DEMONSTRASJON: I Baton Rouge, der Alton Sterling ble drept i forrige uke, troppet en rekke demonstranter opp og formet en blokkade utenfor politistasjonen. En av dem var denne unge kvinnen. Foto: REUTERS/Jonathan Bachman / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: I Baton Rouge, der Alton Sterling ble drept i forrige uke, troppet en rekke demonstranter opp og formet en blokkade utenfor politistasjonen. En av dem var denne unge kvinnen. Foto: REUTERS/Jonathan Bachman / NTB ScanpixVis mer

Da opprørspolitiet stormet ut, stilte den ukjente kvinnen seg midt i veien

- Hun sto alene i første rekke, og alt skjedde så fort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter to episoder der svarte personer ble skutt og drept av politiet i USA i forrige uke, har helga vært preget av demonstrasjoner en rekke steder.

Natt til fredag skjøt og drepte 25 år gamle Micah Xavier Johnson fem politimenn i Dallas. Ifølge uttalelser fra politiet ville han gå etter politiet for å stille dem til ansvar for det han ser på som politiets innsats for å straffe fargede personer.

Ikonisk

I Baton Rouge, der Alton Sterling ble drept i forrige uke, troppet en rekke demonstranter opp og formet en blokkade utenfor politistasjonen. Fotograf Jonathan Bachman var på stedet for nyhetsbyrået Reuters, og fanget et blinkskudd som avisa The Atlantic sammenlikner med ikoniske bilder som protesten på Den himmelske freds plass i 1989.

- Jeg fulgte med på demonstrantene i veikanten, så kikket jeg meg over skulderen og så denne kvinnen. Hun sto alene i første rekke, og alt skjedde så fort. Man kunne se at hun ikke aktet å flytte seg. Det var akkurat som om hun sa: «Dere må komme og fjerne meg», sier Bachman til Atlantic.

Han legger til at selv om opprørspolitiet som stormet ut av politistasjonen var tungt bevæpnet, gikk selve pågripelsen av den unge kvinnen rolig for seg.

- Det var verken voldelig eller voldsomt. Hun sa ingenting og gjorde ikke motstand. Politiet slepte henne heller ikke vekk. Her har demonstrasjonene vært fredelige, men jeg har hørt at både politi og demonstranter har blitt skadet andre steder i landet.

Den unge kvinnen er foreløpig ikke identifisert.

SKUTT: Alton Sterling ble drept 5. juli i år. En mobilvideo viser hvordan to politibetjenter legger ham i bakken, for deretter å skyte ham. Video: UGC / AP Vis mer

102 arrestert

Men ting tyder på at demonstrasjonene, også i Baton Rouge, ikke forble like fredelige natten igjennom. I alle fall ifølge en uttalelse fra politiet i byen.

- Protestene i Baton Rouge i går kveld ble organisert av personer som ikke bor her, og resulterte i 102 arrestasjoner. I tillegg ble tre rifler, tre hagler og to pistoler beslaglagt. En av våre politimenn fikk flere av tennene sine slått ut da et prosjektil ble kastet av demonstrantene, heter det i en pressemelding.

De legger til at enhver demonstrasjon som blir voldelig, vil bli forsøkt oppløst.

David mot Goliat

Tidligere i år vekket et annet ikonisk bilde internasjonal oppsikt da 42 år gamle Tess Asplund stilte seg opp foran den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Borlänge i Sverige.

Fotograf David Lagerlöf var på plass under demonstrasjonen 1. mai, og tok det sterke bildet.

DEMONSTRASJONER: Etter at to afroamerikanere ble drept av amerikansk politi de siste dagene, valgte mange å demonstrere. Det var under en slik demonstrasjon i Dallas, at snikskyttere slo til mot politiet. Video: CNN Vis mer

- Når man ser at hun går rett ut i gata og stiller seg foran lederen for bevegelsen, innså jeg at det kunne ende på hvilken som helst måte, fortalte Lagerlöf til Dagbladet.

Han tror at bildet skaper engasjement fordi det kan minne om kampen mellom David og Goliat - et lite menneske som står opp mot noe større.

- Hun stiller seg framfor en nazistorganisasjon som er kjent for å være voldsomme, og hun vil ikke flytte på seg. Det finnes en dramatikk i det øyeblikket som jeg tror berører mennesker.

Asplund skal ha sperret opp øynene i det gruppen av mennesker kommer mot henne. Hun og lederen av den nordiske motstandsbevegelsen skal ha stirret på hverandre helt til politiet førte henne ut på siden.