos Oslo Business Memo har han fått vite at det er en mulighet for at han kan få fast jobb der hvis han vil når han er ferdig med introduksjonsprogrammet for norsk språk. Han har planer om å flytte inn til Oslo og begynne på UiO i begynnelsen av 2017. Der vil han studere matematikk og økonomi. Tidligere har han studert økonomi i Syria.

Ane Brun-konsert med øl og dans Bakken forteller at han opplever Hansen som en naturlig del av familien. Ebbestad er enig i det, og sier at han er flink til å hjelpe til med husarbeid og andre gjøremål. De mener dessuten at det å bli kjent med ham har lært dem masse: de får blant annet høre om Syrias historie og de ulike fraksjonene i borgerkrigen som så langt har flere hundre tusen liv på samvittigheten. I tillegg lærer de om syriske mattradisjoner. 
 
- Du gjør husarbeid og er med på matlaging. Og planlegging av middager, for du er jo så glad i å lage mat. Det faste vi gjør sammen hver dag, er å spise middag klokka fem. Men så er jo vi aktive på hver vår kant, og da gjør han hva han vil, sier Ebbestad.

Selv om den lille familien ofte gjør ting på hver sin kant, gjør de også mange ting sammen. Ole forteller at de har vært på sykkeltur og tur i skogen, og at Hansen «nok har spist vafler på alle hyttene i området». Familien er enige om at det nok ikke vil være mulig å få til bedre integrering enn det som skjer når man bor i en norsk familie.

- På lørdag kveld var vi på Ane Brun-konserten, og vi danset og drakk øl. Det var veldig morsomt, ler Hansen og ser på Ebbestad og Bakken.

- Akkurat som oss - Flyktningene har de samme forhåpningene og drømmene, ja, de er akkurat som oss. Det å sitte på asylmottak med masse ukjente folk fra ulike kulturer kan være både stressende og ensomt, og da er det jo bedre å få bo i en norsk familie, sier Bakken.

Latteren sitter løst i familien, som da Ole forteller at Strømsgodset har ikke tapt en kamp etter at Hansen flyttet til Drammen. Hele familien ler av påstanden om at han har sørget for at Strømsgodset ikke taper lenger.

- Jeg elsker Manchester United, men jeg liker Strømsgodset også. Neste fotballsesong, da skal jeg kjøpe sesongkort, sier han smilende.

Ebbestad og Bakken vil oppfordre folk som vurderer å ta til seg en flyktning, å sende en epost til kommunen. Utover det å si i fra i god tid dersom flyktningen må flytte på grunn av dårlig kjemi eller andre uforutsette omstendigheter, har ikke de familiene som tar i mot flyktninger, noe spesielt ansvar for å veilede eller følge opp hva flyktningene gjør.

Grand er tydelig på at familien ikke hadde økonomiske motiver da de tilbød seg å ta i mot en flyktning.

ALLTID KLAR FOR LEK: Hunden Asterix er også en del av Elijah Hansens norske familie, og Hansen forteller at han setter stor pris på hunden. Foto: Privat.
ALLTID KLAR FOR LEK: Hunden Asterix er også en del av Elijah Hansens norske familie, og Hansen forteller at han setter stor pris på hunden. Foto: Privat. Vis mer

- Irene skrev eposten til oss, og var veldig klar på at dette ikke skulle sees som et leieforhold hvor de «tjente» penger. Målet skulle være å stille opp som medmenneske for flyktninger og å vise solidaritet, sier Grand på telefon til Dagbladet.   

- Vi har ikke endret så mye på livet vårt, vi. Vi er mye på farta, men han blir jo ofte med der vi er. I går spiste vi middag hos søsteren min, sier Ebbestad.

Hele familien er utelukkende positive til ordningen og den hjelpen de har fått fra Introduksjonssenteret, men fremhever også at ingen bør føle seg presset til å bo sammen om kjemien ikke stemmer helt. Det er likevel én - ganske uskyldig - utfordring familien har følt på.

- Vi må jo «oppdra» han litt, ler Bakken, og fortsetter: For når vi spiser middag, skal telefonen legges bort!